Translate

Προβολή ταινίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στον Τοκετό στη Χαλκίδα

Ο ENCA Hellas (Ελληνικό Δίκτυο για το Σεβασμό στη Γέννα) και η Κινηματογραφική Ομάδα του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας οργανώνουν στις 20 Σεπτέμβρη, 8.00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, Φριζή 10, Χαλκίδα, τηλ. 2221074430 προβολή της ταινίας/ντοκιμαντέρ Freedom for Birth. Ταυτόχρονα θα γίνουν προβολές σε άλλα 30 περίπου σημεία στην Ελλάδα (δείτε συνημμένο έγγραφο).


Η ταινία γυρίστηκε με αφορμή τη σύλληψη και καταδίκη τον Οκτώβρη 2010 της ουγγαρέζας μαίας Άγκνες Γκέρεμπ σε φυλάκιση 2 χρόνων (μετατράπηκε μετά από αγώνες σε κατ' οίκον περιορισμό) και 10 χρόνια αφαίρεση της άδειας άσκησης επαγγέλματος γιατί πραγματοποιούσε τοκετούς στο σπίτι. Η Άγκνες είχε βοηθήσει γύρω στις 3,500 παιδιά να γεννηθούν στο σπίτι, είχε διεκδικήσει και είχε πετύχει την κατοχύρωση του δικαιώματος του πατέρα να είναι παρόν στη γέννα και είχε δημιουργήσει κέντρο εκπαίδευσης μαιών. Όμως, η ουγγρική αστυνομία της φόρτωσε κατηγορίες για 2 ανθρωποκτονίες και 3 επικίνδυνες σωματικές βλάβες, σε επιπλεγμένους τοκετούς που είχε στο παρελθόν.Μια ουγγαρέζα μητέρα που είχε γεννήσει το πρώτο της παιδί με την Άγκνες και ήταν έγκυος στο δεύτερο της, η Άννα Τερνόφσκι, αποφάσισε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εξέδωσε τον Μάρτιο 2011 μια ιστορική απόφαση που κατοχυρώνει το δικαίωμα της μητέρας να επιλέγει ελεύθερα τις συνθήκες τοκετού της. Ακολούθησε συνέδριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στον Τοκετό στις 31 Μάη 2012 στη Χάγη, που συγκέντρωσε κοινωνιολόγους, μαίες, νομικούς, μητέρες και ακτιβιστές απ' όλο τον κόσμο, που μέσα σε ένα κλίμα αγωνιστικότητας και ενθουσιασμού μελέτησαν τις σοβαρές συνέπειες αυτής της απόφασης.

Τα ποσοστά των καισαρικών και των ιατρικοποιημένων τοκετών αυξάνονται σταθερά. Όλο και περισσότερο επικρατεί στα μαιευτήρια μια τεχνοκρατική αντίληψη που βλέπει τον τοκετό ως ασθένεια, ως μια δυσλειτουργία του γυναικείου σώματος, αντί ως μια κατά κανόνα φυσιολογική διαδικασία για την οποία το γυναικείο σώμα είναι προγραμματισμένο. Ο ΠΟΥ θέτει ως στόχο οι καισαρικές να καλύπτουν ένα ποσοστό 10-15% των τοκετών (τα ιατρικά συγγράμματα δικαιολογούν 5-10%), όμως στις περισσότερες χώρες του κόσμου τα ποσοστά είναι πολύ ψηλότερα. Η καισαρική αυξάνει τη νεογνική θνητότητα, αυξάνει τις πιθανότητες για αναπνευστικά προβλήματα, για σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου των νεογνών, για αποτυχία θηλασμού (με ότι αυτό συνεπάγεται), ακόμα και για αυτοκτονία στην μετέπειτα ζωή. Για τη μητέρα, αυξάνονται οι κίνδυνοι για θρομβοφλεβίτιδα, αιμορραγία, λοιμώξεις, συμφύσεις κλπ. Οι κίνδυνοι αυτοί συνήθως δεν αναφέρονται στη μητέρα, ενώ αντίθετα οι κίνδυνοι επιπλοκών του φυσιολογικού τοκετού υπερτονίζονται.


Οι στατιστικές δείχνουν ότι οι ιατρικοποιημένοι τοκετοί (είτε με τεχνητή πρόκληση ωδινών είτε με καισαρική) τείνουν να προγραμματίζονται ώστε να μη συμπίπτουν με αργίες και σαββατοκύριακα, είναι συχνότεροι στα ιδιωτικά μαιευτήρια και είναι επίσης συχνότεροι σε περίπτωση ασφαλιστικής κάλυψης της εγκύου. Με άλλα λόγια, πραγματοποιούνται όχι στη βάση επιστημονικά αποδεκτής ιατρικής τεκμηρίωσης, αλλά με κοινωνικά και δυστυχώς οικονομικά κριτήρια.


Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έθεσε μια σοβαρή βάση για να διεκδικήσουν οι γυναίκες το δικαίωμα στην επιλογή. Πώς όμως το δικαίωμα αυτό θα ασκηθεί σε συνθήκες πραγματικής ελευθερίας; Πώς θα εξασφαλιστεί ότι η γυναίκα γνωρίζει τους κινδύνους και τα πλεονεκτήματα της κάθε επιλογής; Έχει δικαίωμα η γυναίκα να αμφισβητήσει την άποψη του γιατρού για τις συνθήκες τοκετού; Έχει δικαίωμα ο γιατρός να επικαλεστεί τα συμφέροντα του αγέννητου παιδιού προκειμένου να πραγματοποιήσει μια ιατρική πράξη σε αντίθεση με τη θέληση της μητέρας; Στην επιλογή ενός επεμβατικού τοκετού ποια συμφέροντα υπερτερούν, αυτά της μητέρας ή του αγέννητου παιδιού; Πώς θα εξασφαλιστεί δίκαιη αντιμετώπιση για τις μαίες και τα καθήκοντα τους, απομακρύνοντας την παρωχημένη προκατάληψη της «μαμμής»; Πώς θα μπορούσε να βοηθήσει η πολιτεία τους τοκετούς στο σπίτι (και συνολικά τους φυσικούς τοκετούς) να έχουν την καλύτερη δυνατή τεχνική, νομική, κοινωνική και οικονομική υποστήριξη, ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι στην ακραία περίπτωση επιπλοκών;


Αυτά τα ερωτήματα δεν μπορούν να απαντηθούν ακαδημαϊκά. Η απάντηση τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη ενός παγκόσμιου κινήματος που διεκδικεί πίσω τον τοκετό! Ενός κινήματος που διεκδικεί πίσω το δικαίωμα η γυναίκα να ορίζει το δικό της σώμα!


Σε αυτά τα πλαίσια, οργανώνεται η προβολή στη Χαλκίδα στις 20 Σεπτέμβρη ως μέρος μιας παγκόσμιας πρεμιέρας με ταυτόχρονες προβολές σε περισσότερα από 30 σημεία στην Ελλάδα και πολλά σημεία του πλανήτη. Θα ακολουθήσει συζήτηση. Δεν πρόκειται για μια εκδήλωση "ειδικών", αλλά για μια εκδήλωση με πρωταγωνιστές τις ίδιες τις γυναίκες! Μην τη χάσετε!


Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο στη Χάγη μπορείτε να βρείτε στο www.humanrightsinchildbirth.com.


Περισσότερες πληροφορίες για τις προβολές διεθνώς μπορείτε να βρείτε στο www.freedomforbirth.com).


Για την Ελλάδα, το συντονισμό των προβολών, τη διανομή και τον υποτιτλισμό της ταινίας έχει αναλάβει η ENCA Hellas (www.encahellas.eu ή ομάδα ENCA Hellas στο facebook).


Δείτε το τρέιλερ της ταινίας με ελληνικούς υπότιτλους στο

Share on Google Plus

About apenanti oxthi

Μια άλλη ματιά στην λεωφόρο των πληροφοριών.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου