Translate

Οι ευεργετικές επιδράσεις της γύρης.

Η γύρη είναι το σπερματοζωάριο των λουλουδιών. Από την φύση της περιέχει όλα τα απαραίτητα δομικά στοιχεία και όλη την ζωτική ενέργεια για να δημιουργήσει και να υποστηρίξει νέα ζωή. Γι’αυτο το λόγο και μόνο την κάνει ασύγκριτη με οποιαδήποτε άλλη τροφή ή διατροφικό συμπλήρωμα. Την γύρη συγκεντρώνουν και επεξεργάζονται οι μέλισσες από τα διάφορα λουλούδια. Είναι η πλουσιότερη φυσική τροφή σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, αμινοξέα, ζάχαρα, λιπαρές ουσίες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αυξητικούς παράγοντες, ορμόνες, ένζυμα, και άλλα άκρως απαραίτητα, συστατικά για τον οργανισμό μας .Από κάθε λουλούδι παίρνουμε γύρη με διαφορετική περιεκτικότητα σε όλα τα παραπάνω, γι’αυτό συνήθως η γύρη είναι ανάμικτη από πολλά είδη λουλουδιών. Η γύρη απαντάται σε τρεις μορφές στο εμπόριο : σε αποξηραμένη γύρη, σε νωπή γύρη και σε μια ζυμωμένη μορφή που ονομάζεται μελισσόψωμο. Το μελισσόψωμο το θεωρούμε ξεχωριστό προϊόν, διότι παρουσιάζει διαφορετικές ιδιότητες. Όσο μικρότερος ο βαθμός επέμβασης στην αρχική μορφή γύρης, όπως την παίρνουμε από το μελίσσι, τόσο μεγαλύτερα τα οφέλη που προκύπτουν από αυτήν. Η αποξηραμένη γύρη είναι κατά 20-40% λιγότερο θρεπτική από την νωπή γύρη. Το ποσοστό αυτό μπορεί να αντιστοιχεί σε 100% απώλειας πολύτιμων αντιβιοτικών και αναπτυξιογόνων παραγόντων, ενζύμων και άλλων δραστικών ουσιών που καταστρέφονται, είτε από την αποξήρανση, είτε από την οξείδωση κατα την διάρκεια φύλαξης, μεταφοράς και διανομής.

ΦΥΛΑΞΗ ΓΥΡΗΣ

Η γύρη φυλάσσεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Η αποξηραμένη γύρη δύναται να φυλαχθεί εκτός ψυγείου για πολύ μικρό χρονικό διάστημα (2- 3 μήνες) και εφόσον είναι φρέσκια, διότι χάνει πάρα πολύ γρήγορα τις θρεπτικές της ιδιότητες. Η αποξηραμένη γύρη στο ψυγείο χάνει περίπου το 15-20% των θρεπτικών συστατικών της κάθε χρόνο. Η νωπή γύρη φυλάσσεται κατά προτίμηση στην κατάψυξη και διατηρεί το 100% των θρεπτικών συστατικών της για μεγάλο χρονικό διάστημα (1-2 χρόνια).

ΓΕΥΣΗ ΓΥΡΗΣ

Η αποξηραμένη γύρη έχει γενικά δυσάρεστη ιδιάζουσα γεύση που θυμίζει ιχθυέλαιο. Η νωπή γύρη, ανάλογα με την φυτική της προέλευση, έχει ιδιάζουσα ευχάριστη, ελαφρώς γλυκιά, λουλουδένια γεύση.

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Η γύρη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ρητίνη (βιταμίνη R) ,η οποία ενισχύει σημαντικά όλο το τριχοειδές σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού. Περιέχει βιταμίνες Β-συμπλέγματος (Β1, Β2, Β6, Νικοτινικό οξύ, Παντοθενικό οξύ, Φολικό οξύ και σε μικρές ποσότητες (μόνο στην μη-αποξηραμένη γύρη) Β5 και Β12. Περιέχει βιταμίνη C, D, Βιοτίνη, Ινοσιτόλη, ενώ στην μη- αποξηραμένη γύρη περιέχονται μικρές ποσότητες βιταμίνης Κ. Περιέχει σοβαρές ποσότητες ενεργών καροτινοειδών, όπως για παράδειγμα προβιταμίνης-Α, και σε μικρές ποσότητες βιταμινη Ε.

ΑΜΙΝΟΞΕΑ - ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ

Η γύρη είναι πλούσια σε αμινοξέα και πρωτεΐνες. Τα αμινοξέα είναι δομικά
στοιχεία των πρωτεϊνών. Η σύσταση της γύρης σε πρωτεϊνικά στοιχεία είναι περίπου 20-35% του βάρους της, και ποικίλει ανάλογα με το είδος της γύρης. Από αυτά το 1/3 περίπου είναι σε μορφή ελεύθερων αμινοξέων. Στην γύρη περιέχονται 20 αμινοξέα, αλλά το σημαντικό είναι ότι περιέχει τα 8 βασικά αμινοξέα τα όποια δεν παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός. Αυτά είναι : ισολευκίνη, λευκίνη, λυσίνη, μεθιονίνη, τρυπτοφάνη, φαινυλαλανίνη, κυστείνη και τυροσίνη. Η πρωτεΐνη που περιέχεται στην γύρη είναι υψηλής βιολογικής αξίας και δεν παράγει μεταβολικό στρες. Αυτό σημαίνει ότι απορροφάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον οργανισμό, δεν παράγει οξύτητα στον οργανισμό και δεν ευνοεί την δημιουργία και ανάπτυξη παράσιτων, όπως κάνει το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά. Η ποσότητα πρωτεϊνικών στοιχείων στην γύρη είναι 3-7 φορές μεγαλύτερη απο αυτή που βρίσκουμε σε ίσο βάρος στο κρέας, στα αυγά και στα γαλακτοκομικά. Ως εκ’τούτου, 20 - 30gr γύρης μπορούν να καλύψουν καθημερινές πρωτεϊνικές ανάγκες ενός ενήλικα.

ΛΙΠΑΡΕΣ ΟΥΣΙΕΣ

Στην γύρη περιέχονται λιπαρές ουσίες σε βαθμό 5-20%. Ορισμένες από αυτές, έχουν την ιδιότητα ,όχι μόνο να μειώνουν την κακή χοληστερίνη LDL, αλλά και να αυξάνουν την καλή χοληστερίνη HDL, προστατεύοντας από την αρτηριοσκλήρωση. Μας είναι γνωστό ότι η γύρη αποτοξινώνει το συκώτι (και γενικά ολόκληρο το πεπτικό) και βοηθά το πάγκρεας. Ο συνδυασμός της γύρης με το μέλι, βοηθούν τον οργανισμό στην καύση του λίπους και στην απώλεια σωματικού βάρους.

ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ...

Στην γύρη περιέχονται περισσότερα από 12 βασικά ένζυμα, άκρως απαραίτητα κυρίως σε μεταβολικές διαδικασίες του οργανισμού, πολύ μεγάλο πλήθος αντιοξειδωτικών ουσιών, μεγάλες ποσότητες σε μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία, περισσότερες από τρείς αυξητικές ουσίες και παράγοντες ανάπτυξης και ορισμένοι ισχυροί αντιβιοτικοί παράγοντες. Ο συνδυασμός της γύρης, με το μητρικό βάμμα πρόπολης είναι, ο μεγαλύτερος αντιβιοτικός δυναμίτης της φύσης εναντίον ιών, βακτηρίων και παράσιτων.
Το σημαντικότερο απ’όλα, όπως προκύπτει από μελέτες, είναι ότι η γύρη περιέχει ένα ισορροπημένο συνδυασμό σε ποσότητα, όχι μόνο μεταξύ των ποικίλων βιταμινών, αλλά μεταξύ βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και ενζύμων, ο οποίος δρα συνεργατικά. Παράλληλα, η γύρη επικάθεται στις επιφάνειες του πεπτικού, και αποδεσμεύει σταδιακά τα θρεπτικά συστατικά της, ασκώντας παράλληλα θεραπευτική δράση σε τυχών έλκη και φθοράς του επιθήλιου. Το γεγονός αυτό ενισχύει σημαντικά την αφομοίωση όλων των θρεπτικών συστατικών απο τον ανθρώπινο οργανισμό. Η γύρη εξασφαλίζει ένα άριστο βιταμινούχο και πρωτεϊνούχο συμπλήρωμα που υπερέχει κατά πολύ από την κατανάλωση το οποιουδήποτε φαρμακευτικού-χημικού σκευάσματος.

ΠΟΣΗ ΓΥΡΗ ΝΑ ΤΡΩΜΕ?

Τριάντα πέντε γραμμάρια γύρης (μια γεμάτη κουταλιά της σούπας) την ημέρα, καλύπτουν τις ημερήσιες κανονικές ανάγκες ενός ενήλικα σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία κ.τ.λ. Η δόση αυτή μπορεί να είναι μειωμένη, όταν μιλάμε για νωπή γύρη και ακόμη πιο μειωμένη, όταν η γύρη λαμβάνεται αυτούσια, μασιέται μέχρι πολτοποίησης μαζί με σίελο. Γενικά, για έναν ενήλικα η κανονική δόση είναι 20-35 gr/ημέρα, για παιδία 6-16 χρόνων η κανονική δόση είναι περίπου 15-20 gr/ημέρα, για παιδία 3-6 χρονών η κανονική δόση είναι περίπου 10-15 gr/ημέρα. Κουρασμένοι οργανισμοί θα πρέπει να καταναλώνουν διπλάσιες ποσότητες γύρης. Ενήλικες και έφηβοι που γυμνάζονται, μπορούν να καταναλώνουν διπλάσιες ή τριπλάσιες ποσότητες γύρης, αρκεί η λήψη της να γίνει σταδιακά, ώστε να συνηθίσει σιγά-σιγά το στομάχι. Αν και άλλοι πολιτισμοί επιτρέπουν την χορήγηση γύρης σε βρέφη κάτω του ενός έτους, αν και δεν έχουν παρατηρηθεί κλινικές αντενδείξεις στην χρήση γύρης σε παιδία κάτω των τριών ετών, η γύρη δεν συνίσταται κλινικά για παιδία κάτω των τριών ετών.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΛΗΨΗ ΓΥΡΗΣ? 

Η κατανάλωση γύρης πρέπει να ξεκινήσει με μικρή ποσότητα μέχρι να συνηθίσει
το στομάχι. Προτείνεται μια κοφτή κουταλιά του γλυκού καθημερινά για μια περίπου εβδομάδα, και σταδιακά ανά εβδομάδα, αύξηση σε μια γεμάτη κουταλιά της σούπας. Η κατανάλωση γύρης θα πρέπει να συνεχιστεί χωρίς διακοπή για 2 - 4 μήνες ανάλογα με τις ανάγκες και την αντίδραση κάθε ατόμου ξεχωριστά, ώστε να δείξει τις ευεργετικές επιδράσεις της. Για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, η γύρη να καταναλώνεται 15 - 30 λεπτά πριν το φαγητό, ενώ αντίθετα όσοι θέλουν να κερδίσουν βάρος να την καταναλώνουν αμέσως μετά το φαγητό. Η γύρη καταναλώνεται αυτούσια ή διαλυμένη μέσα σε φρέσκο χυμό φρούτων και λαχανικών. Ο πλέον συνιστώμενος τρόπος είναι να καταναλώνεται αυτούσια, να μασιέται και να αναμιγνύεται με σίελο πριν την κατάποση για τα μέγιστα οφέλη. Μπορεί, επίσης, να αναμιγνύεται με καλής ποιότητας μέλι (σε αναλογία 1:2 –γύρη/μέλι), κατα προτίμηση ακατέργαστο, και να καταναλώνεται με τον παραπάνω τρόπο.

ΠΟΤΕ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΛΗΨΗ ΓΥΡΗΣ?

Η γύρη μπορεί να λαμβάνεται μια φορά την ημέρα, κατά προτίμηση νωρίς το πρωί που ο μεταβολισμός είναι γρήγορος, ή μπορεί να λαμβάνεται σε δόσεις, ανάλογα με τις προτιμήσεις και την δυνατότητα του ατόμου. Η λήψη γύρης μπορεί να γίνεται ανά περιόδους που διαρκούν τουλάχιστον ένα μήνα, κυρίως στις αλλαγές των εποχών, σε έντονες εργασιακές, περιβαλλοντικές συνθήκες, ή σε περιόδους έντονης σωματικής και πνευματικής κόπωσης. Αυτό, βέβαια, συνδυαζόμενο με μια ποιοτική και ισορροπημένη διατροφή. Γενικά, η γύρη θα έπρεπε να θεωρείται ως τροφή στο καθημερινό διαιτολόγιο και όχι ως συμπλήρωμα τροφής. Η χρήση της μπορεί να γίνεται, και θα έπρεπε να γίνεται, κατά την διάρκεια όλου του έτους χωρίς κανένα πρόβλημα, ακόμη και σε μειωμένες δοσολογίες.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ – ΤΟΞΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Η γύρη δεν έχει καμία τοξική δράση, ακόμη και εάν η δοσολογία λήψης της γίνει πολύ μεγάλη και για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε αντίθεση με οποιοδήποτε φαρμακευτικό σκεύασμα. H γύρη που παίρνουμε από τη μέλισσα δεν πρέπει να συνδέεται με τις ανοιξιάτικες αλλεργιογόνες γύρες. Τις αλλεργίες τις προκαλεί η γύρη που μεταφέρεται μέσω της ατμόσφαιρας (ανεμόφιλη γύρη), ενώ σε αυτή που μεταφέρεται μέσω της μέλισσας (εντομόφιλη γύρη) καταστρέφονται όλοι οι αλλεργικοί παράγοντες μέσω της επεξεργασίας που της κάνει η ίδια η μέλισσα. Η λήψη γύρης μέλισσας έχει ανοσοποιητικά αποτελέσματα κατά της ανεμόφιλης γύρης, και ως εκ’τούτου αποτελεί σοβαρό μέτρο κατά της αλλεργίας και του αλλεργικού συναχιού. Ένα άλλο, φαινομενικά, σύμπτωμα της λήψης γύρης είναι η εμφάνιση στομαχόπονου ή η εμφάνιση έντονης ανάγκης εκκένωσης αμέσως μετά την λήψη γύρης. Ο στομαχόπονος εμφανίζεται φυσιολογικά σε ένα άτομο, το οποίο έχει ευαισθησία στο στομάχι και έχει λάβει μεγάλη δόση γύρης, δεν παρουσιάζει, δε, καμία ανησυχία. Για τον λόγο αυτό, η γύρη πρέπει να λαμβάνεται με συγκεκριμένο τρόπο, ο οποίος αναλύεται παραπάνω, ώστε να την συνηθίσει το στομάχι. Η εμφάνιση έντονης ανάγκης για εκκένωση, ή απλώς κάποια ελαφριά εντερική ενόχληση δεν αποτελεί αντένδειξη της γύρης, αλλά σαφής ένδειξη κάποιας δυσλειτουργίας ή ασθένειας του εντέρου, που ενδεχομένως, δεν έχει γίνει αντιληπτή από το άτομο. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να λαμβάνεται γύρη σε μικρές ποσότητες, μίας και θα βοηθήσει προς το καλύτερο, μέχρι να εξαφανιστούν τα συμπτώματα. Αν και δεν έχουν παρατηρηθεί κλινικές αντενδείξεις στην χρήση γύρης σε παιδία κάτω των τριών ετών, η γύρη δεν συνίσταται κλινικά για παιδία κάτω των τριών ετών.

ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΥΡΗΣ

Θα λέγαμε χωρίς υπερβολές ότι η γύρη είναι «δια πάσαν νόσον», αφού οι ευεργετικές επιδράσεις της έχουν τεράστια εμβέλεια. Η γύρη συνεργεί με όλα τα μελισσοκομικά προϊόντα και πιθανότατα με αλλά φυτοθεραπευτικά και γεμμοθεραπευτικά σκευάσματα ή βότανα, και για αυτό τον λόγο χρησιμοποιείται παραδοσιακά στην αντιμετώπιση πολλών νόσων. Η γύρη δρα στους γενετικούς αδένες του άντρα και της γυναίκας, είναι πολύ δραστική σε προβλήματα του προστάτη και συνίσταται ως αγωγή κατά της δυσμηνόρροιας, της προεμμηνορρυσιακής έντασης και ακανόνιστης περιόδου. Η γύρη μετριάζει και περιορίζει σημαντικά τα προβλήματα της εμμηνόπαυσης, και βελτιώνει την γενικότερη σεξουαλική κατάσταση. Η γύρη βοηθά στην διανοητική λειτουργία, ενισχύει την καρδιά και έχει διουρητική δράση. Η γύρη ρυθμίζει την όρεξη και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, και συνίσταται ιδιαίτερα για την αδυναμία και γενική εξασθένιση του οργανισμού, το έλεγχο του σωματικού βάρους, αγωγή κατά εντερικών και πεπτικών ανωμαλιών, αγωγή και θωράκιση κατά των ιώσεων, του κρυολογήματος και άλλων λοιμώξεων. Η γύρη βελτιώνει την κατάσταση ατόμων που έχουν ήπιες αλλεργικές εκδηλώσεις και τους βοήθα, ώστε να αποκτήσουν βαθμιαία ανοσοποίηση. Η γύρη επηρεάζει θετικά την ποιότητα της τριχοφυΐας, το χρώμα των μαλλιών, βελτιώνει τον ρυθμό επούλωσης τραυμάτων, εσωτερικών και εξωτερικών, και επιταχύνει την ανάρρωση από ασθένειες. Περιέχει βιολογικά ενεργές ουσίες που επηρεάζουν θετικά τον μεταβολισμό του νερού, ελέγχουν την απόθεση λίπους στον οργανισμό, και γενικά προάγει την καλή φυσική κατάσταση του σώματος και του πνεύματος. Η γύρη έχει πολύ θετική επίδραση στη διάθεση του ατόμου. Είναι αγχολυτική, χαρίζει ευεξία, ευφορία, βελτιώνει τις νοητικές ικανότητες και ταυτόχρονα καταπολεμά το άγχος, το στρες, την κατάθλιψη και τις αϋπνίες. Προστατεύει από εγκεφαλικά και καρδιοπάθειες, εξισορροπεί τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και την ποσότητα της αιμοσφαιρίνης, έχει θετική επίδραση σε ρευματισμούς και αρθρίτιδες, σε δερματικά προβλήματα, σε προβλήματα όρασης, σε εντερικές διαταραχές, σε προβλήματα συκωτιού. Έχει ευεργετικές επιδράσεις, ακόμη και στη νόσο του Πάρκινσον και στον διαβήτη! Έχει ευεργετικές επιδράσεις σε εγκεφαλικές διαταραχές, ενώ αποτελεί γνωστή αγωγή σε διανοητικώς καθυστερημένα και ασθενικά παιδιά! Τί άλλο θα μπορούσε να περιμένει κανείς από την ταπεινή γύρη? ‘Όλα αυτά είναι όσα έχουν δείξει οι έρευνες, οι οποίες συνεχίζονται...στο μέλλον...ποίος ξέρει τι άλλο θα προστεθεί στην λίστα των επιδράσεων της γύρης!

ΕΝΔΕΙΚΝΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΓΙΑ :

• Παιδιά άνω των τριών χρονών και έφηβους
• Ενήλικες όλων των ηλικιών
• Αθλούμενους, ανεξαρτήτως επιπέδου, ως διατροφικό συμπλήρωμα
• Ανθρώπους με έντονη πνευματική κόπωση
• Ανθρώπους με έντονη σωματική κόπωση
• Άντρες και γυναίκες με σεξουαλικές διαταραχές και διαταραχές γεννητικού
συστήματος
• Ανθρώπους με εντερικές διαταραχές
• Ανθρώπους με χρόνιες δερματικές παθήσεις
• Εξασθενημένους οργανισμούς
• Ανθρώπους που αναρρώνουν από ίωση, κρυολόγημα, τραύμα ή ακτινοβολίες
• Ανθρώπους λιπόσαρκους
• Ανθρώπους που πάσχουν από ανορεξία
• Ανθρώπους που πάσχουν από γενικότερη ψυχολογική κατάπτωση και αϋπνίες
• Ανθρώπους που πάσχουν από αναιμία (σε συνδυασμό με μέλι ελάτου)
• Ανθρώπους που πάσχουν από εποχικές αλλεργίες
• Ανθρώπους υπερήλικες

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΓΥΡΗΣ

Λοιπόν, καλή είναι η γύρη, αλλά γιατί να μην πάρουμε ένα σωρό φαρμακευτικά σκευάσματα με βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες, αμινοξέα και λιπαρά οξέα αντί της γύρης? Γιατί να φάμε μια κουταλιά γύρη και όχι μια μπριζόλα μοσχαρίσια ή 3-4 αυγά? Είναι όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά σε μεγάλες ποσοτικές αναλογίες που κάνουν την γύρη πολύτιμη?
Η απάντηση είναι ΌΧΙ! Όλα αυτά τα γνωστά στο ευρύ κοινό θρεπτικά συστατικά είναι ένα απλό...bonus που δίνει η φύση στην γύρη. Το θαύμα της γύρης είναι στο γεγονός ότι αυτά τα θρεπτικά συστατικά βρίσκονται σε μια ΤΕΛΕΙΑ ΑΝΑΛΟΓΙΑ, δημιουργώντας συνεργατικές επιδράσεις που ακόμη...ερευνούνται! Είναι αδύνατον να επιτευχθεί αυτή η αναλογία όλων αυτών των συστατικών μέσα από φαρμακευτικά σκευάσματα και άλλα συμπληρώματα. Κι’όμως, η μέλισσα δεν γνωρίζει κανένα κόπο, μιας και σκοπός της είναι αυτός. Και δεν σταματάει εδώ! Το θαύμα της γύρης ολοκληρώνεται από τις ουσίες που περιέχονται σ’ αυτήν σε μικροποσότητες, και που τις περισσότερες από αυτές τις προσθέτουν οι ίδιες οι μέλισσες. Αυτές οι απειροελάχιστες ποσότητες ουσιών με μυστήρια ονόματα είναι ΤΟ ζητούμενο από την χρήση της γύρης, διότι σε αυτές οφείλεται το 70% των ευεργετικών της ιδιοτήτων.

http://apistherapy.blogspot.gr

Απέναντι Όχθη
Share on Google Plus

About apenanti oxthi

Μια άλλη ματιά στην λεωφόρο των πληροφοριών.
    Blogger Comment
    Facebook Comment