Translate

Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος -4ο Φεστιβάλ Αλληλέγγυας & Συνεργατικής Οικονομίας

Μέλη διαφόρων δικτύων αλληλεγγύης, συνεργατικών πρωτοβουλιών και καινοτόμων δομών στην Ελλάδα οργανώνουν, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, το Φεστιβάλ Αλληλέγγυας & Συνεργατικής Οικονομίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τις 16 έως τις 18 Οκτωβρίου 2015 στο Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος.
Φέτος θέλουμε να περάσουμε αποκλειστικά στην πράξη και να αναδείξουμε αξιόλογες πρακτικές με στόχο να εμπνεύσουμε την κοινωνία και να αποδείξουμε ότι υπάρχουν εκείνες οι εναλλακτικές λύσεις που μπορούν να μας βοηθήσουν να καλύψουμε τις ανάγκες μας.
Θέλουμε να ανοιχθούμε περισσότερο προς την κοινωνία και να φωνάξουμε ακόμα πιο δυνατά το σύνθημα μας “Ένας άλλος κόσμος είναι υπαρκτός» και αναγκαίος περισσότερο από κάθε αλλη φορά!
Ένας κόσμος που στηρίζεται στη δημιουργία, στην αυτάρκεια, στη βιωσιμότητα και στην αλληλεγγύη.
Γι” αυτό το λόγο θα δημιουργήσουμε στο χώρο του φεστιβάλ, ένα αυτόνομο χωριό μέσα στο οποιο θα γίνονται πρακτικά εργαστήρια, θα δίνονται απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα και θα γίνονται συζητήσεις.

Στις θεματικές γωνιές του χωριού, ο επισκέπτης θα είναι σε θέση να καλύψει ή να μάθει πως μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του σε τροφή, υγεία,παιδεία, εργασία, ενέργεια, τεχνολογία, στέγαση, μετακίνηση κ.α. και πως να βρει διέξοδο να εκφραστεί και να δημιουργήσει μαζί με τους συνανθρώπους του.
Μέσα στο φεστιβάλ θα λειτουργήσει και το εναλλακτικό μας νόμισμα με το οποίο
θα γίνονται οι συναλλαγές με επιλεγμένους παραγωγούς προϊόντων και χρηστικών αγαθών που προκύπτουν από επανάχρηση.
Θα λειτουργήσει ανταλλακτικό παζάρι ρούχων και βιβλίων, συλλογική κουζίνα και όσοι προσφέρουν εργασία (οι Συγχωριανοί) θα αμοίβονται με δωρεάν φαγητό για τις υπηρεσίες τους.

To φεστιβάλ επίσης θα περιλαμβάνει καλλιτεχνικά δρώμενα και μουσικό πρόγραμμα.

Σκοπός του φεστιβάλ είναι να δώσει πρακτικά το παράδειγμα ενος άλλου κόσμου που είναι εδώ, να αποδείξει ότι μπορούμε να ζήσουμε κι αλλιώς.
Σημαντική θα είναι και η προσπάθεια που θα παρουσιαστεί για να υπάρχει συνέχεια της λειτουργίας του αυτόνομου χωριού και μετά το τέλος του φεστιβάλ, μέσω της δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου Συνεταιρισμού στην Αθήνα και στο Ηράκλειο.
Το Φεστιβάλ Αλληλέγγυας & Συνεργατικής Οικονομίας εκφράζει έναν κόσμο που προάγει την επικοινωνία, και την αμοιβαία ανταλλαγή με στόχο τη μετάβαση σε μία κοινωνία βασισμένη στη συμμετοχή και τη συνεργασία, την αυτοδιαχείριση, την αλληλεγγύη, τη βιωσιμότητα, την αυτάρκεια και το σεβασμό στη Φύση και τον Άνθρωπο.
Θέλουμε το φεστιβάλ να μιλήσει στις καρδιές εκείνων που αναζητούν εναλλακτικές ανθρώπινες λύσεις και να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για το ξεκίνημα παρόμοιων πρωτοβουλιών σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.
Θέλουμε να ενωθούμε και μαζί να περάσουμε στην πράξη.

Θεματική: «Τεχνολογία»

Στην εποχή της πλατιάς διάδοσης των τεχνολογικών εφαρμογών, του διαδικτύου
αλλά και των εναλλακτικών τεχνολογιών είναι πιο επίκαιρο από ποτέ να βρούμε τρόπους για την απελευθερωτική της χρήση. Κι ενώ δεν λείπουν ακόμα και εκείνοι που ισχυρίζονται ότι η μοναδική διέξοδος στα σύγχρονα προβλήματα είναι η πλήρης αποστροφή από εκείνην, οφείλουμε να εξαντλήσουμε κάθε δυνατό ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία υπέρ των ανθρώπων κι όχι εναντίον τους όπως διαπιστώνουμε ότι πολύ συχνά συμβαίνει. Και πιστεύουμε ότι το ενδεχόμενο αυτό υπάρχει.

Μετά από μερικές δεκαετίες που η ιδέα του ανοικτού λογισμικού βρισκόταν υπό ανάπτυξη θεωρούμε ότι έχει πλέον ωριμάσει σε τέτοιο βαθμό ώστε να δημιουργεί δευτερογενείς υποδομές και εφαρμογές μαζικού χαρακτήρα, ενώ έχει επεκταθεί πλέον και στον τομέα του υλισμικού. Εν ολίγοις έχουμε αρκετούς λόγους για να μπορούμε να μιλάμε πλέον για «τεχνολογία από τα κάτω» από και προς τους ανθρώπους. Η τεχνογνωσία και τα υλικά για τη δημιουργία ανεξάρτητων υποδομών είναι ήδη εδώ. Στο χέρι μας είναι να τα χρησιμοποιήσουμε.

Προχωρώντας ένα ακόμα βήμα σχεδιάζουμε την τεχνολογία εκείνη που θα μπορεί να είναι προσβάσιμη από όλους, θα παρέχει αρκετή ασφάλεια ώστε να μπορεί κάποιος να την εντάξει στην ιδιωτική του σφαίρα ενώ παράλληλα θα μπορεί να γίνει «κοινή» όταν αυτό απαιτείται για το γενικό συμφέρον. Μια τεχνολογία φιλική στο περιβάλλον, στον άνθρωπο και τα υπόλοιπα έμβια όντα.

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας υποστηρίζουμε την θεματική της Τεχνολογίας με μια σειρά από εκδηλώσεις, δράσεις, εργαστήρια, παρουσιάσεις αλλά και με τη ενσωμάτωση της και σε άλλες θεματικές όπου κρίνεται ότι μπορεί να προσφέρει βοήθεια, ακριβώς όπως ορίζει η αλληλεγγύη και η αυτοοργάνωση. Σας περιμένουμε όλους εκεί.


Η Ομάδα Τεχνολογίας

Θεματική: «Υγεία»

Στη θεματική της Υγείας θα στήσουμε την Κλινική του Αυτόνομου Χωριού που θα φιλοξενήσει το Πάρκο της Ακαδημίας του Πλάτωνα γι αυτές τις 3 μέρες. Ιατροί, Ψυχολόγοι, Εναλλακτικοί θεραπευτές θα προάγουμε το αγαθό της Υγείας κι βιώσιμους τρόπους κάλυψης της, έτσι όπως θα έπρεπε να παρέχεται: Με βάση το ηθικό δίκαιο, να είναι αδιαπραγμάτευτο αγαθό που παρέχεται δωρεάν σε όλους, κι να εστιάζει στη σωματική, την ψυχική αλλά και πνευματική υγεία, ανάταση κι εξέλιξη.
Μέσα απ το Φεστιβάλ θα μάθουμε τρόπους θεραπείας κι αυτό-θεραπείας μέσα από εργαστήρια κι ομιλίες ενώ στο χώρο της Κλινικής θα υπάρχουν ιατροί από κοινωνικά ιατρεία κι ιατρικές δομές, θα παρέχεται ψυχολογική υποστήριξη και εναλλακτικές θεραπείες.
Στόχος όλη αυτή η εμπειρία του φεστιβάλ να αποτελέσει εφαλτήριο για τη δημιουργία ενός ευρέως δικτύου ιατρών κι θεραπευτών που θα καλύπτουμε τις ανάγκες υγείας μας με αλληλέγγυο τρόπο. Επίσης θα μπουν οι πρώτοι σπόροι για τη δημιουργία μιας αλληλέγγυας κλινικής στα πλαίσια της Cooperativa ώστε να μπορούμε να καλύπτουμε όσο γίνεται θέματα υγείας μέσα στην ευρύτερη κοινότητα, από τα πιο απλά ως τα πιο δύσκολα.

Ελάτε λοιπόν να μοιραστούμε εμπειρίες κι ιδέες κι μαζί να χτίσουμε την κοινωνία που θέλουμε μέσα απ την κοινή κι ενωμένη δράση μας, κι να αποδείξουμε έμπρακτα πως είναι εφικτή!

Ομάδα Υγείας

Θεματική: «Παιδεία»

Όταν ο οικολόγος πολίτης ισχυρίζεται ότι θέτει το πιο ενοχλητικό ερώτημα: ποιον κόσμο θα αφήσουμε στα παιδιά μας, αποφεύγει να θέσει ένα άλλο πραγματικά ανησυχητικό ερώτημα: Σε τι είδους παιδιά θα αφήσουμε τον κόσμο;»


Jaime Semprun

Σε ένα φεστιβάλ αλληλέγγυας και συνεργατικής οικονομίας θεωρούμε επιτακτική την ανάπτυξη διαλόγου για την παιδεία , καθώς είναι συνυφασμένη με τα προτάγματα της κοινωνίας της μετάβασης και της κοινωνικής οργάνωσης που οραματιζόμαστε. Με το σκεπτικό αυτό θέτουμε κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ ερωτήματα για το είδος και το σκοπό της εκπαίδευσης και την εξέλιξη του σχολείου στην τεχνοκρατούμενη εποχή μας, με τη ματιά της αλληλεγγύης και της συνεργασίας.
Το σκεπτικό μας συνοψίζεται στα εξής:
«Στρατηγικός στόχος δεν μπορεί παρά να είναι η κατάργηση του σχολείου σαν «ξέχωρου σώματος», η κοινωνικοποίηση της εκπαίδευσης και η ενσωμάτωσή της στην κοινωνική ζωή -σε ισορροπία με τη φύση – και στην παραγωγική διαδικασία, κάτω από τον έλεγχο των πολιτών και των άμεσων παραγωγών.
Στη φάση της μετάβασης, σχολείο θα χρειαστεί σίγουρα. Το τι είδους σχολείο όμως είναι αποφασιστικής σημασίας.
Όπως όλοι οι θεσμοί της κοινωνίας της μετάβασης, έτσι και ο θεσμός του σχολείου πρέπει να ενέχει τις συνθήκες της αυτοαναίρεσης σαν ιδιαίτερου θεσμού κάτω από την οπτική του «σχολείου χωρίς σχολείο» και που θα κλιμακώνεται απ” την κατώτερη προς την ανώτερη βαθμίδα.
Η σχέση εκπαιδευτού – εκπαιδευόμενων θα είναι σχέση ανταλλαγής εμπειρίας απο διαφορετικά επίπεδα.
Τα πρώτα βήματα προς αυτήν την καταύθυνση από τώρα, μπορεί να τα κάνει ένα κίνημα χειραφετικής εκπαίδευσης από εκπαιδευτικούς-μαθητές-φοιτητές, που θα συνδεθούν με τα ήδη υπαρχοντα εγχειρήματα της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, με τις ήδη υπάρχουσες αμεσοδημοκρατικές κοινότητες-συλλογικότητες, δρώντα κοινωνικά-οικολογικά δίκτυα, συνελεύσεις κλπ ώστε να αποτελούν αυτά, ήδη μέρος του «πεδίου» εκπαίδευσης.
Που θα μετατρέπουν σιγά-σιγά το υπάρχον σχολείο, σε χώρο άσκησης στην αυτοδιαχείριση και τον αυτοκαθορισμό με τη σχολική κοινότητα (μαθητές, καθηγητές-δάσκαλοι, γονείς) να αποφασίζει για τα σημαντικά της σχολικής ζωής» .

Μια τέτοια προοπτική καλούμαστε να εξερευνήσουμε μέσα από τις δράσεις , τα εργαστήρια και τις παρουσιάσεις στο πλαίσιο της θεματικής της παιδειας σε αυτό το φεστιβάλ και σας προσκαλούμε να συμμετέχετε ενεργά, προκειμένου να αναπτύξουμε και να εδραιώσουμε τις απαραίτητες δομές στο χώρο της εκπαίδευσης που θα υποστηρίξουν τη μετάβαση στο χώρο της παιδείας.

Γιώργος Κολέμπας , Χειραφετική Εκπαίδευση

Ομάδα ΠΑΙΔΕΙΟΘΕΝ : Συμμετέχει στο φεστιβάλ με το Πειραματικό σχολείο διοργανώνοντας τη Θεματική της Παιδείας , επιλέγοντας εργαστήρια και παρουσιάσεις για την ελεύθερη εκπαίδευση και έχοντας αναλάβει το στήσιμο του χώρου και τις παράλληλες δράσεις που εξελίσσονται όλο το τριήμερο, όπως επίσης και άλλα εργαστήρια .

Διοργανωτές : Ευάγγελος Βλαχάκης , Κατερίνα Τρανούλη , Κατερίνα Σκουλάκη , Μαρία Φραγκάκη .

Θεματική: «Τροφή – Προϊόντα»

Στο φετινό 4ο Φεστιβάλ Αλληλέγγυας & Συνεργατικής Οικονομίας, με τη Θεματική «Τροφή και Προϊόντα», επιθυμία μας είναι να δείξουμε ότι είτε κατοικούμε στην πόλη είτε στην ύπαιθρο, είτε έχουμε τη δυνατότητα να καλλιεργούμε την τροφή μας εμείς οι ίδιοι είτε όχι, μπορούμε να έχουμε άμεση πρόσβαση σε καθαρή, υγιή τροφή, μπορούμε να επανασυνδεθούμε με τη φύση, μπορούμε να επαναπροσδιορίσουμε τις ανάγκες μας, ώστε να ζούμε σε αρμονία με το φυτικό και ανθρώπινο περιβάλλον μας.

Θέλουμε να δείξουμε ότι κάτι τέτοιο δεν αποτελεί ουτοπία αλλά πραγματική δυνατότητα και σίγουρη λύση στην οικονομική και κοινωνική κρίση που ζούμε.
Με αυτό το όραμα, στο φετινό φεστιβάλ και μέσα στο αυτόνομο χωριό θέλουμε ναπαρέχουμε το χώρο και το χρόνο σε παραγωγούς τροφής που καλλιεργούν τη γη με βιολογικό τρόπο και με σεβασμό στη φύση και στον άνθρωπο, να εκθέσουν και να πουλήσουν τα προϊόντα τους και να πραγματοποιήσουν εργαστήρια μεταποίησης τροφίμων ή κατασκευής φυτικών καλλυντικών.

Επίσης, θέλουμε να παρουσιάσουμε καινούριους τρόπους σύνδεσης παραγωγών με καταναλωτές (το μοντέλο Κοινοτικά Υποστηριζόμενης Γεωργίας – ΚΥΓΕΩ), να πραγματοποιήσουμε εργαστήρια μέσα από τα οποία οι επισκέπτες θα γνωρίσουνεναλλακτικές μεθόδους καλλιέργειας (όπως σπορά με σβόλους (φυσική καλλιέργεια), περμακουλτούρα, βιοδυναμική γεωργία), να ενημερώσουμε τους επισκέπτες για την τρέχουσα κατάσταση ως προς τα γενετικά τροποποιημένα και να αναδείξουμε τηνσπουδαιότητα της επανάχρησης υλικών για την κατασκευή καθημερινών χρηστικών αντικειμένων.
Το φαγητό που θα τρώμε για μια ακόμη φορά θα μαγειρεύεται με αγάπη και φροντίδα από κουζίνες και άτομα που θα ενώσουν τις δυνάμεις τους και θα προετοιμάζουν πεντανόστιμα χορτοφαγικά πιάτα.

Στα πλαίσια της εκπαίδευσης μας σε μια εναλλακτική οικονομία, οργανώνουμε για πρώτη φορά τη χρήση εναλλακτικού νομίσματος/κουπονιού με το οποίο θα γίνονται οι συναλλαγές μέσα στο αυτόνομο χωριό.

Οι επισκέπτες θα μπορούν να μετατρέψουν ευρώ σε κουπόνια,σε προκαθορισμένα σημεία του χώρου του φεστιβάλ, θα κάνουν τις συναλλαγές τους μέσα στο χωριό με τα κουπόνια και εάν περισσέψουν κάποια θα μπορούν να τα επαναμετατρέψουν σε ευρώ κατά την έξοδό τους από το χωριό. Εναλλακτικά, θα υπάρχει η δυνατότητα μετατροπής τους σε Faircoin.

Σε κάθε προϊόν θα αναγράφεται η τιμή του σε κουπόνι. H αντιστοιχία είναι 1 ευρω=1 κουπόνι και 1 ευρώ = 20 FairCoins.

Θεματική: «Χώροι & Στέγαση»

Χώροι στην Πόλη και στην Ύπαιθρο
Η Στέγαση είναι μια απ τις πρωταρχικές ανάγκες του ανθρώπου.

​ Καλύπτει και προστατεύει σχεδόν όλες τις δραστηριότητές του και συνδέεται με το πολιτιστικό και οικονομικό επίπεδο μιας κοινωνίας.
Η Αθήνα είναι μία ιδιαίτερη πόλη με ιστορία πολλών χιλιετιών που χαρακτηρίζεται από μεγάλες ασυνέχειες, και μεταπτώσεις ανάμεσα σε περιόδους ακμής και παρακμής.
Τις τελευταίες δεκαετίες φιλοξένησε χωρίς προγραμματισμό και κατάλληλες υποδομές πάνω από τον μισό πληθυσμό της χώρας που εισέρρευσε σε αυτή σε αναζήτηση καλύτερης ζωής, σε συνθήκες όμως συχνά απάνθρωπες.

Κατά την περίοδο της κρίσης έχουμε το παράδοξο της εκτόξευσης των αστέγων, παράλληλα με μία επιδημία κενών χώρων που διαρκώς αυξάνει.
Η μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού έχει απομακρύνει τη διαβίωση από οποιαδήποτε επαφή με το φυσικό περιβάλλον, με τεράστιες αρνητικές συνέπειες στην κοινωνία.
Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε κατασπατάληση πόρων χωρίς αντίστοιχα αποτελέσματα, και ταυτόχρονα ραγδαία μείωση της ποιότητας της καθημερινότητας στην πόλη.
Παράλληλα, η πρωτοβουλία και αυτο​-​οργάνωση ατόμων και ομάδων οδηγεί σε αισιόδοξα πειράματα τόσο εντός όσο και εκτός
της πόλης, που  επιχειρούμε να καταγράψουμε.Σας περιμένουμε!
για περισσότερες πληροφορίες:

Ιστοσελίδα: http://www.festival4sce.org
Ε-mail: festival.economicsolidarity@gmail.com
Twitter: @athensfest4sce
Facebook: https://www.facebook.com/festival4sce

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα ΕΔΩ

Πως να έρθετε
Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος
Σημείο εισόδου στο πάρκο στην οδό Τριπόλεως & Κρατύλου (Δράκοντος)

Συγκοινωνία

-Το Λεωφορείο 051 από Ομόνοια (Μενάνδρου) κάνει στάση ακριβώς έξω από την είσοδο του αυτόνομου χωριού.
Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment