Translate

FairCoop: Ο Συνεταιρισμός της Γης για τη δικαιοσύνη στην οικονομία

Ο FairCoop είναι ένας ανοιχτός παγκόσμιος συνεταιρισμός, αυτο-οργανωμένος μέσα από το Διαδίκτυο ο οποίος παραμένει εκτός κρατικού-εθνικού ελέγχου.

Ο στόχος του είναι να κάνει τη μετάβαση σε ένα καινούριο

κόσμο, να μειώσει τις οικονομικές και κοινωνικές αδικίες ανάμεσα στους ανθρώπους, και την ίδια στιγμή, σταδιακά, να συνεισφέρει στο νέο παραγόμενο οικονομικό πλούτο που θα είναι προσβάσιμος σε όλη την ανθρωπότητα σαν κοινό αγαθό.

Ο FairCoop υποστηρίζει ότι η μετάβαση σε ένα πιο δίκαιο νομισματικό σύστημα είναι το στοιχείο κλειδί.

Γι’ αυτό το λόγο, προτάθηκε και το FairCoin ως το κρυπτονόμισμα πάνω στο οποίο βασίζει τις δράσεις αναδιανομής των πόρων του και το χτίσιμο ενός νέου παγκόσμιου οικονομικού συστήματος.

Γιατί;

Υπάρχουν πολλά πράγματα σε αυτόν τον κόσμο που δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε. Παρακάτω μοιραζόμαστε κάποια από αυτά, τα όποια ο FairCoop ίσως βοηθήσει να μετασχηματιστούν:

Το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα βρίσκεται στα χέρια μιας μειοψηφίας αποτελεί ένα αποκεντρωμένο σύστημα στα χέρια όσων συμμετέχουν σε αυτό.

Οι κεντρικές τράπεζες είναι τα βασικά κέντρα λήψης οικονομικών και πολιτικών αποφάσεων. Αυτοί που τις ελέγχουν, κυριαρχούν πάνω στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα και χωρίς καθόλου δημοκρατικό έλεγχο τις χρησιμοποιούν προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα αυτής της μειοψηφίας.

Χρειαζόμαστε να δημιουργήσουμε ένα νέο, αποκεντρωμένο οικονομικό σύστημα: ένα μετα-σύστημα για να υποστηρίξει, να ενισχύσει και να συνδέσει πολλαπλά αυτόνομα συστήματα και το οποίο θα είναι χτισμένο με έναν κατανεμημένο τρόπο.

Οικονομική ανισότητα - Δίκαιη Οικονομία

Λιγότερο από το 10% του πληθυσμού κατέχει το 85% του παγκόσμιου πλούτου.Αποφασίσαμε να χακάρουμε την αγορά συναλλάγματος για να ξεκινήσει η παγκόσμια οικονομική δικαιοσύνη.Οι οικονομικές ανισότητες συνεχίζουν να αυξάνονται τόσο μεταξύ διαφόρων περιοχών όσο και εντός τους.

Με την ιδέα του Παγκόσμιου Νότου, οι κοινότητες μπορούν να (επανα)προσδιορίσουν τον εαυτό τους και να στηρίξουν η μία την άλλη από απομακρυσμένες γωνιές του κόσμου. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να απαντήσουν στην υπάρχουσα κατάσταση και να ενδυναμώσουν τον εαυτό τους όντας μέρος ενός δίκαιου οικονομικού συστήματος.

Ούτε τα Ηνωμένα Έθνη ούτε κάποιος άλλο πολιτικός θεσμός κατάφερε να αντιστρέψει την τάση αύξησης των οικονομικών ανισοτήτων.
Ήρθε η ώρα να προσφέρουμε στα χέρια του δικτυωμένου παγκόσμιου πολίτη ότι δεν επιτεύχθηκε από τα πάνω, απ’ ευθείας χωρίς μεσάζοντες.




Βιώσιμη ύπαρξη των ανθρώπων στον πλανήτη. Τα κυρίαρχα οικονομικά μοντέλα που στηρίζονται στην διαρκή ανάπτυξη προκαλούν ή είναι ανίκανα να σταματήσουν την καταστροφή της ζωής στον πλανήτη από τους ανθρώπους.
Θέλουμε να κάνουμε πράξη ένα οικονομικό σύστημα που δεν βασίζεται στην ανάπτυξη και που συνεργάζεται με τα φυσικά οικοσυστήματα, και άρα να αποδείξουμε ότι οι άνθρωποι έχουν την δυνατότητα να το πετύχουν.
Τα ενεργειακά και παραγωγικά μοντέλα που στηρίζονται πάνω σε σπάνια ορυκτά καύσιμα και μέταλλα αδυνατούν να διατηρήσουν τις τρέχουσες τιμές εξόρυξης και κατανάλωσης τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Υπάρχουν χιλιάδες κατάλληλες τεχνολογίες που μπορούν να μας βοηθήσουν να συνυπάρχουμε σε συνεργία με τον πλανήτη. Έχουμε λίγο χρόνο διαθέσιμο, και τώρα είναι η ώρα να μοιραστούμε όσα γνωρίζουμε και να θέσουμε τις καλύτερες ιδέες σε εφαρμογή.
Κεντρική κυβέρνηση -

Ομότιμη (P2P) Πολιτική
Η διαφθορά κυριαρχεί στη θεσμική πολιτική, ενώ ταυτόχρονα το 80% των πολιτών δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς.
Οργανώνουμε τους εαυτούς μας από τα κάτω, με έναν άμεσο, αποκεντρωμένο τρόπο και εκμεταλλευόμαστε τη διαφάνεια που μας δίνει το διαδίκτυο, ώστε να οραματιστούμε άλλους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ασκήσουμε πολιτική.
Η απαρχαιωμένη κοινοβουλευτική πολιτική σκηνή χορηγεί ψήφους αντιπροσώπευσης κάθε 4 ή 5 χρόνια μέσω των εκλογών, ωστόσο υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός τεχνολογιών οι οποίες επιτρέπουν άμεση συμμετοχή στην πολιτική.
Το πολιτικό μας μοντέλο είναι ανοιχτό και συμμετοχικό, συνδυάζοντας τις εκλογές συμβούλων και την άμεση ψηφοφορία, όσες φορές κι αν χρειάζεται.

Ατομικισμός / ανταγωνισμός 


Συνεργασία και Αλληλεγγύη

Η κουλτούρα του ανταγωνισμού η οποία κυριαρχεί στις αγορές, οδηγεί λίγες 
εταιρίες να γίνονται όλο και μεγαλύτερες, την ίδια στιγμή που κάποιες άλλες μικρότερες εξαφανίζονται οπότε η τεχνογνωσία και η πρόοδός τους χάνεται.
Στο FairCoop, ενισχύοντας τη συνεργασία και την αλληλεγγύη μεταξύ των συμμετεχόντων, μετατρέπουμε την αγορά σε ένα χώρο αμοιβαίας υποστήριξης στον οποίο όλοι μπορούμε να κερδίσουμε.

Ιδιωτική γνώση / τεχνολογία ->

Τα κοινά
Η πνευματική ιδιοκτησία λειτουργεί ενάντια στην πρόοδο του ανθρώπινου είδους, και ευνοεί τα ιδιωτικά συμφέροντα. Η γνώση έχει ιδιωτικοποιηθεί παραβλέποντας το γεγονός ότι “εάν μπορώ να δω μακρύτερα είναι επειδή βασιζόμουν στους ώμους γιγάντων”.
Η γνώση είναι δωρεάν από τη φύση της. Προωθούμε τη χρήση ανοιχτών και ελεύθερων (Copyleft) μεθόδων ή αδειών Creative Commons καθώς και άλλους μηχανισμούς που προστατεύουν τα κοινά από την ιδιωτική κερδοσκοπία, συμπεριλαμβανομένων της Άδειας Ομότιμης Παραγωγής (Peer Production Licence) και άλλων Αδειών Αμοιβαιότητας Βασισμένες στα Κοινά (Commons Based Reciprocity Licenses)

Οι Αρχές του FairCoop
Ο FairCoop ούτε θα ορίσει, ούτε θα δημιουργήσει νέες αρχές. Πολλοί από εμάς, από διαφορετικές αφετηρίες και από διαφορετικές γωνιές του πλανήτη, έχουμε αναρωτηθεί για το εάν μια εναλλακτική λύση είναι πιθανή και για το εάν ο κόσμος θα μπορούσε να λειτουργήσει με διαφορετικό τρόπο. Γνωρίζουμε πού θέλουμε να πάμε και ότι δεν θέλουμε να μείνουμε χωρίς αρχές και αξίες δεσμευμένοι στο σύστημα που μας σπρώχνει να καταστρέφουμε ο ένας τον άλλο.

Πολλές από αυτές τις αρχές υπάρχουν ήδη και έχουν οδηγήσει πολλούς από εμάς εδώ.
Δεν θα συνεχίσουμε να αναρωτιόμαστε πώς προέκυψαν. Η μετάβαση είναι σε εξέλιξη και η απάντηση έχει ήδη δοθεί από εκείνους που μέρα με την μέρα χτίζουν εναλλακτικές και αποδεικνύουν ότι μπορούμε να ζήσουμε σε έναν κόσμο που η δικαιοσύνη είναι πραγματικότητα.

Ολοκληρωμένη επανάσταση, ομότιμα δίκτυα, κρυπτονομίσματα, δωρεάν γνώση, ηθική των χάκερς, απο-ανάπτυξη… όλα τα παραπάνω προκύπτουν από ατόφιες αρχές και στόχους που μας ενώνουν και μας βοηθούν να κάνουμε τη μετάβαση σε ένα νέο κόσμο, μειώνοντας όσο το δυνατόν περισσότερο τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες ανάμεσα στους ανθρώπους, και την ίδια στιγμή συνεισφέροντας στο νέο παγκόσμιο πλούτο που θα είναι προσβάσιμος σε όλη την ανθρωπότητα μέσα από τα κοινά.

Αυτές είναι οι αρχές μας, οι αρχές όλων όσων πήραν μια απλή απόφαση, να αποδεσμευτούν από το σύστημα.

Το κάλεσμα για ολοκληρωμένη επανάσταση
Είναι ένα κάλεσμα σε όλους εσάς που αντιστέκεστε στην κυριαρχία και στην υποδούλωση, ένα κάλεσμα για να ενωθούμε κάτω από μία συνειδητή προσωπική και συλλογική δράση, για τη βελτίωση και την ανάκτηση όλων των κεκτημένων και των αξιών που μας επιτρέπουν να ζήσουμε μια ζωή από κοινού. ‘Ενα κάλεσμα για την κατασκευή νέων τρόπων οργάνωσης και δομών σχετικών με όλες τις πτυχές της ζωής μας, που θα διασφαλίζουν την ισότητα και τη δικαιοσύνη όσον αφορά στην κάλυψη ζωτικών αναγκών.

Δίκαιες σχέσεις που στηρίζονται στην ελευθερία
Αυτο-οργάνωση και κυρίαρχες λαϊκές συνελεύσεις
Δημόσια και κοινά αγαθά
Επανάκτηση της κοινής περιουσίας ως ένα κοινό αγαθό, κάτω από κοινωνικό έλεγχο και ιδιοκτησία
Χτίσιμο ενός συνεργατικού και αυτο-διαχειριζόμενου δημόσιου συστήματος με αμοιβαία υποστήριξη
Απελευθέρωση της πρόσβασης στην πληροφορία και τη γνώση
Μια νέα οικονομία που στηρίζεται στη συνεργασία και τις στενές σχέσεις
Αρμονία με το φυσικό περιβάλλον και τη ζωή
Το ομότιμο μοντέλο (p2p) κοινωνικής οργάνωσης


‘Απλωσέ το παντού. Αποδόμησέ το. Όταν φτάσεις στα στοιχεία του, κάνε τα όλα ανεξάρτητα. Αντέγραψε τα ευρέως. Επέτρεψε τους να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Επέτρεψε τους να ψάξουν το ένα το άλλο, να μοιραστούν, έτσι ώστε μαζί να δημιουργήσουν κάτι μεγαλύτερο από τo άθροισμα αυτών των διαφορετικών κομματιών.

Το ομότιμο μοντέλο δεν είναι ο μοναδικός τρόπος να δικτυωθούν μεταξύ τους οι υπολογιστές· πάει πολύ παραπέρα, που σημαίνει ότι πρόκειται για ένα ομότιμο δίκτυο στο όποιο όλοι είμαστε σημαντικοί αλλά κανένας δεν είναι απαραίτητος. Η ομάδα είναι ο κάθε ένας, αλλά όλοι είναι κομμάτι του συλλογικού μας εαυτού, και ότι δημιουργούμε προστίθεται στα κοινά.


Ας δούμε πώς το Ίδρυμα Ομότιμης Παραγωγής (P2P Foundation) ορίζει το ομότιμο μοντέλο (p2p):

– Η εθελοντική ομότιμη συνεισφορά και οι συμμετοχικές διαδικασίες στοχεύουν στην παραγωγή κοινών αγαθών.
– Η δυναμική των ομότιμων μοντέλων χαρακτηρίζεται από την ελεύθερη συνάθροιση έτσι ώστε να δημιουργηθεί κοινή αξία χωρίς την άμεση προσδοκία της αμοιβαιότητας από κανένα συγκεκριμμένο άτομο, διατηρώντας πάντα τους αμοιβαίους και αλληλέγγυους μηχανισμούς με τα κοινά ως σύνολο.
– Έτσι, δεν είναι μια ιεραρχική μέθοδος κατανομής, ούτε βασίζεται πάνω σε ένα σύστημα ανταλλαγής αγαθών· δεν είναι μια οικονομία που στηρίζεται στην προσφορά που περιμένει κάτι ως αντάλλαγμα.
– Μπορούμε επίσης να το χρησιμοποιήσουμε, με μία ευρύτερη έννοια, ως μια απλή μορφή αυτο-οργάνωσης ομότιμων κόμβων. Χρησιμοποιούμε τον όρο ”ομότιμη πληροφορία” για να περιγράψουμε αυτή τη διαδικασία.
– Άρα, το γενικότερο πλαίσιο καθορίζει εάν είναι συναφής ο ακριβής ορισμός ή ένα μεγαλύτερο άθροισμα αρχών.
– Συνολικά, υπάρχουν αρκετά επίπεδα: ο ορισμός που περιγράφηκε παραπάνω, οι υποκείμενες αξίες και ηθικές αρχές πάνω στις οποίες στηρίζεται, καθώς και τα κοινωνικά ιδανικά και οι πράξεις που εμπνέει.


Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτές τις αρχές, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ομότιμης Παραγωγής (P2P Foundation).
Η ηθική των Χάκερς


Ας μην ακούμε αυτά που τα μέσα ενημέρωσης προωθούν, ας ακούσουμε μια κοινότητα που μιλάει για τις δράσεις της…


1. Όλη η πληροφορία θα πρέπει να είναι δωρεάν.
2. Η πρόσβαση στους υπολογιστές – και στο κάθε τι που ίσως σου μάθει κάτι σχετικό με το πώς λειτουργεί ο κόσμος – πρέπει να είναι απεριόριστη και καθολική. Πάντα να αποδίδεις την υποχρέωση για αλληλεπίδραση!
3. Nα μην εμπιστεύεσαι την εξουσία – προώθησε την αποκέντρωση.
4. Οι χάκερς πρέπει να κρίνονται από τον τρόπο που χακάρουν και όχι με κριτήρια όπως τα πτυχία τους, την ηλικία, την καταγωγή, το φύλο ή τη θέση τους.
5. Μπορείς να δημιουργήσεις τέχνη και ομορφιά σε έναν υπολογιστή.
6. Οι υπολογιστές μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σου προς το καλύτερο.


Βλέπεις; “Τελικά, είμαστε όλοι ίσοι…”


Πολλοί άνθρωποι έχουν ξεκινήσει το ταξίδι και μας δίνουν τις βάσεις, και θα υπάρξουν περισσότεροι που θα λάβουν μέρος και θα αναδείξουν νέους ορίζοντες… Αποδεσμευόμαστε από το σύστημα για να ανακτήσουμε μερικές αρχές και να ξεκινήσουμε να περπατάμε μαζί, να συνεργαζόμαστε. Εδώ είναι η ομορφιά, στο να χτίζεις έναν κόσμο που περιλαμβάνει όλους εμάς χωρίς να περιμένουμε κάποιος άλλος να το κάνει για εμάς, επειδή όλα γίνονται και όλα είναι δυνατά.


Εν κατακλείδι…


Το πλάνο της Fair Coop είναι ξεκάθαρο· να κινηθούμε συνεργατικά και να χτίσουμε έναν κόσμο που στηρίζεται στις αρχές που παρουσιάστηκαν, και που μπορούν να συνοψιστούν ως:


– Αναδιανομή και οικονομική συναλλαγή ανάμεσα σε ίσους.
– Ανοιχτή πολιτική συμμετοχή.
– Αποκέντρωση των οργανωτικών μορφών.
– Παραγωγή κοινών αγαθών.
– Μοίρασμα και διανομή ανοιχτής γνώσης.

Οικονομία, πολιτική, γνώση, συνεργασία, παραγωγή, όλα αυτά ομότιμα, ελεύθερα και συνεργατικά.

Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment