Translate

Η κρίση στην Ελλάδα μέσα από τα μάτια ενός σκύλου, του Θανάση

Ο Μπρούνο είναι ο πρωταγωνιστής της ταινίας μικρού μήκους του Δημήτρη Σοφιανόπουλου. Ο Μπρούνο τον οποίο παλιά τον έλεγαν Θανάση υποδύεται ένα από τα πολλά αδέσποτα σκυλιά, που κατακλύζουν τους δρόμους της Αθήνας, και μας «ξεναγεί» σε
μια μεγαλούπολη που μαστίζεται από την οικονομική κρίση.

Ο σκύλος αυτός είναι ο πρωταγωνιστής μιας ταινίας, που επιχειρεί να γίνει το πορτραίτο της Ελλάδας εν μέσω κρίσης. Ο Δημήτρης Σοφιανόπουλος εμπνεύστηκε τον ήρωα του βλέποντας τον γνωστό αδέσποτο Λουκάνικο να ζει στην Αθήνα και να πρωτοστατεί στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Ο δημιουργός της ταινίας αρχικά θέλησε να κάνει ένα ντοκιμαντέρ για τ’ αδέσποτα και όσα τους συμβαίνουν όμως τελικά στην πορεία οι ιστορίες των ανθρώπων και των ζώων μπλέχτηκαν…Ο Tomislav Zaja, που έμαθε για το τι ετοίμαζε ο Δημήτρης Σοφιανόπουλος, στην ιστοσελίδα www.aljazeera.com, μας περιγράφει και μας δείχνει όχι μόνο το πώς γυρίστηκε αυτή η ταινία.
Μέσα από τη δική του κάμερα μας δίνει τη δική του ματιά για τον Μπρούνο, τον Δημήτρη και όλους εκείνους που συμμετέχουν σε αυτό το ντοκιμαντέρ και ζουν σε αυτή την πόλη κάτω από αυτές τις δύσκολες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες.
Μαθαίνουμε πως ο Μπρούνο, που μιλάει με τη φωνή του γνωστού ηθοποιού Μανώλη Μαυροματάκη, είναι ένας από τους πολλούς σκύλους, οι οποίοι κατέληξαν αδέσποτοι και περιφέρονται στους αφιλόξενους δρόμους, επειδή οι ιδιοκτήτες τους εγκατέλειψαν.

Ο Μπρούνο περιπλανιέται στην πόλη και «επισκέπτεται» τα εστιατόρια στα οποία

κάποτε σύχναζε με τον άλλοτε πλούσιο ιδιοκτήτη του. Όμως τα περισσότερα πια δεν υπάρχουν, έχουν κλείσει.
Στους δρόμους τη νύχτα παλεύει να βρει ένα μέρος για να κοιμηθεί. Όμως βλέπει ότι κάθε τετραγωνικό εκατοστό έχει καταληφθεί από άστεγους. Και κατά τη διάρκεια της ημέρας η κατάσταση χειροτερεύει. Ο Μπρούνο είναι περικυκλωμένος από τους διαδηλωτές και τα δακρυγόνα που πέφτουν.
Ο Μπρούνο στην ταινία αναφέρεται σε όλα όσα μας προβληματίζουν και κάνουν τη ζωή μας δυσκολότερη στα προβλήματα της κοινωνικής ασφάλισης, η οποία συρρικνώνεται, στον αστικό σχεδιασμό, στις μεταφορές, στον ρατσισμό, στην ελληνική γραφειοκρατία και κυρίως στην οικονομική κρίση, η οποία πήρε και το δικό του σπίτι.

Ποιος είναι ο Μπρούνο
Ο Μπρούνο ή Θανάσης είναι ο Τζακ. Ο σκύλος που είδε τους ιδιοκτήτες τους νεκρούς μέσα στο σπίτι τους στην Ελευσίνα. Τα πτώματα του άνδρα και της γυναίκας εντοπίστηκαν πέντε μέρες μετά το φονικό, όταν ο Τζακ κατάφερε να βγει από το σπίτι και να «ειδοποιήσει» τους γείτονες οι οποίοι με τη σειρά τους κάλεσαν την Αστυνομία.

Όμως τελικά ο Τζακ κατέληξε μόνος, αφού κανείς δεν το ήθελε, όταν οι δικοί του έχασαν τη ζωή τους. Ευτυχώς η εκπαιδεύτρια σκύλων Τζούλιας Φιλίππου, που σκοτώθηκε σε τροχαίο στις 12 Σεπτεμβρίου 2012 στην Κερατέα, όπως η ίδια διηγείται σε αυτό το φιλμ, κατάφερε να του αποδείξει ότι μπορεί να την εμπιστευτεί και τελικά έγιναν αχώριστοι!

Η Τζούλια στάθηκε δίπλα στον Τζακ καθ’ όλη τη διάρκεια των γυρισμάτων και χωρίς την ουσιαστική βοήθεια της αυτό το ντοκιμαντέρ δεν θα είχε γυριστεί με αυτόν τον σκύλο για πρωταγωνιστή.

Όμως ο Τζακ έμεινε για δεύτερη φορά ορφανός!

Δείτε εδώ και ακούστε στα Ελληνικά στο 25λεπτο βίντεο - αφιέρωμα του Κροάτη Tomislav Zaja γι’ αυτή την ταινία του Δημήτρη Σοφιανόπουλο με τίτλο «Demetri and Bruno».Share on Google Plus

About apenanti oxthi

Μια άλλη ματιά στην λεωφόρο των πληροφοριών.
    Blogger Comment
    Facebook Comment