Translate

“RE:THINK - Αγρόκτημα Φυσικής Καλλιέργειας Φοίφα."

 Ένα περιαστικό αγροκτημα που επιμένει σε μια άλλη ηθική...!!!
Το “Αγρόκτημα φυσικής και Παραδοσιακής Καλλιέργειας Φοίφα» είναι ένα επισκέψιμο αστικό αγρόκτημα-μη κερδοσκοπικός οργανισμός με στόχο την διατήρηση της τοπικής βιοποικιλότητας και την εκπαίδευση στην αει-καλλιέργεια. Το κύριο έργο του είναι η διατήρηση τράπεζας σπόρων από παραδοσιακές ποικιλίες και η δημιουργία ενός τοπικού δικτύου σποροφυλάκων και όχι μόνο της περιοχής του. Βασικό του αντικείμενο η εκπαίδευση πάνω στην αει-καλλιεργεία και την διατροφική αυτάρκεια, μέσα από ποίκιλλα εκπαιδευτικά προγράμματα , αλλά και δράσεις διάδοσης του ευρύτερου καθημερινού “πολιτισμού της καλλιέργειας
Ένα περιαστικό αγρόκτημα μέρος της έκτασης του πρώην Γεωργικού Σταθμού, το οποίο και επιβιώνει ,σε πείσμα των καιρών, ένα μικρό οικοσύστημα με πορτοκαλιές, μανταρινιές, ελιές, λεμονιές, πεύκα, καζουαρίνες, σεκόιες, ακακίες , λεύκες, πλάτανους, ,με λαχανόκηπο από παραδοσιακές ποικιλίες, με βοτανόκηπους με θεραπευτικά βότανα και άνθη, και μια θεματική γωνιά φυσικής κομποστοποίησης


H καλλιέργεια στο αγρόκτημα είναι μια διαρκής διαδικασία πειραματισμού με βάση τις αρχές της φυσικής και της παραδοσιακής καλλιέργειας, με παραδοσιακούς τρόπους καλλιέργειας, πλήρως εναρμονισμένους με τις ανάγκες της γης σε κάθε περιοχή και τις απαραίτητες διαδικασίες προστασίας της τοπικής  βιοποικιλότητας  παράγοντας υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα.


H ομάδα "Re:Think" είναι μια εκπαιδευτική και επιστημονική ομάδα εργασίας με στόχο την εκπαίδευση στην αυτοδιαχείριση των απορριμάτων μας , μέσα από την δημιουργική επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση και την φυσική κομποστοποίηση. Το πιο σημαντικό επίτευγμα και στόχος της ομάδας είναι η δημιουργία και η σταδιακή ανάπτυξη του πρώτου διαχειριζόμενου από τους πολίτες δικτύου συνοικιακής κομποστοποιησης στην Ελλάδα, το οποίο και υλοποιείται εδώ και 4 χρόνια σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμάτας , όπου οι χρήστες του Δικτύου γίνονται παραγωγοί κομπόστ και αυτοδιαχειρίζονται ομαδικά τα οργανικά τους απορρίμματα.

Η ομάδα Re:Think συνεργάζεται σε μόνιμη βάση με το Αγρόκτημα Φοίφα και εξελίσσουν το έργο τους μέσα από αλλεπάλληλες συνεργασίες με επιστημονικούς συνεργάτες, φορείς, σχολεία, συλλόγους και ευρύτερα συνειδητοποιημένους πολίτες

Με γνώση και σεβασμό του παρελθόντος προσπαθούμε να
αναπτύξουμε τον "πολιτισμό της καλλιέργειας" .
Τα προγράμματα απευθύνονται σε σχολεία αλλά και άτυπες ομάδες ατόμων ή συλλογικούς φορείς.Πρόκειται για έναν περιβαλλοντικό και πολιτισμικό οργανισμό με στόχο την διάδοση του "πολιτισμού της καλλιέργειας".
To έργο του στηρίζεται σε δύο βασικούς άξονες:
α) την αυτοδιαχείριση της απορριμάτων και β) την αυτοδιαχείριση της τροφής μας.
Πιο συγκεκριμένα οι δύο παραπάνω άξονες λειτουργούν συμπληρωματικά, στοχεύουν στην ανάδειξη και διάδοση του “πολιτισμού της καλλιέργειας” , ενώ μέσα στα τελευταία τέσσερα (4) χρόνια ο οργανισμός έχει καταφέρει να αλλάξει την καθημερινότητα της πόλης, μεταγγίζοντας της αξίες του σεβασμού του φυσικού περιβάλλοντος και την αξιοποίησή του, για μία ποιοτικότερη ζωή των κατοίκων της.

Στοχευμένες δράσεις για την διάδοση του πολιτισμού της καλλιέργειας:

1. Δημιουργία και ανάπτυξη του πρώτου και μοναδικού Δικτύου Συνοικιακής Κομποστοποίησης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, όπου οι παραγωγοί απορριμάτων του αστικού ιστού, γίνονται παραγωγοί του δικού τους κομπόστ, το οποίο και μπορούν να χρησιμοποιούν για ιδία και δωρεάν χρήση. Στα πλαίσια της συγκεκριμένης δράσης προσφέρεται εκπαίδευση των χρηστών στο κομμάτι της αυτοδιαχείρισης των απορριμάτων για χρηστικό αλλά και καλλιτεχνικό σκοπό μέσω ανοιχτών εργαστηρίων στο δημόσιο χώρο αλλά και εκθέσεων. Παράλληλα υπάρχει συνεχής ενημέρωση και εκπαίδευση καθώς το δίκτυο συνεχώς επεκτείνεται σε νέα σημεία και με νέους παραγωγούς-χρήστες.

2. Δημιουργία και ανάπτυξη της μοναδικής Ανοιχτής Τράπεζας Σπόρων στην Πελοπόννησο με πάνω από 300 ποικιλίες παραδοσιακών ειδών. Η συγκεκριμένη δράση διαφυλάττει την τοπική βιοποικιλότητα, ενημερώνει τους καλλιεργητές (εν ενεργεία και εν δυνάμει) για αντίστοιχα ζητήματα και στο πλαίσιο της έχουν διοργανωθεί μέχρι στιγμής 7 τοπικές ανταλλαγές σπόρων. Επιπλέον έχει δημιουργήσει και συνεχώς αναπτύσσει σημαντικό δίκτυο εθελοντών –σποροφυλάκων σε όλη την Ελλάδα. Τέλος η τράπεζα έχει ήδη συνδεθεί με αντίστοιχα εγχείρηματα στο εξωτερικό

3.Το αγρόκτημα Φυσικής Καλλιέργειας Φοίφα αποτελεί έναν μοναδικό οικοσύστημα-χώρο πολιτισμού, παιδείας, ενημέρωσης και ποικίλων δραστηριοτήτων., μέσα στον αστικό ιστό. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για το πρώτο και μοναδικό επισκέψιμο Περιαστικό Πολυλειτουργικό Αγρόκτημα με ποικίλα εργαστήρια, εκδηλώσεις πάνω στην αει-καλλιέργεια, την οικοτεχνία, την χρήση των βοτάνων για την υγεία μας και την διατροφή μας. Στον χώρο του αγροκτήματος έχουν δημιουργηθεί καινοτόμα περιβαλλοντικά προγράμματα, από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, που απευθύνονται σε σχολεία και φορείς με κύριο στόχο την βιωματική περιβαλλοντική εκπαίδευση αλλά και όλους τους παραπάνω τομείς.. Παράλληλα αποτελεί ιδανικό χώρο για περιβαλλοντικές, καλλιτεχνικές, κοινωνικές εκδηλώσεις.

4. Μέσα στο αγρόκτημα δημιουργήθηκαν και συντηρούνται η Αγροτική Συλλογή του πρώην Αγροτικού Σταθμού της Μεσσηνίας καθώς και διατηρείται το πρώτο Κεραμοποιείο της περιοχής μας, που λειτουργούσε με υδροκίνηση. Μέσω αυτών διασώζονται βασικά πολιτισμικά στοιχεία του πολιτισμού της καλλιέργειας, από όπου αναδεικνύεται η σοφία των παλαιότερων γενεών στην διαχείριση της γης αλλά και ο σεβασμός που κατείχαν απέναντι σε αυτήν, δείχνοντάς μας τον δρόμο για μία ουσιαστική επαφή με την φύση μέσω της αξιοποίησή των πόρων της και όχι την πρόσκαιρη εκμετάλλευσή της.Οι δράσεις στηρίζονται από συμπράξεις και συνεργασίες με τον Δήμο Καλαμάτας, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το ερευνητικό ίδρυμα ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, αλλά και πλήθος πολιτιστικών και περιβαλλοντικών οργανισμών όπως ΕΛΛΕΤ, ΠΕΕΚΠΕ, ΚΑΝΕ, , κ.ά.. Βασικοί υποστηρικτές όλων των παραπάνω είναι οι πολίτες της Καλαμάτας που έχουν αγκαλιάσει όλες τις παραπάνω δράσεις και βοήθούν ενεργά με όποιον τρόπο ο καθένας μπορεί. "

https://www.facebook.com/farmafifapermaculture/

http://www.rethink-project.gr/
Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment