Πριν διαμορφώσεις άποψη: Δες 10 ντοκιμαντέρ που δεν θα βρεις στην τηλεόραση

Για πατήστε λίγο το κόκκινο κουμπάκι στο τηλεκοντρόλ.


Τα τρία παρακάτω mini docs
Το project αποτελείται απο μια σειρά ανεξάρτητων μίνι ντοκιμαντέρ για την ελληνική κρίση. Ένα εν εξελίξει project που δημιουργήθηκε για να καλύψει την ανάγκη μιας διαφορετικής αφήγησης της κρίσης, απέναντι στην πρωτοφανή προπαγάνδα των μεγάλων media.

Πορτραίτα ανθρώπων που μέσα από την καθημερινότητά τους περιγράφεται η ελληνική πραγματικότητα, πορτραίτα θεσμών που καταλύονται και εννοιών που διαστρεβλώνονται, μέσα σε μία κρίση οικονομική, πολιτική, πολιτισμική, ηθική και κοινωνική.

===========================================================

A Country Full of Gold

Μια συνειρμική προσέγγιση της κρίσης με αφετηρία και πυρήνα το χρυσάφι.
Ένας λαός που μεγάλωσε με χρυσά κατορθώματα ντοπαρισμένων ολυμπιονικών, χρυσές νίκες σε θλιβερά πανηγύρια που τον έκαναν να ξεχυθεί στους δρόμους, χρύσες σελίδες που γράφονταν κάθε τόσο και τον γέμιζαν εθνική υπερηφάνεια, έρχεται ξαφνικά αντιμέτωπος με την κρίση. Μέσα σ'αυτήν, οι Έλληνες συνεχίζουν να αναζητούν το χρυσάφι, μόνο που τώρα το πουλούν και το αγοράζουν στα ενεχυροδανειστήρια της γειτονιάς τους. Μπερδεμένοι κι οργισμένοι με όσα κατά καιρούς είχαν πιστέψει, κάποιοι ψάχνουν να βρουν άσυλο σε χρυσές αυγές και χαμένα όνειρα.Συντελεστές
σενάριο/σκηνοθεσία: Γιάννης Βάκρινος
μουσική: Νίκος Βελιώτης
οργάνωση: παραγωγής Μαριάννα Καραλιόλιου
δημοσιογραφική επιμέλεια: Μανώλια Κίτσου, Ελβίρα Δρακάκη
κάμερα: Γιάννης Βάκρινος, Θανάσης Μαλεβίτης
μοντάζ: Κωνσταντίνος Τσιχριτζής
Σκίτσο: Μαριάννα Καραλιόλιου
========================================================================


Life in Darkness


Ελλάδα, 2013 - Κάθε μέρα, η ΔΕΗ αφήνει εκατοντάδες οικογένειες χωρίς ψυγείο, χωρίς κουζίνα, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

"Η κόρη μου είναι άριστη μαθήτρια. Κάνει καθημερινά αγώνα για να μελετήσει με το φως ενός κεριού."


====================================================================

Aggeliki, Blind Employee in Greece


Η Αγγελική είναι μια τυφλή εργαζόμενος σε δημόσιο νοσοκομείο. Ο μισθός της, καθώς και οι μισθοί των χιλιάδων ατόμων με αναπηρία που εργάζονται στο δημόσιο τομέα, δεν αποκλείστηκαν από τις περικοπές. Σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα, όταν ένα άτομο που μπορεί να δει, καλύπτει τις ζωτικές του ανάγκες με μισθό χιλίων ευρώ, ένα τυφλό άτομο χρειάζεται τον τριπλάσιο μισθό για τις ίδιες ανάγκες.

Οι περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις των ατόμων με αναπηρία είναι μια ακόμη απόδειξη της αποτυχίας του κοινωνικού κράτους κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης. Η αναλγησία της κυβέρνησης κορυφώνεται με την καταστολή των διαδηλώσεων των ατόμων με αναπηρία από τα ΜΑΤ.
======================================================================

Agora: από τη δημοκρατία στις αγορές


Το χρονικό της ελληνικής κρίσης, από το «λεφτά υπάρχουν» και την αυτοκτονία του Δημήτρη Χριστούλα στο Σύνταγμα μέχρι τους Αγανακτισμένους, τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και το λουκέτο στην ΕΡΤ.
Η «Αγορά» ήταν μια κεντρική τοποθεσία στις πόλεις-κράτη της αρχαίας Ελλάδας. Ένα μέρος συνάθροισης, μια συνεύρεση ενεργών πολιτών, το κέντρο της Πόλης για την πολιτική, οικονομική, αθλητική, καλλιτεχνική και πνευματική ζωή. Ήταν η καρδιά της Δημοκρατίας. Στη σύγχρονη Ελλάδα, η «Αγορά» έχει χάσει το αρχικό της νόημα και κατέληξε να σηματοδοτεί μόνο τις εμπορικές συναλλαγές. Σήμερα είναι λέξη κυρίαρχη στην πραγματικότητα που βιώνουν οι Έλληνες, καθώς η χώρα στροβιλίζεται σε μια οικονομική δίνη που παρασύρει ανθρώπινες ζωές στο πέρασμά της.

Συντελεστές
Παραγωγή: Ελλάδα - Γερμανία - Κατάρ
Σενάριο: Γιώργος Αυγερόπουλος
Σκηνοθεσία: Γιώργος Αυγερόπουλος
Το trailerΔείτε ολόκληρη την ταινία on demand.

==========================================================

Catastroika


Ήταν αρχές του 1989 όταν ο Γάλλος ακαδημαϊκός Ζακ Ρουπνίκ κάθισε μπροστά στον υπολογιστή του προκειμένου να ετοιμάσει μια έκθεση για την πορεία των τελευταίων οικονομικών μεταρρυθμίσεων στη Σοβιετική Ένωση του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Στα χρόνια του προέδρου Γιέλτσιν, όταν η Ρωσία πραγματοποιούσε ίσως το μεγαλύτερο και πιο αποτυχημένο πείραμα ιδιωτικοποιήσεων στην ιστορία της ανθρωπότητας, δημοσιογράφοι του Γκάρντιαν έδωσαν άλλο νόημα στον όρο του Ρουπνίκ.
Η καταστρόικα έγινε συνώνυμο της ολοκληρωτικής διάλυσης μιας χώρας από τις δυνάμεις της αγοράς, του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και της ραγδαίας επιδείνωσης του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της. Μονάδα μέτρησης της Καταστρόικα ήταν πλέον η ανεργία, η κοινωνική εξαθλίωση, η μείωση του προσδόκιμου ζωής αλλά και η δημιουργία μιας νέας κάστας ολιγαρχών που αναλαμβάνει την εξουσία της χώρας.
Αυτή ακριβώς η καταστρόικα έρχεται τώρα και στην Ελλάδα, την «τελευταία σοβιετική δημοκρατία της Ευρώπης», όπως αρέσκονται να την χαρακτηρίζουν οι βουλευτές και οι υπουργοί της «σοσιαλιστικής» μας κυβέρνησης. Είναι η λογική συνέπεια και συνέχεια της «χρεοκρατίας» και ως εκ τούτου η λογική συνέχεια του πρώτου ντοκιμαντέρ που αναζητά τις αιτίες που δημιούργησαν την κρίση χρέους στην Ελλάδα και ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιφέρεια.

Ενα ντοκιμαντέρ του Άρη Χατζηστεφάνου και της Κατερίνα Κιτίδη για το infowar.gr

========================================================================


DebtocracyΓια πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα ντοκιμαντέρ με παραγωγό το θεατή. Το Debtocracy αναζητά τα αίτια της κρίσης χρέους και προτείνει λύσεις που αποκρύπτονται από την κυβέρνηση και τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης. Το Debtocracy παρακολουθεί την πορεία χωρών όπως ο Ισημερινός, που δημιούργησαν Επιτροπές Λογιστικού Ελέγχου, αλλά και την αντίστοιχη προσπάθεια που ξεκίνησε στην Ελλάδα.Ένα ντοκιμαντέρ του Άρη Χατζηστεφάνου και της Κατερίνα Κιτίδη

===========================================================

Athens: Social Meltdown


Ο Δρ Δημήτρης Δαλάκογλου εξηγεί την κοινωνική κατάρρευση που έλαβε χώρα στην Ελλάδα μεταξύ Μαΐου του 2010 και Ιουνίου του 2012, και είναι σε εξέλιξη. Η ταινία περιέχει videos και φωτογραφίες απο τους δρόμους της Αθήνας. Περιέχει αρκετή βία και ζωγραφίζει το πορτρέτο της εκτεταμένης οικονομικής δυσπραγίας που υπέστησαν οι κάτοικοι μιας πόλης. Αυτή η ταινία είναι μέρος ενός εν εξελίξει ερευνητικού project που εξετάζει τις ραγδαίες διαρθρωτικές αλλαγές που υφίσταται η Ελλάδα.
Produced & Directed: Ross Domoney
Interview: Dimitris Dalakoglou
Filmed, Photographed & Edited: Ross Domoney
crisis-scape.net

========================================================================
Το Χαμένο Σήμα της Δημοκρατίας 


Η πρωτοφανής απόφαση της κυβέρνησης να βάλει λουκέτο στην ΕΡΤ, και ο τρόπος με τον οποίο έγινε, μας συγκλόνισε. Τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου, δημοσιογράφοι και τεχνικοί βρεθήκαμε στο ραδιομέγαρο από την πρώτη στιγμή. Κάθε μέρα καταγράφουμε ότι βλέπουμε. Μοντάραμε γρήγορα 9 λεπτά για να μη σβηστούν από τη μνήμη μας όσα έγιναν την πρώτη μέρα. Αυτός είναι ο τρόπος αντίδρασής μας. Θα συνεχίσουμε όσο μπορούμε.
Η sequence αποτελεί προπομπό του μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ AGORÁ - From Democracy to the Market, που γυρίστηκε από την αρχή της κρίσης.
======================================================================

Greek Honey Puffs - Media's propaganda cookbook


Ενα mini doc για την προπαγάνδα που ασκούν τα media και το τρόπο που πείθουν το κοινό τους.=======================================================================
Mute - The visualization of an economic rape


Χωρίς πολλά λόγια. Ή ακόμα καλύτερα, χωρίς καθόλου λόγια. Το Mute απαντά στα παρακάτω ερωτήματα: Ποια είναι η εικόνα της ελληνικής κρίσης; Τι χρώμα έχει; Ένας οικονομικός βιασμός που στη συνέχεια μετατρέπεται σε κοινωνικός.
 Philip Gavrilakis


Απέναντι Όχθη
Share on Google Plus

About apenanti oxthi

Μια άλλη ματιά στην λεωφόρο των πληροφοριών.