Translate

Γάλλιο (Galium aparine)

Το Γάλλιο ανήκει στην οικογένεια των Ρουβιοειδών (Rubiaceae). Υπάρχουν πάρα πολλά είδη με πιο γνωστά το Galium verum και το Galium aparine. Το Γάλλιο η απαρίνη χρησιμοποιείται για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες και είναι γνωστό στην Ελλάδα με την ονομασία κολτσίδα. Μην το μπερδεύεται με μια άλλη γνωστή κολτσίδα, το αρκουδοβότανο (Arctium lappa) Το Γάλλιο aparine λοιπόν είναι μονοετής πόα, αυτοφυής σε όλη την Ελλάδα και φυτρώνει σχεδόν παντού(με προτίμηση τα υγρά μέρη). Έρπων φυτό, που όμως όταν βρει δίπλα του άλλα φυτά ή φράχτες γαντζώνεται με τις μικρές του τρίχες(ακίδες) και αναρριχάται πάνω τους. Έχει λεπτό και αδύναμο τετραγωνικό βλαστό, λογχοειδή φύλλα και πολύ μικρά λευκά άνθη. Οι σπόροι του είναι σφαιρικοί, έχουν και αυτοί μικρές τρίχες για να κολλάνε στο δέρμα των διερχόμενων ζώων, που θα τους διαδώσουν μακρύτερα. Ανθίζει Μάρτιο-Απρίλιο και από τέλος Μαΐου ξεραίνεται.

Ψάχνοντας έγκυρα επιστημονικά συγγράμματα βρήκα και σας παραθέτω μερικά από τα συστατικά του: περιέχει γλυκοσίδια και κυρίως ασπερουλοσιδικό, γαλοτανικό οξύ, κιτρικό οξύ, μονοτροπεϊνη, αλκαλοειδή, καφεϊνη, ανθρακινόνες, φαινολικά οξέα, φλαβονοειδή, κουμαρίνες, τανίνες, κόκκινη χρωστική, βιταμίνη C, χλωροφύλλη κλπ

Το Γάλλιο είναι ένα πολύτιμο αγριόχορτο με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες και
παραδοσιακά χρησιμοποιείται για περιποίηση πληγών και για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες. Οι σύγχρονοι βοτανοθεραπευτές το χρησιμοποιούν ως διεγερτικό-τονωτικό του λεμφικού συστήματος και για ουροποιητικά προβλήματα. Το λεμφικό σύστημα είναι συνυπεύθυνο για την απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα και θεωρείται ιδανικό για την αντιμετώπιση ασθενειών όπως είναι η ψωρίαση, το έκζεμα και η αρθρίτιδα. Έχει μακρά παράδοση στην αγωγή των όγκων των λεμφαδένων, σε λεμφαδενίτιδα και αμυγδαλίτιδα. Αντιμετωπίζει πολύ καλά τις φλεγμονές και λοιμώξεις του ουροποιητικού, καθώς και το έλκος. Χρησιμοποιείται για την απόπλυση άμμου και πέτρας στο ουροποιητικό, στη θεραπεία της κυστίτιδας και της προστατίτιδας. Λόγω της αντιοξειδωτικής του δράσης, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ως κατάπλασμα χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από δηλητηριώδη τσιμπήματα και δαγκώματα, καθώς και σε εγκαύματα. Από τους σπόρους του φτιάχνεται υποκατάστατο του καφέ, ενώ από τις ρίζες του βγαίνει μια φυσική κόκκινη βαφή.
Τρώγεται και ως λαχανικό(βρασμένο). Όταν ήμουν μικρός, θυμάμαι την γιαγιά μου που μάζευε κολτσίδες και λαχανάκια από την αυλή και έφτιαχνε μαζί με σπανάκι ένα νοστιμότατο φαγητό με ρύζι. Δεν βρήκα πουθενά αναφορές για αλλεργίες και παρενέργειες, έτσι το ξέρω και από μικρός, αλλά όταν το χρησιμοποιήσετε, τουλάχιστον την πρώτη φορά, έχετε το νου σας. Πίνεται ως έγχυμα, με 1-2 κουταλιές του βοτάνου σε ζεστό νερό για 8-10 λεπτά. Μπορείτε να φτιάξετε και κομπρέσες στα δερματικά προβλήματα, ενώ για δυνατές επιδράσεις ζητείστε το βάμμα Γάλλιου.

http://botanokipos.blogspot.gr/
Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment