Translate

Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία. Πρώτη Πανελλήνια Συνάντηση.

Συγκεντρώνοντας τους πολίτες, τους μικρούς αγρότες, τους καταναλωτές, ακτιβιστές και πολιτικούς παράγοντες σε παγκόσμιο επίπεδο, μέσω μιας εναλλακτικής οικονομικής προσέγγισης που ονομάζεται Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία ΚΥΓΕΩ, και βασίζεται σε εταιρικές σχέσεις μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών. Το κίνημα URGENCI είναι ένας τρόπος για τη διατήρηση και την
ανάπτυξη μικρής κλίμακας οικογενειακής βιολογικής γεωργίας και την επίτευξη τοπικής διατροφικής κυριαρχίας σε κάθε περιοχή και κοινότητα σε όλο τον κόσμο.

Το κίνημα URGENCI θέλει να προωθήσει σθεναρά όλες τις μορφές συνεργασίας μεταξύ παραγωγών και των τοπικών καταναλωτών, όλα τα είδη της Κοινωνικά Υποστηριζόμενης Γεωργίας, μια πρωτοβουλία λύση στα προβλήματα που συνδέονται με την παγκόσμια εντατική γεωργική παραγωγή και διανομή .

Τα μέλη της URGENCI όμως ενωμένοι στην πίστη τους στους εξής 4 βασικές ιδέες
Συνεργασία: Η εταιρική αυτή σχέση χαρακτηρίζεται από μια αμοιβαία δέσμευση
για την προμήθεια (από τους αγρότες) και αγορά (από τους καταναλωτές) των τροφίμων που παράγονται κατά τη διάρκεια της κάθε εποχής
Τοπικοποιήση : αυτό σημαίνει προώθηση της τοπικής ανταλλαγής.

Αλληλεγγύη : Οι εταιρικές σχέσεις βασίζονται στην αλληλεγγύη μεταξύ των φορέων και προϋποθέτει:Κοινή χρήση τόσο στους κινδύνους όσο και στα οφέλη της βιολογικής παραγωγής που προσαρμόζεται στο φυσικό ρυθμό των εποχών και σέβεται το περιβάλλον και την υγεία.Πληρώνοντας δίκαιη τιμή εκ των προτέρων για να δώσει το κίνητρο στους αγρότες και τις οικογένειές τους να ζουν με αξιοπρέπεια.

Το δίδυμο παραγωγού / καταναλωτή : βασίζεται στην άμεση πρόσωπο-με-πρόσωπο επαφή και εμπιστοσύνη, χωρίς μεσάζοντες ή ιεραρχία και χωρίς υποταγή.
Ο απόλυτος σεβασμός και η υλοποίηση αυτών των τεσσάρων θεμελιωδών αρχών από τα μέλη URGENCI αποτελεί τη βάση αξιών των μελών του κινήματος.

Αγαπητοί φίλοι, συναγωνιστές, συνοδοιπόροι και συνονειρευτές!
Μετά την παγκόσμια συνάντηση στο Μιλάνο στο Expo Dei Popoli για την Αγροοικολογία ως Λύση στα Διαταραγμένα Συστήματα που βιώνουμε, ανέλαβα την εκπροσώπηση στην Ελλάδα του URGENCI -του κινήματος της ΚΥΓΕΩ (Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία) μιας και το κομμάτι αυτό εδώ και κάποιο διάστημα έχει μείνει αναντιπροσώπευτο από Ελληνικής πλευράς.
Η ΚΥΓΕΩ πανευρωπαϊκα αριθμεί πάνω από 4,000 ομάδες, με 465,000 μέλη και 6,300 παραγωγούς. Στην χώρα μας θα μπορούσε να αποτελέσει σαφή εναλλακτική στο επόμενο διάστημα που θα εξασφαλίσει την επιβίωσή μας, 'παντρεύοντας' ομάδες καταναλωτών με αγρότες που αναλαμβάνουν να καλλιεργούν την τροφή τους σε αντάλλαγμα ανάληψης μέρους της οικονομικής ευθύνης του παραγωγού.
Στο Μιλάνο έγινε η πρώτη συνάντηση της ομάδας για δημιουργία Πανευρωπαϊκού Καταστατικού Χάρτη αναφορικά με την ΚΥΓΕΩ. Στόχος είναι να διασφαλίσουμε ότι ο όρος ΚΥΓΕΩ θα προφυλαχτεί από την εμπορευματοποίηση και την παραπλάνηση των καταναλωτών. Μέσα στο επόμενο διάστημα θα δημιουργήσουμε ένα πρώτο προσχέδιο το οποίο θα παρουσιάσουμε στην Ευρωπαϊκή Συνάντηση για την Αγροοικολογία και τη Διατροφική Κυριαρχία αυτό τον Σεπτέμβρη στο Βερολίνο. Στη συνέχεια και μέχρι το τέλος του έτους θα περάσει από τις εθνικές επιτροπές -όπου αυτές υπάρχουν ή από τα κατά τόπους υπάρχοντα εγχειρήματα ΚΥΓΕΩ για επικύρωση.

Μιας και στην Ελλάδα είμαστε ακόμα στα σπάργανα, αποφασίσαμε να κάνουμε ένα
κάλεσμα σε μια Πρώτη Πανελλήνια Συνάντηση ΚΥΓΕΩ (πιθανότατα) στις 27 κ 28 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη στο κτήμα Λίτσα. (Δεν επιλέξαμε σαββατοκύριακο γιατί με τις επικείμενες εκλογές που κανείς δε ξέρει πότε ακριβώς θα γίνουν, τα σαββατοκύριακα είναι επίφοβα!)

Το τελικό πρόγραμμα δεν έχει διαμορφωθεί πλήρως ακόμα, αλλά πιθανότατα θα περιλαμβάνει και παρουσίαση / συζήτηση ανοιχτή σε καταναλωτές και αγρότες, ενδιαφερόμενες ομάδες κλπ ώστε να ξεκινήσουν άμεσα νέα τέτοια εγχειρήματα σε όλη τη χώρα.
Επίσης, θα βρίσκεται μαζί μας αντιπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συντονιστικού της La Via Campesina -της μεγαλύτερης από-τα-κάτω παγκόσμιας οργάνωσης που αφορά στα δικαιώματα των αγροτών με πάνω από 2εκ. μέλη σε όλο τον κόσμο. Στόχος θα είναι η δημιουργία ένωσης εναλλακτικών αλληλέγγυων αγροτών που θα λειτουργήσει σαν αντιπρόσωπος της LVC στην Ελλάδα και θα ασχολείται τόσο με πρακτικά όσο και με κινηματικά θέματα -μέθοδοι παραγωγής, πόροι, σπόροι κλπ, διαδικασία ανάπτυξης προϊόντων, συστήματα εναλλακτικής διακίνησης και εξαγωγές, κοινωνικές συνθήκες στον αγροτικό τομέα, πίεση για αλλαγή πολιτικής και νομοθεσίας εντός και εκτός των συνόρων και άλλα σχετικά θέματα που άπτονται και των βασικών πυλώνων της Διατροφικής Κυριαρχίας.

Σε πρώτη φάση λοιπόν θέλουμε να κυκλοφορήσει η πληροφορία για την συνάντηση αυτή και όσοι ήδη ασχολούνται με ΚΥΓΕΩ να επικοινωνήσουν με το csagreece@gmail.com ή με το 6977009470 για να δηλώσουν συμμετοχή -από πλευράς διοργάνωσης θα μας ήταν χρήσιμο να γνωρίζουμε πόσα άτομα θέλουν να παρευρεθούν από κάθε ομάδα για να κανονίσουμε ανάλογα τον προϋπολογισμό μας. Επίσης, όσοι ενδιαφέρονται να βοηθήσουν στην οργάνωση και διεξαγωγή είναι πάντα πρόθυμοι και μπορούν να επικοινωνήσουν δηλώνοντας το ενδιαφέρον τους! Και βέβαια εξαπλώστε την πληροφορία αυτή παντού!

Ευχαριστούμε και σας περιμένουμε!

Τζέννυ Γκιουγκή
Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment