Translate

Αληθινά ελεύθεροι

Το εγχείρημα Τελαίθριον έχει στόχο τη δημιουργία μιας οίκο-κοινότητας που θα λειτουργήσει ως πρότυπο αυτάρκειας, υγιών και αρμονικών συνθηκών ζωής με σεβασμό στο οικοσύστημα, εκμετάλλευσης των ανανεώσιμων πηγών για ενέργεια, χρήσης καθαρών και αποτελεσματικών Μέσων Μεταφοράς, συνεχούς έρευνας και εκπαίδευσης σε όλα τα σχετικά θέματα και τεχνολογίες, τα οποία θα είναι διαθέσιμα προς όλους.

Η πραγματικότητα και το περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσαν, οι αρχές και τα «πιστεύω» τους, η τεχνολογία και η πρόσβαση στην πληροφορία, η οικονομική κατάσταση και η κοινωνική δομή, οι ευκαιρίες, οι εμπειρίες, οι εικόνες και η μουσική, είναι μόνο μερικά από όλα αυτά που «συνωμότησαν» έτσι ώστε να συναντηθούν, ο Απόστολος, ο Παναγιώτης, η Νίνα και η Πέπη το χειμώνα του 2008 σε μία, γεμάτη ελπίδες και ιδέες, συγκέντρωση. Άνθρωποι που με την ίδια «λάμψη» μέσα τους, την ίδια οπτική για τη ζωή, αποφάσισαν να γίνουν οι ίδιοι η αλλαγή που θέλουν να δουν στον κόσμο.

Πώς άρχισαν όλα

Aυτοί οι άνθρωποι, από διαφορετικά περιβάλλοντα, με διαφορετικές σκέψεις, συμπεριφορές και ανησυχίες, τέσσερις διαφορετικοί κόσμοι αλλά με κοινό όνειρο, έμελλε να «συγκρουστούν» σε μία έκρηξη ιδεών, θέλησης και τόλμης, και να δημιουργήσουν κάτι όμορφο. Οι γκρίζες αποχρώσεις της καθημερινότητας χάθηκαν πίσω από έγχρωμα χαμόγελα και σπινθηροβόλα βλέμματα, όταν αποφάσισαν να δημιουργήσουν τη δική τους οικο-κοινότητα στο όρος Τελέθριον στη Βόρεια Εύβοια.

Οι συναντήσεις τους καθιερώθηκαν και οι πρώτες ιδέες για δράση και αλλαγή είχαν ήδη πέσει στο τραπέζι όταν αρκετός κόσμος, γνωστοί και φίλοι, συγγενείς και παρέες άρχισαν να δείχνουν ενδιαφέρον για αυτή την ιδέα αλλαγής που γεννιόταν. Οι συνευρέσεις έγιναν ολοένα και πιο συχνές, και σε λιγότερο από 2 μήνες, είχαν έρθει σε επαφή μαζί τους πάνω από 100 άνθρωποι, οι οποίοι προσέφεραν με μεράκι το χρόνο τους, το χώρο τους, τις επαγγελματικές τους ιδιότητες, τις ιδέες τους, την ενέργειά τους, το χαμόγελό τους, τη γνώση και τις ικανότητές τους, ακόμη και τον εποικοδομητικό αντίλογο που χρειαζόταν αυτή η προσπάθεια για να κάνει τα πρώτα βήματα.

Πώς γεννήθηκε το εγχείρημα

Τον Ιανουάριο του 2009 γεννήθηκε το όνομα «Αληθινά Ελεύθερα» και την άνοιξη του ίδιου έτους, μετά από πολλές συζητήσεις, προτάσεις, ζυμώσεις, φωνές και χαμόγελα, 24 άτομα ίδρυσαν τη μη κερδοσκοπική, μη κυβερνητική οργάνωση «FREE & REAL – Αληθινά Ελεύθερα», με έδρα την Αθήνα, ώστε να μπορέσουν να ανοίξουν πόρτες σε δήμους, κοινότητες, οργανώσεις, πανεπιστήμια, ιδρύματα, κρατικούς και παγκόσμιους φορείς – που χωρίς κάποια νομική υπόσταση δεν ήταν εύκολο – και με σκοπό να ερευνήσουν και να κάνουν πράξη όλα αυτά που θα ήθελαν να δούν στον κόσμο. Αφού απέκτησαν το δικό τους χώρο στην Αθήνα, έκαναν τα πρώτα τους βήματα διοργανώνοντας δικές τους δράσεις, σεμινάρια, εργαστήρια, προβολές, ημερίδες, και επιχορηγούμενα προγράμματα.

Η κοινότητα σήμερα χωρίζεται σε τρία μεγάλα βασικά τμήματα:

Γεωδαιτικοί Θόλοι

Στο κέντρο της είναι το Συγκρότημα Γεωδαιτικών Θόλων που λειτουργεί ως η καρδιά του εγχειρήματος και θα αποτελείται από πέντε αλληλοσυνδεόμενους γεωδαιτικούς θόλους, ο καθένας εκ των οποίων θα εξυπηρετεί διαφορετικό σκοπό.

Ο κεντρικός θόλος θα έχει επιφάνεια περίπου 100 τετραγωνικά μέτρα και οι τέσσερις θόλοι που θα τον περιβάλλουν θα είναι επιφάνειας 50 τετραγωνικών μέτρων ο καθένας.

Οι θόλοι αυτοί θα είναι διαθέσιμοι προς όλους, θα λειτουργούν σαν κοινοί χώροι εστίασης και θα υποστηρίζουν εκπαιδευτικούς χώρους, χώρους επικοινωνίας και υποστήριξης, χώρους τέχνης και μουσικής, χώρους ερευνών και επιστήμης, αθλητικούς και χώρους διασκέδασης.

Οι Yurt Ενότητες

Για οικιακούς και σκοπούς στέγασης θα χρησιμοποιηθούν τρεις ατομικές Yurt Ενότητες. Κάθε Yurt Ενότητα θα αποτελείται από έξι αλληλοσυνδεόμενα ατομικά yurt.
Στο κέντρο ένα yurt επιφάνειας περίπου 45 τετραγωνικών μέτρων θα λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος για τα  υπόλοιπα πέντε, καθένα εκ των οποίων θα έχει επιφάνεια 16 τετραγωνικών μέτρων.
Στο κοινό yurt θα υπάρχει κεντρική θέρμανση, μπάνια, μικρή κουζίνα, βιβλιοθήκη, τερματικό και άλλες κοινόχρηστες εγκαταστάσεις.
Τα πέντε μικρότερα yurt θα χρησιμοποιούνται για προσωπική χρήση, με μεγάλες κρεβατοκάμαρες, γραφεία κ.α.
Στόχος του σχεδιασμού είναι ο υποπενταπλασιασμός των αναγκών σε ενέργεια και υλικά.

Ο Δασόκηπος

Το σύνολο της κοινότητας είναι βυθισμένο μέσα σε έναν φανταστικό δασόκηπο. Αυτός ο κήπος θα αναπτυχθεί βάσει της μεθόδου της Φυσικής Καλλιέργειας. Πολλά ρυάκια θα περιβάλλουν αυτή την ζώνη για να αρδεύεται το δάσος αλλά και για να προσφέρουν βιώσιμο κλίμα τόσο για τα φυτά όσο και για τους ανθρώπους. Θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά σπόροι βιολογικής καλλιέργειας , χωρίς επικίνδυνα λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Τα περισσότερα φυτά και δέντρα στον κήπο θα είναι εδώδιμα καλύπτοντας σημαντικό μέρος των διατροφικών αναγκών της κοινότητας. Επίσης προβλέπονται επιπλέον υποστηρικτικές εγκαταστάσεις, όπως αποθήκες εργαλείων, εγκαταστάσεις κομποστοποίησης κ.α. που θα τοποθετηθούν γύρω από την κοινότητα.

Βρίσκεται στο όρος Τελέθριον της Βόρειας Εύβοιας και φιλοδοξεί να αποτελέσει υπόδειγμα αειφορίας και παράδειγμα τρόπου ζωής απόλυτα εναρμονισμένου με το φυσικό περιβάλλον


Πριν 20 ημέρες άρχισε καμπάνια για συλλογή πόρων που θα βοηθήσει το έργο του Τελέθριον. Δείτε όλες τις σχετικές πληροφορίες εδώ http://www.indiegogo.com/projects/lake-yurt-forest-garden-and-beyond/x/351590

Δείτε τις πιο πρόσφατες φωτογραφίες τους:  
Περισσότερες πληροφορίες στα θέματα έρευνας, τους στόχους, τις συνεργασίες και όλα όσα είναι το FreeandReal μπορείτε να βρείτε στο Telaithrion.freeandreal.org (σε 6 γλώσσες) και στο FreeandReal.org. Αναλυτικά φωτογραφικά άλμπουμ μπορείτε να βρείτε στο facebook .Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment