Translate

Προσοχή. Ξεκίνησαν ήδη να κατοχυρώνουν φυσικά φυτά μη-ΓΤΟ

Εταιρείες βιοτεχνολογίας, όπως η Syngenta και η Monsanto είναι περισσότερο γνωστές  για τους «μεταλλαγμένους σπόρους» τους,  δυστυχώς όμως οι εταιρείες αυτές θέλουν να ελέγχουν όλη τη διαδικασία παραγωγής , όχι μόνο ότι αφορά τα «γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα» αλλά επεκτείνονται και σε όλες τις καλλιέργειες. Οι δύο αυτές τεράστιες αυτές γεωργικές εταιρείες κυριαρχούν στην κατοχύρωση ευρεσιτεχνίας φυτών και σπόρων μη-ΓΤΟ. Βασικό  σχέδιό τους να κατέχουν τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας για όλα τα τρόφιμα που τρώμε.

Αυτό που ήταν κάποτε ελεύθερη ανταλλαγή σπόρων μεταξύ των αγροτών έχει γίνει ένας γίγαντας της βιομηχανίας. Η ιστορία της ανάπτυξης των σπόρων, της διανομή, και της ιδιοκτησία αντικατοπτρίζει το σημερινό κυρίαρχο οικονομικό μοντέλο των τελευταίων δεκαετιών, η οποία μετατρέπει βασικά στοιχεία της ζωής  όπως  είναι το γενετικό υλικό των σπόρων - σε ιδιωτικό κεφάλαιο , εργαλείο ελέγχου της διατροφής της ανθρωπότητας.
Σήμερα  δέκα γιγαντιαίες  εταιρείες ελέγχουν το 65 %  της πνευματικής ιδιοκτησίας (IP) των σπόρων . Στην Ευρώπη, η κατοχύρωση με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας των μη γενετικά τροποποιημένων φυτών απαγορεύεται από το νόμο, αλλά εκδίδονται διπλώματα ευρεσιτεχνίας σε συμβατικά καλλιεργούμενες ποικιλίες σπόρων.

Ιδιωτικοποίηση των πάντων
Η κυρίαρχη τάση είναι προς την ιδιωτικοποίηση του νερού και τον έλεγχο της τροφής. Σημαντικά στοιχεία και τα δύο για την επιβίωση μας. Ο λαός πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι εταιρείες όπως η Monsanto και η Syngenta προσβλέπουν σε έναν κόσμο στον οποίο κρατούν τα κλειδιά για την επιβίωσή μας. 

Πρόσφατο παράδειγμα του πώς λειτουργεί αυτό είναι η περίπτωση των
διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της Syngenta σε μια πιπεριά.Το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPO) χορήγησε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για χρήση "ως νωπό προϊόν, νωπό μεταποιημένο προϊόν, ή για την επεξεργασία του, όπως, για παράδειγμα, τη κονσερβοποίηση." 
 (κωδικός πατέντας EP 2 166 833 Β1) -ισχύει σε 38 χώρες της Ε.Ε. Δηλαδή η Sygenta βάζει σε κυκλοφορία φυτά πιπεριάς υψηλής απόδοσης που «δημιούργησε» ή ίδια που δεν θα περιέχουν σπόρους στον καρπό τους…

Πριν την κατοχύρωση της ευρεσιτεχνίας  αυτής   προηγήθηκε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας (EP 2140023 Β1) στις 8 Μαΐου του 2013, που ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPO)χορήγησε  στη Syngenta για ανθεκτικά πιπεριάς.  Ένα άγριο φυτό πιπεριάς από την Τζαμάικα διασταυρώθηκε με μια συμβατική ποικιλία πιπεριάς . Το άγριο αυτό φυτό είναι ανθεκτικό σε διάφορα παράσιτα, και υπήρχε ήδη στη φύση. Ωστόσο, η Syngenta διαθέτει πια την ιδιοκτησία του  φυτού της πιπεριάς αυτής, τους σπόρους της, και τους καρπούς τους, κατοχυρώνοντας με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ως προϊόν συμβατικής καλλιέργειας .

Η τεχνική αναπαραγωγής SMART είναι μια τεχνική η οποία προσδιορίζει τα επιθυμητά γονίδια και το DNA του φυτού και στη συνέχεια το φυτό διασταυρώνεται με άλλα φυτά για να τους δώσει τις επιθυμητές ιδιότητες (όπως υψηλές αποδόσεις, ή αντοχή σε σφάλματα ή ξηρασία).


Αυτό οδηγεί σε μείωση της γεωργικής βιοποικιλότητας και την επισιτιστική κυριαρχία και ως εκ τούτου σε μια μικρότερη επιλογή για τους καταναλωτές.

Ο  διεθνής οργανισμός  No Patents onSeeds! αλλά και πολλές ομάδες ακτιβιστών  σε Ευρώπη, Αμερική αλλά και Ελλάδα αγωνίζονται  στην μείωση της γεωργικής βιοποικιλότητας και της επισιτιστικής κυριαρχίας. Αυτός ο αγώνας όμως πρέπει να ενισχυθεί από όλους μας.Η πρόσφατη απαγόρευση ΓΤΟ στην Ευρώπη είναι μια θετική ένδειξη.

Τώρα ήρθε η ώρα να βάλουμε ένα τέλος στις προσπάθειές τους όσων θέλουν να μονοπωλήσουν τους φυσικούς πόρους .

Καμία εταιρεία δεν πρέπει να κατέχει μονοπώλια στον ήλιο ,τον αέρα ή το νερό. Το ίδιο ισχύει και για σπόρους και τα φυτά που απαιτούνται για την παραγωγή τροφίμων.

Διεθνές κάλεσμα ενάντια στις πατέντες στους σπόρους: www.no-patents-on-seeds.org

Share on Google Plus

About apenanti oxthi

Μια άλλη ματιά στην λεωφόρο των πληροφοριών.