Translate

Τελαίθριον project. Μια ελληνική οικοκοινότητα ριζώνει.

Τι θα μπορούσε να κινητοποιήσει τους χτυπημένους από τη Κρίση Έλληνες να μαζευτούν σε ένα γραφικό χωριουδάκι της Βόρειας Εύβοιας περιτριγυρισμένο από ελιές, για να ενωθούν σε ένα εγχείρημα που απαιτεί δραστική αλλαγή σε κάθε πτυχή της ζωής τους, όπως την ήξεραν; Η απάντηση βρίσκεται στο όνομα του βουνού που φιλοξενεί το  χωριό: Τελαίθριο. Το Τελαίθριο είναι η πρώτη οικοκοινότητα που στοχεύει να αποκαταστήσει την ελπίδα και να ενδυναμώσει και να συμφιλιώσει τα μέλη της με τη φύση μέσα από πολυεπίπεδες παρεμβάσεις.


                 Η θέα από τη κορυφή του Τελαίθριου Όρους. Πηγή : Free & Real

Τον χειμώνα του 2008, τα μέλη μιας ομάδας συζητήσεων (φόρουμ) – από επιστήμονες και μουσικούς μέχρι προγραμματιστές και κηπουρούς- αποφάσισαν να αποτελέσουν την αλλαγή που ήθελαν να δουν στον κόσμο. Τον Ιανουάριο του 2009, ονόμασαν την ομάδα τους «Αληθινή Ελευθερία».
«Μετά από πολλές συζητήσεις, προτάσεις, φωνές και χαμόγελα», λέει ο Απόστολος Σιάνος, ένας από τους ιδρυτικά μέλη της ομάδας, «οι Ελεύθεροι και Αληθινοί (Free &Real), μία μη κερδοσκοπική οργάνωση/ ΜΚΟ, έγινε πραγματικότητα.» Από την Αθήνα τα μέλη των Free & Real εγκαταστάθηκαν στην Εύβοια το 2010. Εκεί, έκαναν τα πρώτα τους βήματα προς την οργάνωση του πρώτου σχολείου αυτάρκειας και βιοσιμότητας στην Ελλάδα, το Τελαίθριο.

Πέντε χρόνια μετά, η φλόγα ακόμα καίει. Το Τελαίθριο μεγαλώνει μέρα με τη μέρα.
« Αυτή τη στιγμή μας ανήκουν 3 εκτάσεις στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου» λέει ο Σιάνος, ο οποίος εγκατέλειψε μία καρριέρα προγραμματιστή (σχεδιασμού στο διαδίκτυο) για να συμμετέχει στην διοίκηση του εγχειρήματος. «Το εργαστήριό μας και τα γραφεία μας βρίσκονται στον Άγιο, όπου και μένουμε περισσότερο. Εκεί θα δείτε ξυλουργείο, περιβόλια με λαχανικά, ένα θερμοκήπιο, ένα αποξηραντή βοτάνων, τους εκθεσιακούς μας χώρους και πολλά περισσότερα».


                         Εργαστήριο αυτάρκειας στο σπίτι. Πηγή : Eleni Frantzi

«Η δεύτερη ιδιοκτησία μας βρίσκεται στο γειτονικό χωριό Αγιόκαμπο,» λέει ο Σιάνος. « Διατηρούμε το πειραματικό μας χώρο, που είναι βασικά ένας χώρος αυτάρκειας με τρείς σκηνές Γιούρτ (μεγάλες και μικρές), κομποστικές τουαλέτες, ένα σύστημα διαχείρισης νερού, μερικά ξύλινα σπίτια, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ένα κήπο με βότανα και άλλες εφαρμογές αυτάρκειας.»
« Τελικά, σε ένα υψόμετρο 480 μέτρων, πάνω στο όρος Τελαίθριο, οι επισκέπτες μπορούν να κοιτάξουν το κεντρικό γεωδεσικό θόλο, τις χιλιάδες δέντρων που έχουμε φυτέψει με τα χέρια μας και τις δεκάδες βιολογικά φυτώρια για τη δημιουργία του φρουτο-δάσους μας», προσθέτει ο Σιάνος. « Έχουμε επίσης σκάψει τη δεξαμενή που αργότερα θα χρησιμεύσει ως την πρώτη μας τεχνική λίμνη.»
Ένα από τα θεμελιώδη πιστεύω του «Τελαίθριου» είναι ότι ο σύγχρονος τρόπος που οι άνθρωποι φέρονται στη γη την ξυρίζει στο έδαφος. Για παράδειγμα, η απερίσκεπτη χρήση των χημικών λιπασμάτων καταστρέφει εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα κάθε χρόνο.   «Αυτό σπρώχνει τους αγρότες να καταστρέφουν όλο και μεγαλύτερα κομμάτια γης στην αναζήτηση τους για καινούρια καλλιεργήσιμα εδάφη», λέει ο Σιάνος.
Το να συλλογιζόμαστε το μέγεθος της καταστροφής που έχουμε κάνει στον πιο κατοικήσιμο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος δεν έχει κανένα νόημα. Για το Τελαίθριο, η Γη μπορεί ακόμα να δει ένα σημάδι ελπίδας εάν ενστερνιστούμε τη φυσική καλλιέργεια.


                        Εργαστήριο Τάι μασάζ. Πηγή : Θεόδωρος Καμουλάκος

« Η φυσική καλλιέργεια δεν είναι τόσο πολύ το να καλλιεργείς τη γη όσο ένας τρόπος ζωής, μια φιλοσοφία. Επιτρέπεις στη φύση να κάνει αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα, δεν παρεμβαίνεις με τον ρυθμό της, έτσι απλά», λέει ο Σιάνος. « Με το να εγγραφεί κανείς σε αυτή τη φιλοσοφία και χρησιμοποιώντας ήπιες τεχνολογίες, που δίνουν έδαφος στην αυτάρκεια του είδους μας και του πλανήτη μας, προσπαθούμε να εφαρμόσουμε ένα μοντέλο που η επιρροή του θα ήταν πολύ πιο εντυπωσιακή σε μια μεγαλύτερη κλίμακα.»
Τα περιβαλλοντολογικά ζητήματα κατέχουν πρωταρχική θέση στην ατζέντα του Τελαίθριου. Τα μέλη έχουν διαλέξει τα καθαρά συστήματα και πηγές ανανεώσιμης ενέργειας στη κοινότητά τους, όπως επίσης και συστήματα διαχείρισης οργανικών και ανόργανων αποβλήτων, νερού και ενέργειας. Περιττό να πούμε ότι οι αρχές της περμακουλτούρας προέχουν σε αυτή την ατζέντα. Παρόλα αυτά, οι στόχοι του Τελαίθριου ξεπερνούν τα περιβαλλοντικά θέματα.
Σε ένα κοινωνικό οικονομικό επίπεδο, πιστεύουν, ότι τα ελεύθερη ανταλλαγή και διακίνηση (ανοιχτή πηγή) της πληροφορίας, ικανοτήτων, πρακτικών γνώσεων, υπηρεσιών, ιστοσελίδων και υλικών αγαθών μεταξύ όλων είναι το κλειδί σε χαρούμενες ανθρώπινες σχέσεις. Στη κοινωνία του Τελαίθριου οι κοινωνικές υπηρεσίες, τα υλικά αγαθά και μέσα για να καταφέρουμε στόχους «ρέουν ελεύθερα», η πιστωτική ανταλλαγή είναι ξεπερασμένη ενώ η εθελοντική ανεμπόδιστη προσφορά κυβερνά. Είναι πεποίθησή τους ότι μία εθελοντική συμμετοχική κοινωνία που μοιράζει πραγματικά κίνητρα ενθαρρύνει δημιουργικότητα, αλληλεγγύη και ποικιλομορφία ανάμεσα στα μέλη. Η κοινωνία του Τελαίθριου ενθαρρύνει την ανιδιοτελή συνεισφορά και αμερόληπτη συναδελφικότητα σε βάρος του αυταρχικού δογματισμού. Ένας πρωταρχικός στόχος είναι να εισάγουν την επιστημονική μέθοδο στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων της κοινότητας για να προάγουν αποφάσεις που βασίζονται σε γεγονότα και έρευνα, όχι σε τυχαίες εμπειρίες ή γνώμες που περιέχουν προκατάληψη.
Από τεχνικής απόψεως, στοχεύουν για νέες καθαρότερες τεχνολογίες προς όφελος όλων. Πιστεύουν ότι μπορούν να σχεδιάζουν, κατασκευάζουν και να διανέμουν πράσινα προϊόντα υψηλής ποιότητας και αντοχής, μη ρυπογόνα και αντικαταναλωτικά.


   Τα μέλη φύτεψαν 200 δέντρα σε μία μέρα και είναι περήφανα. Πηγή : Κώστας Μ..


«Έχουμε πειραματιστεί με εύκολα κατασκευάσιμες ,αντιγράψιμες και επιδιορθώσιμες τεχνολογίες προσιτές σε όλους», τονίζει ο Σιάνος.
Με αυτές και πολλές άλλες, όχι μόνο θα επανορθώσουμε τη Γη αλλά θα δούμε ότι οι άνθρωποι θα αποκτήσουν καινούρια επίπεδα φυσικής, πνευματικής και συναισθηματικής υγείας», συνεχίζει.
Η νέα αίσθηση εαυτού πλημμυρίζει τις αναφορές εκείνων που ασχολούνται με όλο τους το είναι με το Τελαίθριον. Έσπευσαν να φύγουν από την εχθρική βουή μιας και μόνο λέξης “κρίση, κρίση, κρίση”. Δεν είναι μόνοι. Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στους πολυπληθείς νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης, 68% των ερωτηθέντων (αντιπροσωπεύοντας παραπάνω από ένα εκατομμύριο Έλληνες σε μια χώρα μονάχα 10 εκατομμυρίων) σκέφτονται να εγκαταλείψουν την πόλη. Τα δύο τρίτα εξ’αυτών είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, και η πλειοψηφία είναι κάτω των 40 ετών. Δεκαεννέα τοις εκατό απ’αυτούς που ερωτήθησαν είπαν ότι έχουν ήδη ξεκινήσει τις απαραίτητες ενέργειες.


       Ένα από τα yurts στο test site του Τελαίρθιον. Πηγή: Nicolas Petit-Barreau

Στην Εύβοια, οι μετέχοντες του “Free & Real” (Αληθινά Ελεύθερα) νιώθουν επιτέλους ελεύθεροι από τ’ασφυκτικά τσιμεντένια περιθώρια της πόλης, την ατελείωτη κίνηση και το θόρυβο των μεγαλουπόλεων. Αναπνέουν καθαρό αέρα αντί καυσαερίου και καταναλώνουν φυσική τροφή αντί του πλαστικού, συνθετικού φαγητού που βρίσκεται στα ράφια του σουπερμάρκετ.
“Κάθε μέρα είναι μια νέα μέρα περιπέτειας στο Τελαίθριον” λέει ο Α. Σιάνος. “Τι να πρωτοαναφέρω;.. Τις ορδές επισκεπτών απ’όλες τις μεριές του πλανήτη; Τα δεκάδες εργαστήρια αυτάρκειας και βιωσιμότητας; Τις σχολικές και πανεπιστημιακές επισκέψεις, την εναλλαγή των εποχών που βιώνουμε, τους κήπους, τα προγράμματα στα οποία συμμετέχουμε εντός κι εκτός Ευρώπης, τις συνεργασίες με παρόμοιες ομάδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό;.. Πώς να συγκρίνει κανείς αυτό που ζούμε τώρα με το παρελθόν; Εδώ χάνεται η αίσθηση του “τυπικού”, μετατρέπεσαι σε αέναο μαθητή της ζωής”, συλλογίζεται.
Παρ’ όλα αυτά, το Τελαίθριον έχει τις προκλήσεις του. Οι μεγαλύτερες προκύπτουν από καταστροφές λόγω καιρικών φαινομένων, ζημιές στις καλλιέργειες και την μεγάλη έλλειψη πόρων σε μια χώρα που διανύει τον έβδομο με όγδοο χρόνο ύφεσης. Εντούτοις, οι συμμετέχοντες του Τελαίθριον περιφρονούν την ιδέα του τέλματος λόγω μερικών δυσκολιών. Κι αυτό επειδή πάντα υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ, μια πρακτική λύση που θα αναδειχθεί μετά από κάποια συνάντηση της ομάδας, όπου η ανταλλαγή ιδεών θα αφυπνίσει το ηθικό τους για μία ακόμα φορά.
Μια αποδεδειγμένα πρακτική λύση τους είναι ο λεγόμενος πληθοπορισμός (σ.σ: η ενεργή συμμετοχή του κοινού στην προσπάθεια εξεύρεσης πόρων). Ο Α. Σιάνος λέει πως ο πληθοπορισμός σημαίνει ότι ο κόσμος γνέφει καταφατικά και βουτά μαζί τους στην όλη προσπάθεια.


Οι συνεισφορές που γίνονται στην τρέχουσα καμπάνια θα βοηθήσουν την κοινότητα να εξελίξει τον γεωδαιτικό της θόλο και να ολοκληρώσει την τεχνητή της λίμνη. Πηγή : Magia Mavra

 Αυτή είναι η τρίτη φορά που το Τελαίθριον χρησιμοποιεί τη διαδικτυακή πλατφόρμα indiegogo για να χρηματοδοτήσει μέσω του κόσμου κάποιο εγχείρημα. Αυτή τη στιγμή, οι συνεισφορές στην καμπάνια του Τελαίθριον θα βοηθήσουν στη βελτίωση του κεντρικού γεωδαιτικού θόλου, την ολοκλήρωση της λίμνης τους και τη δημιουργία νέου συγκροτήματος από κομποστικές τουαλέτες
Ένα άλλο ανεκτίμητο μέσο βοήθειας έχουν υπάρξει οι δωρεές. Πολλοί άνθρωποι τις πραγματοποιούν μέσω επισκέψεων στις εγκαταστάσεις του Τελαίθριον ή αφότου έχουν παρακολουθήσει κάποιο εργαστήριο. Η γενναιοδωρία ορισμένων δωρητών έχει εκπλήξει την κοινότητα, όμως συχνά η βοήθεια έρχεται με τη μορφή υλικών και εργαλείων από εταιρίες, ιδιώτες και μικρές πράξεις καλοσύνης.

“Οι χρηματικές συνεισφορές έχουν υπάρξει απαραίτητες στο ταξίδι μας” συμφωνεί ο Α. Σιάνος, στον τέταρτο πλέον χρόνο του με το Τελαίθριον. “Όμως ακόμα και τα χιλιάδες χέρια που έχουν βάλει έστω και το πιο μικρό λιθαράκι μέσα στο διάστημα αυτών των 4 ετών, και τα χιλιάδες χαμόγελα κι οι αγκαλιές χαράς μόλις ολοκληρωθεί ένα εγχείρημα, έχουν υπάρξει αρκετά για να συνεχίσουμε!”

                                 Under the Dome by Christina Ava
                THE TELAITHRION PROJECT by Michael Felanis
Μετά από 60 ημέρες εντατικής προσπάθειας… 2 μεγάλες εκδηλώσεις στην Αθήνα (με την δεύτερη ολοήμερη)… Περισσότερα από 20 άρθρα και ρεπορτάζ για το θέμα και τέλος την τεράστια υποστήριξη σας καταφέραμε να πιάσουμε μαζί τον στόχο στην καμπάνια μας στο Indiegogo!
Τηρουμένων των αναλογιών, μίας και ζούμε καθημερινά στην χώρα μας ένα κλίμα τρομοκρατίας και φόβου.. πραγματικά δίχως να ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει η επιτυχία αυτής την καμπάνιας, ήταν πραγματικά τεράστια και ανυπολόγιστη, όχι μόνο για την συλλογή του χρηματικού ποσού. Σας ευχαριστούμε πολύ για αυτό!
Περισσότεροι από 300 έμμεσοι και άμεσοι υποστηρικτές.. από περισσότερες από 27 χώρες με περισσότερες από 10000επισκέψεις στην σελίδα στο Indiegogo και περισσότερα από6500 μοιράσματα (shares)! Ενδεικτικά, φυσικά η Ελλάδα είναι πρώτη στις συνεισφορές, ενώ ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ολλανδία και μετά η Κύπρος! Εκπλήξεις είχαμε από χώρες όπως η Ινδονησία, η Παλαιστίνη, η Βενεζουέλα, η Ινδία, το Γιβραλτάρ αλλά και το Κατάρ!
Ευχαριστούμε όλους που έβαλαν έστω το παραμικρό λιθαράκι για την επιτυχία αυτής της καμπάνιας.. Μην ξεχνάτε να ελέγχετε τις ανανεώσεις που δημοσιεύουμε συνεχώς για τα θέματα της καμπάνιας και όχι μόνο, ενώ η διαδικασία αποστολής των perks έχει ήδη ξεκινήσει!


Τέλος.. η κατασκευή του νέου πατώματος του κεντρικού θόλου έχει ήδη ολοκληρωθεί και ο θόλος στέκεται και πάλι περήφανος στον υπέροχο ορίζοντα του Τελέθριον! Σύντομα και τα υπόλοιπα σχέδια θα μπουν στον δρόμο προς ολοκλήρωση!
Τα λέμε στο Τελέθριον! Ευχαριστούμε!

Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment