Translate

Οι Αρχές της Περμακουλτούρας

Σας παρουσιάζουμε μια περίληψη της ιδέας και των Αρχών της Περμακουλτούρας, από το βιβλίο “Permaculture Principles & Pathways Beyond Sustainability” (Αρχές και Δρόμοι της Περμακουλτούρας πέραν της Βιώσιμης Ανάπτυξης ) , του David Holmgren.

Μπορείτε να κατεβάσετε ελεύθερα από ΕΔΩ ή

από http://permacultureprinciples.com/resources/free-downloads/

Οικολόγοι, ακτιβιστές, οικονομολόγοι, πολιτικοί, επιστήμονες, αγρότες, καλλιτέχνες, ενεργοί πολίτες, όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που βιώνουν την επιτακτική ανάγκη για μια δομική αλλαγή στο σύγχρονο πολιτισμό. Σκεφτείτε το λίγο: Η σύγχρονη γεωργία έχει μετατραπεί σε βαριά βιομηχανία που καταστρέφει οτιδήποτε ζωντανό, ακόμα και το ίδιο το χώμα, παράγει κακής ποιότητας τροφή, ξοδεύοντας ταυτόχρονα τεράστια ποσά ενέργειας. Η ιατρική έχει μετατραπεί σε βιτρίνα της βιομηχανίας φαρμάκων, που στοχεύει περισσότερο στο να δημιουργεί εξαρτημένους πελάτες για τα προϊόντα της παρά στην πλήρη και ουσιαστική θεραπεία.

Για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σαν είδος, δημιουργούμε τουλάχιστον άλλο ένα, πολύ χειρότερο από το πρώτο, παρ” όλο που, ούτε οι πόροι μας λείπουν, ούτε και τα διανοητικά και υλικά εργαλεία. Κι ενώ οι επιπτώσεις από τα προηγούμενα λάθη μας δεν έχουν ακόμα εκφραστεί πλήρως, πολύ σύντομα θα έρθουμε αντιμέτωποι με το τεράστιο πρόβλημα της σταδιακής εξάντλησης των ορυκτών καυσίμων κάνω στα οποία έχει στηριχθεί ολόκληρος ο σύγχρονος πολιτισμός. Με όποιον τρόπο κι αν το δει κανείς, το μέλλον είναι μη βιώσιμο και αν δεν κάνουμε κάτι γι” αυτό, σύντομα θα σταματήσουμε να αναρωτιόμαστε με αλαζονική υποκρισία, τι ένιωσαν οι κάτοικοι του νησιού του Πάσχα όταν έκοψαν το τελευταίο τους δέντρο.

Στα μαθηματικά, αλλά και σε όλες τις επιστημονικές ερμηνείες του κόσμου, όταν μια θεωρία δίνει λάθος ή αντιφατικά αποτελέσματα, πρέπει να βρεθεί που ακριβώς βρίσκεται το λάθος, και οτιδήποτε απορρέει από αυτό, στο μαθηματικό οικοδόμημα, να διορθωθεί. Όσο πιο κοντά βρίσκεται το λάθος στα θεμέλια του οικοδομήματος, τόσο πιο μεγάλο είναι και το κομμάτι που πρέπει να αντικατασταθεί.

Βέβαια, αυτή η διαδικασία δεν είναι τόσο απλή όσο ακούγεται. Πολλές φορές οι μαθηματικοί εντοπίζουν το λάθος κάπου κοντά στην επιφάνεια, ενώ αυτό βρίσκεται πολύ πιο βαθιά. Άλλες φορές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα προσθέτοντας καινούργιους κανόνες που αντιμετωπίζουν τα λάθος αποτελέσματα σαν εξαίρεση. Αυτό μπορεί να είναι αποτελεσματικό για λίγο, αλλά με τον καιρό, επειδή χρειάζονται συνεχώς καινούριοι κανόνες για να αντιμετωπίσουν τα καινούρια λάθος αποτελέσματα, τελικά, η ίδια η πολυπλοκότητα του συστήματος το καθιστά άχρηστο.
Στην πραγματική ζωή, ακριβώς επειδή ταυτιζόμαστε τόσο πολύ με τις πεποιθήσεις μας, έχουμε ακόμη μεγαλύτερη δυσκολία να αποδεχτούμε μια βαθιά και ριζική αλλαγή, έτσι ώστε αυτή να έρχεται πολλές φορές με τη μορφή της κατάρρευσης ή της ρήξης. Πέρα όμως από το επώδυνο αυτής της διαδικασίας, μας απαλλάσσει μόνο από τη μισή δουλειά˙ η άλλη μισή, αυτή της δημιουργίας του καινούργιου, μένει να γίνει.
Κάπως έτσι συναντήσαμε τον David Holmgren, έναν από τους ιδρυτές της περμακουλτούρας, και το φυλλάδιο του “οι αρχές της περμακουλτούρας”. Σ” αυτό, δεν βρήκαμε τις δημιουργικές, πρακτικές και ευφάνταστες λύσεις που συνήθως βρίσκουμε στα βιβλία και τα περιοδικά της περμακουλτούρας αλλά κάτι, κατά τη γνώμη μας, πιο σημαντικό: Μια μελέτη στον τρόπο που πρέπει να σκεφτούμε για να σχεδιάσουμε μόνοι μας αυτές τις λύσεις, βάσει των δικών μας εξελισσόμενων συνθηκών και αναγκών.

Επειδή πρόκειται για την περίληψη του βιβλίου “Permaculture Principles & Pathways Beyond Sustainability”, η γραφή του είναι ιδιαίτερη περιεκτική και συμπυκνωμένη. Προτείνουμε στους αναγνώστες, να ακολουθήσουν τον συγγραφέα στις αναζητήσεις του μέσα από τις πάμπολλες αναφορές, κάθε μία από τις οποίες οδηγεί σε ένα διαφορετικό μονοπάτι γνώσης και κατανόησης. Ολοκληρώνοντας αυτή την περιπλάνηση, είμαστε σίγουροι ότι ο τρόπος που πρέπει να σκεφτούμε για να κατευθυνθούμε προς ένα βιώσιμο και σε αρμονία με την υπόλοιπη φύση πολιτισμό, θα έχει γίνει λίγο πιο καθαρός.

Φίλιππος Παραθυρόφυλλος

Ομάδα Μετάβασης Ακαδημίας Πλάτωνα

http://transition.gr/

Διαβάστε επίσης :

Τι θα πει Permaculture (Περμακουλτούρα)

Permaculture - ΠΕΡΜΑΚΟΥΛΤΟΥΡΑ

Πρακτικόςοδηγός αεικαλλιέργειας (permaculture)…
Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment