Translate

Πρόγραμμα 5ου Φεστιβάλ Αλληλέγγυας & Συνεργατικής Οικονομίας

Το φεστιβάλ από το 2012 μέχρι σήμερα συντέλεσε με τον τρόπο του στην εξέλιξη της αλληλέγγυας και συνεργατικής οικονομίας στον ελλαδικό χώρο και στην παγίωση της στη
συνείδηση των ανθρώπων ως
μια πραγματικότητα. Εκατοντάδες πλέον άνθρωποι ασχολούνται ενεργά στο τομέα της παραγωγής και χιλιάδες ωφελούνται από το προϊόν αυτής της οικονομίας που δεν είναι πάντα υλικό αλλά έχει και κοινωνικά χαρακτηριστικά εμπνέοντας και δίνοντας δύναμη στους συνανθρώπους μας να παλέψουν στον αγώνα για την επιβίωση αποπνέοντας παράλληλα έναν αέρα ελευθερίας που μόνο η συνθήκη της αλληλεγγύης μπορεί να προσφέρει: ο άνθρωπος για την φύση και τον άνθρωπο.
Έτσι αποφασίσαμε φέτος να ταράξουμε λιγάκι τα νερά και (μεταξύ των άλλων) να αλλάξουμε την ημερομηνία διεξαγωγής του φεστιβάλ τοποθετώντας το στην αρχή του καλοκαιριού και όχι στο τέλος του όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Οι λόγοι που μας οδήγησαν εκεί ήταν κυρίως πρακτικοί: ο Οκτώβρης μας έβρισκε πάντα «στο τρέξιμο» γιατί οι περισσότεροι αξιοποιούν τον Αύγουστο για τις διακοπές τους και έτσι το πραγματικά ωφέλιμο διάστημα για την διοργάνωση είναι μόλις ένας μήνας με ότι αυτό συνεπάγεται. Ο καιρός επίσης πάντα ήταν ένα στοίχημα που σε γενικές γραμμές κερδήθηκε αλλά η αμφιβολία για τις συνθήκες δημιουργούσε διαρκώς επιπλέον συζητήσεις.
Με χαρά και αέρα ανανέωσης λοιπόν το 5ο Φεστιβάλ Αλληλέγγυας & Συνεργατικής Οικονομίας θα πραγματοποιηθεί στις 3-4-5 Ιουνίου 2016 στο χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Ο χώρος της Ακαδημίας Πλάτωνος είναι αλήθεια ότι αγαπήθηκε πολύ απ’ όλους και πιστεύουμε ότι μπορεί να αξιοποιηθεί ακόμα καλύτερα. Στο φετινό Φεστιβάλ επιχειρούμε να φέρουμε πιο κοντά και να δώσουμε λόγο σε όλους όσους συντελούν στην πραγμάτωση του εγχειρήματος όσο και να ανοίξουμε διάπλατα το διάλογο πάνω στις αρχές, τις δυνατότητες και το μέλλον της αλληλέγγυας και συνεργατικής οικονομίας.
Δημιουργούμε φέτος Κόμβους που στόχο έχουν να συγκεντρώσουν περισσότερες από μια θεματικές μέσα τους και να δείξουν πως μπορούν τα διαφορετικά εγχειρήματα να συνεργαστούν μεταξύ τους στα πλαίσια της αλληλέγγυας και συνεργατικής οικονομίας.
Οι Κόμβοι αυτοί θα συνδέονται μεταξύ τους μέσα από ένα διαρκές εκφραστικό και παιγνιώδες δρώμενο που θα αγκαλιάσει όλους τους παρόντες.


Φέτος, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουμε μια πιο συνεκτική δομή στο Φεστιβάλ αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο οργανωμένο σε Κόμβους οι οποίοι θα στεγάζουν τις Θεματικές. Η επιλογή των Θεματικών αλλά και των ονομασιών των Κόμβων προσπαθήσαμε να ανταποκρίνονται στην βάση της πραγματικής ζωής και των αναγκών / επιθυμιών που προκύπτουν μέσα σ’ αυτή.

Προκειμένου να κάνουμε ορατή αυτή η δομή σχεδιάσαμε και τους φυσικούς χώρους του Φεστιβάλ με τον ίδιο τρόπο και θα επιχειρήσουμε να λειτουργήσουν ως επίκεντρα επικοινωνίας μεταξύ των συμμετεχόντων και όσων θα παραστούν. Σκοπός μας να έρθουμε κοντά, να αναπτύξουμε τις σχέσεις μεταξύ μας, με τη γειτονιά, με όσους θα μας τιμήσουν με την επίσκεψη τους.


ΚΟΜΒΟΙ


Α. ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ & ΑΥΤΟΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

1. Θεματική Τροφή & Προϊόντα

2. Θεματική Υγεία

3. Θεματική Στέγαση

4. Θεματική Παιδεία

Β. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ


5. Θεματική Εργασία

6. Θεματική Εναλλακτικά Νομίσματα

7. Θεματική Οικονομία

8. Θεματική Εθελοντών

C. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ


9. Θεματική Τεχνολογία

10. Θεματική Ενέργεια

D. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ & ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ

11. Θεματική Παιχνίδι

12. Θεματική Τέχνες
Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment