Translate

Όσκαρ για ντοκυμαντέρ με τους πρόσφυγες στη Λέσβο (Βίντεο)

Μόλις 4,1 μίλια είναι η απόσταση της Λέσβου από τις τουρκικές ακτές. Από το 2015 μέχρι το 2016 , 600000 πρόσφυγες πέρασαν από την Τουρκία στην Ελλάδα.Η Λέσβος με μόλις 4 σκάφη του λιμενικού σώματος που το κάθε ένα από αυτά διαθέτει μόλις 4-5 άτομα πλήρωμα και με την βοήθεια των φιλόξενων κατοίκων της κατάφερε να σώσει χιλιάδες ανθρώπους κάθε ημέρα, και συνεχίζει.
Η Δάφνη Ματζιαράκη  με την κάμερα της κατέγραψε τις προσπάθειες διάσωσης των

προσφύγων από τα μέλη του σκάφους του Λ.Σ.στις 28 Οκτωβρίου 2015, την πρώτη μέρα της στο πλοίο.

"Εκείνη την ημέρα δεν ήταν πολύ διαφορετική από κάθε άλλη ημέρα που ακολούθησαν", θυμάται, "αλλά ήμουν τόσο σοκαρισμένη και θα ήθελα πραγματικά το κοινό να έχει αυτή την εμπειρία με τον ίδιο τρόπο που την είχα και εγώ"

Ο καπετάνιος αναφέρει ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληρώματος της Ακτοφυλακής δεν έχουν κατάρτιση CPR (Καρδιοαναπνευστικής Ανάνηψης), ενώ τα σκάφη τους έχουν μεγάλες ελλείψεις σε βασικό εξοπλισμό για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων . Σε άλλο σημείο ξεσπάει λέγοντας : "είναι ένας εφιάλτης, αυτή η αγωνία ...όπου πήγαμε, υπήρχαν άνθρωποι μέσα στο νερό. Το μόνο πράγμα που ελπίζω... είναι ότι δεν υπάρχουν άλλοι αγνοούμενοι".

Η σκηνοθέτης Δάφνη Ματζιαράκη φοιτήτρια δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλευ
 της Καλιφόρνια έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος στην Ανατολική Αφρική και την Ευρώπη, αποφάσισε να επιστρέψει στην πατρίδα της για να γυρίσει αυτό το ντοκιμαντέρ με σκοπό να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της άνετης καθημερινής ζωής, και της πραγματικότητας.Η Δάφνη Ματζιαράκη τιμήθηκε με Όσκαρ από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, συμμετέχοντας στον Φοιτητικό διαγωνισμό Κινηματογράφου.

Παρακολουθήστε το βίντεο :

4.1 Miles from The New York Times - Video on Vimeo.

Το 2016 οι αφίξεις στη Λέσβο και σε άλλα ελληνικά νησιά μειώθηκαν απότομα, κυρίως λόγω του κλεισίματος των Βαλκανίων συνόρων και της αμφιλεγόμενης συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας. Ωστόσο, πάνω από 62.000 άνθρωποι εξακολουθούν να παραμένουν εγκλωβισμένοι σε όλη την Ελλάδα, όπου συχνά ζουν σε άθλιες συνθήκες.
Απέναντι Όχθη

Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου