Translate

21 Ιουνίου-Ευρωπαϊκή γιορτή της μουσικής

4 ημέρες / 36 Πόλεις / 137 σημεία εκδηλώσεων /186 εκδηλώσεις, 303 σχήματα, 70 Dj’s, 47Μουσικά Σύνολα, 21 φιλαρμονικές ορχήστρες και χορωδίες, 18 Χορευτικές Ομάδες,
3 συμφωνικές ορχήστρες και 31 παράλληλες δράσεις με εργαστήρια / σεμινάρια. Όλη η Ελλάδα γιορτάζει τα 15 χρόνια της Ευρωπαϊκής Γιορτής Μουσικής


Τι είναι η Μουσική; Αυτή που μάλλον έκανε το θαύμα της, έτσι ώστε η επετειακή χρονιά να είναι απλά, μοναδική από πολλές απόψεις!
Μοναδική από πλευράς, αισθήσεων, ρυθμών, ήχων αλλά και διαστάσεων με διοργανώσεις στην Αττική {Αθήνα, Άγιος Δημήτριος, Βύρωνας, Μοσχάτο-Ταύρος, Φάληρο, Σπάτα} Αγρίνιο, Αμαλιάδα, Βόλος, Δελφοί, Διδυμότειχο, Δομοκός, Δονούσα, Δράμα, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Ιτέα, Ιωάννινα, Καβάλα, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Κομοτηνή, Κύθηρα, Λάρισα, Λειβαδιά, Μεσολόγγι, Νάξος, Νέα Φιλαδέλφεια, Ξάνθη, Πάρος, Πάτρα, Σαντορίνη, Σέρρες, Σπάρτη, Σπέτσες και Χανιά.

Η ΙΔΕΑ

Η αρχή
Το 1982, την 21η  Ιουνίου – συμβολική ημερομηνία λόγω του θερινού ηλιοστασίου – με πρωτοβουλία του τότε Γάλλου Υπουργού πολιτισμού Jack Lang και την υποστήριξη του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού, γιορτάστηκε στη Γαλλία για πρώτη φορά η Γιορτή της Μουσικής, με σκοπό να βγούνε «όλοι οι μουσικοί στους δρόμους».
Την επόμενη χρονιά, η «Γιορτή της Μουσικής» συσπειρώνει 200.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικούς κάθε είδους, όπου με την υποστήριξη των τοπικών αρχών κατακλύζουν δημόσιους χώρους, πλατείες, δρόμους, σταθμούς, πάρκα, αίθουσες κ.ά. και παρουσιάζουν χιλιάδες συναυλίες. Εκδηλώσεις από κλασσική, τζαζ, ροκ, ηλεκτρονική μέχρι και παραδοσιακή μουσική προσφέρονται δωρεάν στο κοινό, καθώς το κόστος των συναυλιών καλύπτεται  από τους υποστηρικτές της Γιορτής.
Εκείνη την ημέρα όλα λειτουργούν για χάρη της μουσικής. Μεταξύ άλλων, το κράτος και οι δημοτικές αρχές επιτρέπουν την ηχορύπανση, οι συγκοινωνίες διαμορφώνουν ειδικά δρομολόγια με ημερήσιο εισιτήριο που συνδέουν όλες τις κεντρικές εκδηλώσεις, ενώ τα ταχυδρομεία εκδίδουν ειδικό γραμματόσημο.
Η Γιορτή της Μουσικής γίνεται γρήγορα εξαγώγιμος θεσμός και το 1985 εξαπλώνεται εκτός Γαλλικών συνόρων με τον ίδιο σκοπό και με τους ίδιους κανόνες. Με πρωτοβουλία τηςΜελίνας Μερκούρη, η Αθήνα ως πρώτη Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, ήταν επίσης η πρώτη πόλη εκτός Γαλλίας στην οποία πραγματοποιήθηκε η Γιορτή. Η Γέννηση του δικτύου της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής 
10 χρόνια μετά την Αθήνα οι εκδηλώσεις εξαπλώθηκαν σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και με σκοπό την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου για τη συνεργασία, την προώθηση και ανταλλαγή καλλιτεχνών, δημιουργήθηκε η διεθνής μη-κερδοσκοπική οργάνωση για την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, “AISBL Fête Européenne de la Musique” (“I.N.P.O. European Music Day Association”) με έδρα τις Βρυξέλλες (Ιαν. 1995). Την ίδια χρονιά οργανώθηκε η πρώτη συνάντηση των ευρωπαίων διοργανωτών στην Βουδαπέστη όπου και υπεγράφη ηΣυμφωνία της Βουδαπέστης (Μάρτιος 1995). Η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής (ΕΓΜ)είχε γεννηθεί.
Σήμερα, με έναυσμα την ΕΓΜ πραγματοποιούνται χιλιάδες συναυλίες με πλέον 800.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικούς να κατακλύζουν πλατείες, δρόμους, σταθμούς, πάρκα, αίθουσες κ.ά., σε όλη την Ευρώπη. Οι εκδηλώσεις διεξάγονται ταυτόχρονα και είναιπάντα δωρεάν  για το κοινό.
Πλέον, η Γιορτή της Μουσικής γιορτάζεται με περισσότερες από 25.000 εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη αναδεικνύοντάς την, ως τη μεγαλύτερη κοινή πολιτιστική διοργάνωση.

Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής Ελλάδος

Η ΕΓΜ Ελλάδος έχει ως αποστολή την προώθηση της Γιορτής της Μουσικής, δηλαδή, της προώθησης της ζωντανής μουσικής, την υποστήριξη νέων δημιουργών και τηνπροβολή ανερχόμενων και καταξιωμένων καλλιτεχνών. Οι ζωντανές μουσικές εκδηλώσεις αποτελούν μια ψυχαγωγική αφορμή ανακάλυψης διαφορετικών μουσικών ειδών για το ευρύτερο κοινό, διοργανώνονται κατά κύριο λόγο σε δημόσιους χώρους και η πρόσβαση, είναι πάντα ελεύθερη.
Ο θεσμός ήρθε στην Αθήνα για πρώτη φορά το 1999 και έκτοτε, χρόνο με το χρόνο, οι εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής (ΕΓΜ) καθιερώνονται Πανελλαδικά με ολοένα και περισσότερες πόλεις να οργανώνουν εορταστικές εκδηλώσεις 

Διευθύνσεις : http://www.europeanmusicday.gr/

                    Facebook  :  https://el-gr.facebook.com/EuropeanMusicDay.GrShare on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου