Translate

Αλέξανδρος και Διογένης, η δεύτερη συνάντηση

Λέγεται ότι ο Διογένης στοίχειωνε τον Μέγα Αλέξανδρο σ' όλη του την ζωή. Όπου και αν πήγαινε, ο Διογένης ήταν μαζί του σαν σκιά. Το βράδυ στον ύπνο του, έβλεπε τον Διογένη να του γελά. Και μια όμορφη ιστορία λέει ότι πέθαναν την ίδια μέρα.Πέθαναν την ίδια μέρα, αλλά ο Διογένης πρέπει να περίμενε λιγάκι έτσι ώστε να προηγηθεί ο Αλέξανδρος. Καθώς περνούσε τον ποταμό που χώριζε τους δύο κόσμους, ο Αλέξανδρος συνάντησε τον Διογένη και αυτή τους η συνάντηση ήταν πιο επικίνδυνη απ' την πρώτη. Ο Αλέξανδρος πήγαινε μπροστά γιατί είχε πεθάνει λίγα λεπτά νωρίτερα - ο Διογένης περίμενε για να τον ακολουθήσει.

Ο Αλέξανδρος, ακούγοντας κάποιον να τον ακολουθεί στο ποτάμι, κοίταξε πίσω και είδε τον Διογένη να γελά. Πρέπει να έμεινε άλλαλος για λίγο, γιατί τα πράγματα είχαν αλλάξει. Ήταν γυμνός σαν τον Διογένη, γιατί δεν μπορείς να πάρεις τα πράγματα σου στον άλλο κόσμο! Και αυτή την φορά δεν ήταν κάποιος, δεν ήταν ο αυτοκράτορας.

Αλλά ό Διογένης ήταν απαράλλαχτος. Αυτά που μπορεί να σου πάρει ο θάνατος τα είχε ήδη αποκηρύξει, έτσι ο δεν μπορούσε να του πάρει τίποτα. Ήταν ο ίδιος όπως και στην απέναντι όχθη' τώρα ήταν μέσα στο ποτάμι, ίδιος όπως πρίν.

Για να φανεί αδιάφορος, δίνοντας έτσι στον εαυτό του θάρρος και εμπιστοσύνη, ο Αλέξανδρος γέλασε επίσης και είπε, "Υπέροχα! Και πάλι συναντιούνται ο μέγιστος αυτοκράτορας και ο μέγιστος ζητιάνος". Ο Διογένης απάντησε, "Έχει απόλυτο δίκιο, μόνο που μπερδεύεσαι με το ποιός είναι ο αυτοκράτορας και ποιός ο ζητιάνος. Αυτή είναι η συνάντηση του μεγαλύτερου αυτοκράτορα και του μεγαλύτερου ζητιάνου, αλλά ο αυτοκράτορας είναι πίσω και ο ζητιάνος μπροστά. Και σε διαβεβαιώ Αλέξανδρε, έτσι ήταν και την πρώτη φορά που ειδωθήκαμε. Εσύ ήσουν ο ζητιάνος και νόμιζες πως ήμουν εγώ. Για κοίτα τώρα ποιός είσαι! Τί κατάφερες που κατέκτησε όλο τον κόσμο;

Απέναντι Όχθη
Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment