Translate

Οικοκοινότητα ZEGG

Οικονομική κρίση, καταστροφή του κλίματος, διαμάχες.
Τι μπορούμε να κάνουμε ;
Ποιες είναι εκείνες οι εναλλακτικές λύσεις, στις οποίες μπορούμε να πιστέψουμε και οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν εντατικά στην ίαση του πλανήτη μας ;

Όλοι μας ζούμε πάνω στον πλανήτη Γη και εξαρτόμαστε από αυτήν. Χρειαζόμαστε να ζούμε σε συνεργασία με την φύση και με τους άλλους ανθρώπους. Αυτό δεν είναι ένα όμορφο μελλοντικό όνειρο. Είναι μια αναγκαιότητα. Δεν είναι μια μελλοντική αναγκαιότητα, αλλά μια τωρινή.
Για τη δημιουργία νέων μοντέλων συμβίωσης δεν υπάρχουν έτοιμες λύσεις και συνταγές.
Οι προκλήσεις της εποχής στην οποία ζούμε είναι πολύπλοκες. Έτσι, δίπλα στις απαραίτητες εξωτερικές αλλαγές, όπως είναι για παράδειγμα οι νέες τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον, χρειάζονται και χώροι στους οποίους είναι δυνατόν να υπάρξει μια εσωτερική, προσωπική ανάπτυξη. Το ZEGG ιδρύθηκε το 1991 με τον στόχο να συνδέσει αυτές τις δύο όψεις της αλλαγής. Τι χρειάζεται η Γη ; Τι χρειάζεται ο Άνθρωπος;

Η κοινότητά μας είναι ένας ζωντανός οργανισμός, ο οποίος αλλάζει ανάλογα τις ανάγκες των μελών της. Οι επισκέπτες μας είναι επίσης ένα μέρος αυτού του ζωντανού οργανισμού.
Με τις εκδηλώσεις μας επιθυμούμε να δημιουργήσουμε χώρους στους οποίους είναι δυνατόν να υπάρξουν νέες εμπειρίες στα θέματα της αγάπης, της επικοινωνίας και της κοινοτικής ζωής, οι οποίες να μπορούν να μας ενθαρρύνουν να πάρουμε το μέλλον πραγματικά στα χέρια μας. Διότι μόνο με την ύπαρξη ενός πλατύ δικτύου νέων και ποικίλων μοντέλων ζωής είναι δυνατόν να δημιουργηθεί μια βάση για την δημιουργία μιας νέας κοινωνίας.
Σας καλούμε εγκάρδια να μας επισκεφτείτε και να γνωρίσετε την δουλειά μας.

Για μια επίσκεψη στο ZEGG είναι οπωσδήποτε απαραίτητη η έγκαιρη αίτησή σας, όπως και η γνώση της γερμανικής ή της αγγλικής γλώσσας.
Πληροφορίες για τα προγράμματά μας μπορείτε να βρείτε στην γερμανική ή στην αγγλική ιστοσελίδα μας.
Το ZEGG (Κέντρο Πειραματικού Κοινωνικού Σχεδιασμού) είναι ένας χώρος στον οποίο ήδη κτίζεται το μέλλον και έχοντας μια εμπειρία 30 χρόνων μη βίας κοινής ζωής, τοποθετεί πολλές οικολογικές, οικονομικές και πνευματικές ιδέες σ΄ έναν νέο και γεμάτο ζωντάνια Όλον.
Με αυτόν τον τρόπο έχουμε αναπτύξει μια νέα κουλτούρα επικοινωνίας, η οποία εκφράζεται σε όλους τους χώρους ζωής και εργασίας. Έχουμε μάθει να επιτρέπουμε στους εαυτούς μας να αγαπιόμαστε και να επιθυμούμε ο ένας τον άλλον, να διαφωνούμε και να μαλώνουμε και πάνω απ΄ όλα να βιώνουμε δύσκολες καταστάσεις με μια γερή δόση χιούμορ.
Το ZEGG δημιουργήθηκε το 1991 μετά από μακροχρόνια προετοιμασία μίας κοινοτικής πρωτοβουλίας. Βρίσκεται 80 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Βερολίνου. Το ZEGG είναι ένα Διεθνές Συνεδριακό και Ερευνητικό κέντρο160 στρεμμάτων, το οποίο επεξεργάζεται την ανάπτυξη μοντέλων για ένα κοινωνικό και οικολογικό αειφόρο τρόπο ζωής. Πέρα από αυτό, το ZEGG έχει εξελιχθεί σε ένα πολύπλευρο κέντρο πολιτισμού, σ ένα σημείο συνάντησης για την περιοχή και σε έναν τόπο δικτύωσης κοινοτήτων και ενεργοποιημένων ατόμων που ψάχνουν νέες λύσεις στην πολιτική, την οικολογία και στην κοινωνική συμβίωση των ανθρώπων.
Η κοινότητα, η οποία σήμερα αποτελείται από 84 ενήλικες και 15 παιδιά και νέους, έχει διανύσει διάφορα στάδια- από μια αρχικά σχετικά ομογενή πρωτοπόρο κοινότητα εξελίχθηκε σ ένα δίκτυο από διαφορετικές πρωτοβουλίες, πνευματικών και πολιτικών ομάδων, εταιριών, καλλιτεχνών και ανθρώπων με προοδευτικό τρόπο σκέψης. Το κοινό στοιχείο είναι η αναζήτηση νέων μορφών ζωής για την αγάπη και τη σεξουαλικότητα και για την επίτευξη εσωτερικής και εξωτερικής ειρήνης.
H βασική ιδέα της κοινότητας του ZEGG έχει τις ρίζες της στις εργασίες του Dieter Duhm και της Sabine Lichtenfels, οι οποίοι ζουν στην κοινότητα Tamera στην Πορτογαλία. Οι ιδέες τους έχουν πλέον διευρυνθεί και τροποποιηθεί από τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στο ZEGG.
Στον πυρήνα του ZEGG βρίσκεται μια ομάδα συνεργατών/τριών η οποία έχει την ευθύνη για το συνεδριακό κέντρο και για τη δομική εξέλιξη της κοινότητας. Και οι δύο αυτοί τομείς καθορίζουν τη χρησιμότητα του χώρου μας και τον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων του έτους. Τα καλοκαίρια συνήθως ζούμε και εργαζόμαστε μαζί με τους επισκέπτες και διοργανώνουμε ημερίδες και σεμινάρια. Πολιτικό καθήκον της κοινότητας είναι, να δημοσιοποιούμε τις ιδέες και τις εμπειρίες μας και συγχρόνως να γίνεται ανάμεσα σε εμάς και τους επισκέπτες ανταλλαγή απόψεων αλλά και να παρέχεται αμοιβαία έμπνευση.
Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα πραγματοποιούνται εντατικές συναντήσεις της κοινότητας, οι οποίες είναι αφιερωμένες στην εμβάθυνση της επικοινωνίας μέσα στην κοινότητα, της εργασίας πάνω στο κοινό μας όραμα ή πάνω σε εξειδικευμένα ερωτήματα της έρευνάς μας.
Η κοινότητα οργανώνεται σε πολλούς αυτόνομους τομείς εργασίας, όπως πχ στην κουζίνα, στην διοργάνωση σεμιναρίων, στην επιμέλεια των παιδιών, στις κηπευτικές εργασίες, στην φροντίδα των εξωτερικών χώρων.
Αποφάσεις που αφορούν όλη την κοινότητα παίρνονται με ομοφωνία στην Ολομέλεια (Plenum) των κατοίκων της κοινότητας. Οικονομικές αποφάσεις μεγαλύτερης εμβέλειας, προετοιμάζονται από την ομάδα οικονομικών υποθέσεων και λαμβάνονται από την κοινωνιοκρατικά οργανωμένη ομάδα Διοίκησης. Οι προτάσεις γίνονται δεκτές, εφόσον εντός του χρονικού διαστήματος των 14 ημερών δεν προβάλλεται βέτο από κάποιο άτομο της κοινότητας. Για περισσότερες πληροφορίες πάνω στο κοινωνιοκρατικό σύστημα αποφάσεων δείτε www.sociocracy.info
Η χρηματοδότηση του ZEGG βασίζεται κυρίως στα έσοδα από τις ημερίδες και από τα ενοίκια των συνεργατών και των εταιριών που συνεργάζονται με την κοινότητα. Τόσο οι εταιρίες όσο και τα μέλη της κοινότητας φέρουν οι ίδιοι αποκλειστικά, την ευθύνη για την οικονομική τους κατάσταση. Παράλληλα υπάρχει στο πλαίσιο της κοινής εργασίας με ανεξάρτητους εταίρους της ZEGG ΑΕ ένα ευρύ φάσμα κοινής οικονομίας. Η ZEGG - ΑΕ είναι φορέας της λειτουργίας των ημερησίων συνεδρίων και των σεμιναρίων και ιδιοκτήτης του οικοπέδου. Κάποιοι από τους συνεργάτες της κοινότητας είναι εργαζόμενοι στην ΑΕ, οι υπόλοιποι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες ή συμμετέχουν στο ZEGG με δικές τους εταιρίες και δραστηριοποιούνται μέσα και έξω από την κοινότητα.
Η κοινότητα πραγματοποιεί ποικίλες μορφές συναντήσεων: τα πρωινά της Κυριακής για ανταλλαγή απόψεων πάνω σε πνευματικά θέματα, στο Plenum (Ολομέλεια) για ανταλλαγή πληροφοριών και παροχή συμβουλών, ετήσιες γιορτές, μουσικές εκδηλώσεις, διάφορες καλλιτεχνικές δραστηριότητες, χορούς, σάουνα, φιλοσοφικές συζητήσεις ή για κοινή εργασία.
Μία σημαντική μορφή κοινών συναντήσεων είναι για εμάς το Forum, το οποίο είναι μία τελετουργική και καλλιτεχνική μορφή επικοινωνίας στην κοινότητα. Το Φόρουμ προσφέρει μία σκηνή, στην οποία μπορούν να γίνουν εμφανείς οι σκέψεις, τα συναισθήματα και τα κίνητρα των ανθρώπων. Αυτό ενισχύει και προωθεί τη διαφάνεια στους τομείς της αγάπης, στις δομές εξουσίας και αποφάσεων και βοηθά να διαχωρίσει κανείς μία απλή συζήτηση από μία συναισθηματική διαδικασία. Για το λόγο αυτό το Φόρουμ είναι ένα βασικό θεμέλιο για την ανάπτυξη της αυτογνωσίας και για την επίτευξη εμπιστοσύνης μέσα στην κοινότητα.

Απέναντι Όχθη
Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment