Translate

Κέηλ (Kale) το superfood των λαχανικών.

Αν οι βιταμίνες μπορούσαν να οπτικοποιηθούν θα έμοιαζαν με την μορφή του κέηλ. Το κέηλ (Kale) είναι ένα φυλλώδες πράσινο λαχανικό με ιδιαίτερα θρεπτικά, που περιέχει υψηλά
επίπεδα βιταμινών, μετάλλων και θρεπτικών συστατικών. Ανήκει στα σταυρανθή λαχανικά
όπως το λάχανο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, και τα λαχανάκια Βρυξελλών.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι κέηλ. Τα φύλλα είναι
πράσινα ή μωβ χρώμα, και έχουν είτε λεία ή είτε σγουρή υφή.

Το κέηλ είναι μια από τις πιο υγιεινές και θρεπτικές φυτικές τροφές που υπάρχουν και διαθέτει ισχυρές θεραπευτικές ιδιότητες.

Είναι πολύ υψηλό σε θρεπτικά συστατικά και έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, καθιστώντας το ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα στον πλανήτη. Είναι πολύ πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες βήτα-καροτένιο, βιταμίνη C, καθώς και διάφορα φλαβονοειδή και πολυφαινόλες . (Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που βοηθούν στην εξουδετέρωση της οξειδωτικής βλάβης από τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα).

Έχει πολύ υψηλότερη βιταμίνη C από τα άλλα λαχανικά, περιέχει περίπου 4.5 φορές βιταμίνη C από το σπανάκι.Ένα φλιτζάνι ωμά λάχανο περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από ένα ολόκληρο πορτοκάλι .

Σε μια μελέτη βρέθηκε ότι η καθημερινή κατανάλωση χυμού κέηλ για 12 εβδομάδες αύξησε την HDL (η «καλή») χοληστερόλη κατά 27% και μείωσε τα επίπεδα της LDL κατά 10%, βελτιώνοντας παράλληλα την αντιοξειδωτική κατάσταση.

Είναι μια από τις καλύτερες πηγές στον κόσμο της βιταμίνης Κ.Η βιταμίνη Κ είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που εμπλέκεται στην πήξη του αίματος. Ένα μόνο φλιτζάνι κέηλ περιέχει 7 φορές το RDA για τη βιταμίνη Κ. Περιέχει ουσίες που έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου. Έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε β-καροτένιο, ένα αντιοξειδωτικό που το σώμα μπορεί να μετατραπεί σε βιταμίνη Α. Είναι πολύ καλή πηγή ασβεστίου, μαγνησίου και καλίου. Το κέηλ μαγειρεμένο περιέχει περισσότερο σίδηρο από το βοδινό κρέας, το οποίο είναι γνωστό ως τροφή για σίδηρο, πρωτεΐνες, και ασβέστιο. 

Βιταμίνη Α: 206% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης (από το β-καροτένιο).

Βιταμίνη Κ: 684% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.

Βιταμίνη C: 134% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.

Βιταμίνη Β6: 9% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.

Μαγγάνιο: 26% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.

Ασβέστιο: 9% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.

Χαλκός: 10% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.

Κάλιο: 9% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.

Μαγνήσιο: 6% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.

Υγιής ισορροπία των ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα που βοηθάει στην υγεία του δέρματος  και των μαλλιών.

Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου