Translate

3D εκτυπωτής, από το copyshop στο μίνι εργοστάσιο

Οι 3-διαστάσεων εκτυπωτές είναι έτοιμοι να κατακτήσουν την μαζική αγορά. Έχουν τη δυνατότητα να αναδιοργανώσουν εντελώς την παραγωγή των προϊόντων.

Οι 3-D εκτυπωτές κάνουν τη δουλειά τους διακριτικά. Ένα ήσυχο κουδούνισμα στην αρχή και στη συνέχεια που και που ένα ηχητικό σήμα μαζί με μπλε

φως που λούζει την κεφαλή εκτύπωσης, η οποία κεντά το πλαστικό νήμα από στρώμα σε στρώμα και δημιουργεί ένα γλυπτό όπως ο κόσμος της τέχνης. Το μπλε φως συμβάλλει απλά στην ωραία εικόνα.
Από το λιωμένο πλαστικό νήμα από γαλάκτωμα αραβόσιτου παράγει π.χ. ένα ανταλλακτικό για τη μηχανή του καφέ ή μια αρκούδα σε μικρογραφία. Ή ένα σκελετό γυαλιών.
Οι 3-D εκτυπωτές πρόκειται να εξελιχθούν σε ένα από τα εξειδικευμένα βιομηχανικά προϊόντα για τη μαζική αγορά. Ακόμη και αν η τιμή τους προς το παρόν είναι ανοικτή προς τα πάνω - οι φθηνότερα εκτυπωτές σήμερα κοστίζουν περίπου 600 ευρώ, όσο περίπου και ένα iPhone σημερινής γενιάς. Οι συσκευές αυτές θα αλλάξουν την παραγωγή στον ίδιο βαθμό που το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει αλλάξει την αγορά αγαθών, προβλέπει η εταιρεία ερευνών αγοράς Gartner.




Έως το 2016-αυτή την εκτίμηση κάνουν οι ερευνητές της Gartner- οι 3-D εκτυπωτέςπου θα έχουν σχεδιαστεί για δραστηριότητες επιχειρήσεων, θα κοστίζουν λιγότεροαπό 2.000 δολάρια στην αγορά. Αυτό δίνει τη δυνατότητα σε νέες μορφές επιχειρηματικότητας και γι μια στροφή στην παραγωγή. «Μπορούμε να γίνουμε οι ίδιοι μικρά εργοστάσια," προβλέπει ένας από τους ερευνητές αυτούς, ο Ostermeier. Άπαξ και σχεδιαστεί ένα αντικείμενο μία φορά - είτε πρόκειται για ένα κύπελλο είτε για ένα παπούτσι γυμναστικής - ο καθένας που διαθέτει το σχέδιο και έχει πρόσβαση σε έναν τέτοιο εκτυπωτή, μπορεί να δημιουργήσει το ίδιο το αντικείμενο.

"Είναι πολύ πιθανό η παραγωγή να μεταφερθεί σε ένα βαθμό στο σπίτι ή σε καταστήματα αντιγράφων(Copyshops) και να πωλούνται μόνο τα σχέδια", προβλέπει ο Hauke ​​Prüß, ο οποίος είναι έρευνητής για 3-D εκτυπωτές στο τεχνικό πανεπιστήμιο του Braunschweig στη Γερμανία. Και εάν η παραγωγή ενός αντικειμένου γίνεται τη στιγμή που χρειάζεται σε κάποιον, τότε δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν αποθήκες, αποθέματα και υπηρεσίες logistics. Θα είναι πιο πιθανό η εργασία κατασκευής χρηστικών αντικειμένων να εκτελείται κατά παραγγελία και λιγότερο για τη δημιουργία και αποθήκευση αποθεμάτων για πώληση.
Και κάτι επιπλέον: θα υπάρχει μακροζωία στη χρήση τους, γιατί θα μπορούν να κατασκευασθούν από τον καθένα μας ανταλλακτικά για τα κομμάτια των αντικειμένων που χαλάνε. Η δυνατότητα αυτή μέσω της 3-D εκτύπωσης, θα επιτρέψει μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας χρήση των αντικειμένων.

Στην ουσία η προοπτική της εξέλιξης των τριδιάστατων εκτυπωτών θα ακολουθήσει αυτή των δύο-διαστάσεων εκτυπωτών: Φθηνότερες συσκευές για τις μικρότερες εφαρμογές στο σπίτι, πιο ακριβά και σύνθετα μηχανήματα για πιο πολύπλοκα αντικείμενα από ειδικευμένους παρόχους τέτοιων υπηρεσιών.
Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου