Πρασινίζοντας την έρημο

Το πρόβλημα της λειψυδρίας δυσκολεύει και αυτή την διαβίωση αλλά και την επιτυχία όσων θέλουν ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά να ασχοληθούν με αγροτικές και γεωργικές δραστηριότητες.
Από τις γλάστρες στο μπαλκόνι μας μέχρι το γκαζόν, τα οπωροφόρα ή, απλά, τα κηπευτικά μας, κάπου στην μέση του καλοκαιριού όλα έχουν πρόβλημα.
Κήποι που με τόσο κόπο δημιουργήσαμε, μέσα σε ένα μήνα εξαφανίζονται.
Μήπως το παρακάτω κείμενο και το βίντεο που ακολουθεί μας βοηθήσει να το ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα
και μας δώσει ιδέες για να σώσουμε τον κήπο μας;

Πρασινίζοντας την έρημο
Ένα μικρό βίντεο για το σχέδιο πρασινισμού της ερήμου από τον Αυστραλό Geoff Lawton έναν από τους πλέον καταξιωμένους ακτιβιστές στον χώρο της περμακουλτούρας.

Ο Lawton κατάφερε το ακατόρθωτο: ως παράδειγμα, δημιούργησε ένα κήπο περμακουλτούρας (permaculture) 40στρεμμάτων, στο επίπεδο αλμυρό έδαφος της έρημου, 400 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, κοντά στη Νεκρά Θάλασσα στην Ιορδανία.

Το σχέδιο πρασινισμού της ερήμου ξεκίνησε το 2001 και η πορεία του είναι εντυπωσιακή μέχρι σήμερα παρά την διακοπή της χρηματοδότησης.
Αν η έρημος μπορεί να ξαναγίνει όαση, τότε όλα είναι εφικτά!

Χαρακτηριστικά λέει:

«Μπορούμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα του κόσμου σε έναν κήπο! Μπορείτε να λύσετε όλα σας τα προβλήματα της ρύπανσης και όλες σας τις ανάγκες εφοδιασμού,σε έναν κήπο.

Και οι περισσότεροι σήμερα δεν το ξέρουν αυτό. Και αυτό κάνει τους περισσότερους ανθρώπους πολύ ανασφαλείς.»

Αν η έρημος συμβολίζει τον απόλυτα αφιλόξενο τόπο, την οριστική καταστροφή και το μάταιο κάθε προσπάθειας για αναγέννηση, και αν αυτό το σεληνιακό τοπίο μετατρέπεται τελικά σε όαση, τότε κάλλιστα θα μπορούσαμε να μιλάμε για θαύμα.

Όμως αυτό που κατάφερε ο Αυστραλός ειδικός της περμακουλτούρας Geoff Lawtonκαι το οποίο φαινομενικά μοιάζει με θαύμα, στην ουσία δεν είναι παρά η προσέγγιση των προβλημάτων με σοφία: αυτήν που απλόχερα μας παρέχει η Φύση, αρκεί να την παρατηρήσουμε και να την αφομοιώσουμε.Share on Google Plus

About apenanti oxthi

Μια άλλη ματιά στην λεωφόρο των πληροφοριών.