Translate

Σπορείο για ξεκίνημα.

Σαν των ανθρώπων την κοινωνία  που η μοίρα της τόχει να......αυξάνεται και να πληθύνεται, έτσι και κάθε κήπος χρειάζεται το οικογενειακό του ‘’μαιευτήριο’’ που δεν είναι άλλο από το δικό μας σπορείο.
Λέγοντας σπορείο μπορούμε να θεωρήσουμε ακόμη και μια μικρή γλάστρα στο μπαλκόνι ή την αυλή του σπιτιού μας σκεπασμένη με διαφανές νάιλον, όπου η θερμοκρασία-ειδικά τη νύχτα-είναι έστω και λίγο μεγαλύτερη από αυτήν του εξωτερικού περιβάλλοντος.
Έχει συμβεί σε μια τέτοια γλάστρα διαμέτρου 30 εκ. να φυτρώσουν περισσότεροι από 200 σπόροι ντομάτας, οι οποίοι μετέπειτα μεταφυτεύτηκαν σε μικρά γλαστράκια και την άνοιξη πήραν.......δρόμο για διάφορους κήπους !!!
Σε αντιπαράθεση βέβαια με την ταπεινή γλαστρούλα μας όπου το φύτρωμα εξελίσσεται ομολογουμένως με ρυθμό χελώνας, υπάρχουν τα επαγγελματικά σπορεία όπου παράγονται κατά χιλιάδες του κόσμου τα λαχανό-φυτά, αλλά και μικρά σπορεία με θερμοστάτες λάμπες νυχτερινής θέρμανσης, υγρασιόμετρα κλπ κλπ.
Ορισμένοι χρησιμοποιούν κασέλες φελιζόλ από τα ψαράδικα, αλλά επειδή πιθανόν να υπάρχει υποψία μυρουδιάς από την προηγούμενη χρήση, εγκυμονεί ο κίνδυνος νυχτερινής επίθεσης στο σπορείο από γάτες, οπότε μπορείτε να φανταστείτε το αποτέλεσμα.
Το αναφέρουμε επειδή έχει συμβεί κι αυτό !!!

Γι αυτό, πέρα από την κλασσική γλάστρα προτείνουμε μια επιπλέον λύση, την κατασκευή αυτοσχέδιου σπορείου από φελιζόλ.
Ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε να κατασκευάσουμε, κόβουμε και τα αντίστοιχα κομμάτια τα οποία κολλάμε μεταξύ τους.
Ένα μέγεθος μήκους 60 εκ και πλάτους 30-35 εκ είναι μια βολική επιλογή, με δεδομένο βέβαια ότι η κατασκευή είναι αρκετά εύθραυστη και μετά τη σπορά δεν μπορεί να μετακινηθεί.Πρώτα πρώτα το μεγάλο ερώτημα που έχουμε οι περισσότεροι από εμάς:
Πόσους σπόρους να σπείρουμε;;;
Αν σκορπίσουμε αρκετούς (άγνωστο πόσους ) θα χρειαστούμε έναν μικρό αριθμό φυτών και για τα υπόλοιπα ψάχνουμε είτε φίλους να τα χαρίσουμε είτε επιπλέον χώρο να τα φυτέψουμε. Αν σπείρουμε αυστηρά από έναν σε κάθε γλαστράκι θα χρειαστούμε 30 ή 40 ή και 100 γλαστράκια.

Εμείς θα σταθούμε σε μια …ενδιάμεση κατάσταση.

Μικρογραφία του κήπου μέσα σε μια γλάστρα !!
Σε μια στενόμακρη γλάστρα σχετικά μεγάλη (50 χ 30 εκ) βάζουμε την απαραίτητη ποσότητα χώματος κατάλληλου για σπορείο.
Φτιάχνουμε μια κατασκευή από σκληρό χαρτόνι, όπου σημαδεύουμε τρύπες σε σειρά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για μια ‘’μακέτα’’ κήπου με 80 φυτά όπου οι αποστάσεις είναι ανά 3 εκ κατά πλάτος και ανά 5 εκ κατά μήκος.
Ετοιμάζουμε τα φακελάκια με τα είδη που θα σπείρουμε και σε ένα χαρτί καταγράφουμε τι ακριβώς σπείραμε και που.
Μέσα στη …….χαρά μας και επειδή αργότερα τα φυτά θα μοιάζουν μεταξύ τους, εύκολα θα συμβεί  να ξεχάσουμε τι ακριβώς έχουμε σπείρει..
Τοποθετούμε το χαρτόνι πάνω στο χώμα και με προσοχή βάζουμε έναν έναν του σπόρους μέσα σε κάθε τρύπα. Αν κατά λάθος πέσει και δεύτερος σπόρος, μην χολοσκάτε. Το πολύ πολύ να φυτρώσουν δύο φυτά τα οποία μπορείτε να μεταφυτεύσετε.

Αφού τελειώσει η σπορά, αφαιρούμε το χαρτόνι, ποτίζουμε σιγά σιγά με το ποτιστήρι για να μην κάνει ζημιά το νερό στην επιφάνεια της γλάστρας.
Για δημιουργία καλύτερου περιβάλλοντος θερμότητας, μπορούμε να τυλίξουμε την γλάστρα με κομμάτια φελιζόλ. Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε κάποια ηλιόλουστη γωνιά του κήπου. Φροντίστε μόνο να υπάρχει η σχετική υγρασία γι αυτό καλό είναι να ρίχνετε μια ματιά κάθε 2-3 μέρες.


Μην ξεχάσετε να σημειώσετε επίσης την ημερομηνία σποράς για να διαπιστώσετε από πρώτο χέρι πόσος χρόνος χρειάζεται για τα ‘’γεννητούρια’’. Η φύση δεν βιάζεται......


Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου