Tails,ένα ζωντανό λειτουργικό σύστημα με αμνησία και ινκόγκνιτο

Οι υπολογιστές συνδεδεμένοι σχεδόν μόνιμα στο διαδίκτυο, είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι για κάθε εργασία και διασκέδαση μας. Είτε θέλουμε να κάνουμε τραπεζικές συναλλαγές, να αγοράσουμε ή να πουλήσουμε κάτι, για να βρούμε πληροφορίες που χρειαζόμαστε, για να στείλουμε και να λάβουμε την ηλεκτρονική μας αλληλογραφία είτε για να χαζολογήσουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή για να δουλέψουμε με τηλεργασία στο γραφείο ή στην δουλειά μας, παντού χρησιμοποιούμε υπολογιστές που είναι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο.

Η ασφάλεια μας (δηλ. η ιδιωτικότητά μας, γιατί ασφάλεια = κυρίως προστασία της ιδιωτικότητας) κάθε φορά που συνδεόμαστε στο διαδίκτυο κινδυνεύει, κάθε φορά που επισκεπτόμαστε μια ιστοσελίδα ή λαμβάνουμε ένα e-mail, μπορεί να γίνουμε τα επόμενα θύματα για κάποιο κακόβουλο malware ή να είμαστε τα υποκείμενα παρακολούθησης και καταγραφής του τι κάνουμε, από κάποια σελίδα ή ιστότοπο που θα μας καταχωρήσει στα κατάστιχά του για να μας φτιάξει ένα προφίλ για διαφημιστικούς ή άλλους σκοπούς. Ακόμα χειρότερα αν κάποιος χάκερ καταφέρει να μας κλέψει τα διαπιστευτήρια του τραπεζικού μας λογαριασμού και να μας τον αδειάσει ή να υφαρπάξει τα στοιχεία της πιστωτικής μας κάρτας και να κάνει online αγορές για τον εαυτό του.

Το διαδίκτυο εκτός από μια μεγάλη βιβλιοθήκη και με τα τόσα πολλά που έχει και μπορεί να προσφέρει είναι και ένα μεγάλο ανοιχτό παζάρι με πολλούς αγύρτες και απατεώνες να τριγυρνούν παριστάνοντας τους καλοθελητάδες και τους ευκαιριατζήδες. Εύκολα μπορείς να καταλήξεις να γίνεις ένα θύμα τους, να παραβιαστεί η ιδιωτικότητά σου, να σου κλέψουν τα προσωπικά σου στοιχεία και μαζί με αυτά και το πορτοφόλι σου, να χάσεις τον ύπνο σου και την ηρεμία σου. Το διαδίκτυο μπορεί να γίνει ο χειρότερος εφιάλτης σου.
Και ενώ μέχρι σήμερα μπορούσες (με λίγη παραπάνω ταλαιπωρία) να το αποφύγεις, απλά και μόνο με το να μην το χρησιμοποιείς, τουλάχιστον όχι για τις “σοβαρές” δουλειές, όπως είναι πχ. η διαχείριση του τραπεζικού σου λογαριασμού, πλέον έχει γίνει απαραίτητο και όσο θα προχωράμε μπροστά θα γίνει και αναγκαστικά απαραίτητο (πχ. όπως γίνεται φέτος με την κατάθεση της δήλωσης εισοδήματος ηλεκτρονικά). Είτε το θέλουμε είτε όχι, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε έναν υπολογιστή συνδεδεμένο στο διαδίκτυο.

Ο μόνος τρόπος να χρησιμοποιήσεις υπολογιστή συνδεδεμένο με το διαδίκτυο για “σοβαρές” εργασίες και να έχεις παράλληλα και την καλύτερη δυνατή (και δωρεάν) προστασία της ιδιωτικής σου ζωής και της ανωνυμίας σου, είναι να χρησιμοποιήσεις ένα ζωντανό λειτουργικό σύστημα (live operating system), που θα είναι έτσι σχεδιασμένο και θα έχει εκείνες τις απαραίτητες ρυθμίσεις στις προεπιλογές του και στις εφαρμογές που το συνοδεύουν, ώστε να σου προσφέρει συνολική ασφάλεια και προστασία.
Με μια μικρή προσοχή από την μεριά μας και με λίγη εκπαίδευση στην χρήση των εργαλείων θα μπορούμε να έχουμε την ασφάλεια μας κυριολεκτικά στο τσεπάκι μας (ή ακόμα και στην κλειδοθήκη μας). Με ένα 8GB USB stick (τα γνωστά μας φλασάκια) με κόστος μόλις 4 με 5€ μπορούμε να αποκτήσουμε τον δικό μας “ελβετικό σουγιά” ασφάλειας και προστασίας. Δες παρακάτω όπου μεταφράσαμε (τα κείμενα από δυο βασικές σελίδες και τον οδηγό εγκατάστασης μέσα από τα Windows) και παρουσιάζουμε ένα τέτοιο σύστημα που ονομάζεται Tails.

Προστασία των προσωπικών δεδομένων για οποιονδήποτε και οπουδήποτε

Το Tails (The Amnesic Incognito Live System, TAILS) είναι ένα ζωντανό λειτουργικό σύστημα(link is external), ώστε να μπορεί να ξεκινήσει σχεδόν σε κάθε υπολογιστή από ένα DVD, USB stick ή μια κάρτα SD. Αποσκοπεί στη διατήρηση της ιδιωτικότητάς σου και της ανωνυμίας σου και σε βοηθά:
να χρησιμοποιήσεις το διαδίκτυο ανώνυμα και για να παρακάμψεις τη λογοκρισία
να έχεις όλες τις συνδέσεις σου με το διαδίκτυο να περνούν αναγκαστικά μέσα από το δίκτυο Tor(link is external)
να μην αφήνει ίχνη στον υπολογιστή που χρησιμοποιείς, εκτός αν του το ζητήσεις ρητώς
να χρησιμοποιείς state-of-the-art εργαλεία κρυπτογράφησης για την κρυπτογράφηση των αρχείων σου, του e-mail και των άμεσων μηνυμάτων.
Σχετικά(link is external)

αμνησία, ουσιαστικό:
απώλεια της μακροπρόθεσμης μνήμης.

ινκόγκνιτο, επίθετο και επίρρημα:
απόκρυψη της πραγματικής ταυτότητας κάποιου.

Το Tails είναι ένα “ζωντανό” σύστημα που έχει ως στόχο να διατηρήσει το απόρρητο και την ανωνυμία σου. Αυτό σε βοηθά να χρησιμοποιήσεις το internet (διαδίκτυο) ανώνυμα και για να παρακάμψεις τη λογοκρισία σχεδόν οπουδήποτε και αν πας και σε οποιονδήποτε υπολογιστή το χρησιμοποιήσεις, αλλά και που δεν αφήνει κανένα ίχνος, εκτός αν του το ζητήσεις ρητά.

Είναι ένα πλήρες λειτουργικό σύστημα που έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιηθεί από ένα DVD, ένα USB stick ή μια κάρτα SD, ανεξάρτητα από το αρχικό λειτουργικό σύστημα που υπάρχει στον υπολογιστή. Είναι Ελεύθερο Λογισμικό (Free Software(link is external)) και βασίζεται στο Debian GNU/Linux(link is external).

Το Tails έρχεται με πολλές ενσωματωμένες εφαρμογές προ-ρυθμισμένες με γνώμονα την ασφάλεια: με ένα πρόγραμμα περιήγησης για το Web, με μια εφαρμογή για instant messaging, με μια εφαρμογή πελάτη για το e-mail, με σουίτα εφαρμογών γραφείου, με εφαρμογές για επεξεργασία εικόνας και ήχου, κλπ.

Τα τι και τα πώς:


1. Online ανωνυμία και καταστρατήγηση της λογοκρισίας


1.1. Το Tor
1.2. Το I2P

2. Χρησιμοποίηση παντού, αλλά χωρίς να αφήνει κάποιο ίχνος
3. State-of-the-art εργαλεία κρυπτογράφησης
4. Τι άλλο υπάρχει;
5. Τύπος και μέσα
6. Ευχαριστίες και παρόμοια πρότζεκτ
Η σε απευθείας σύνδεση (online) ανωνυμία και η καταστρατήγηση της λογοκρισίας

Το (δίκτυο) Tor

Το Tails βασίζεται στο δίκτυο ανωνυμίας Tor για την προστασία της ιδιωτικής σου ζωής όταν βρίσκεσαι σε απευθείας σύνδεση στο διαδίκτυο (online):
όλο το λογισμικό έχει ρυθμιστεί για να συνδέεται στο διαδίκτυο μόνο μέσω του Tor
αν μια εφαρμογή προσπαθήσει να συνδεθεί με το διαδίκτυο κατευθείαν, η σύνδεση αυτόματα μπλοκάρετε για λόγους ασφαλείας.

Το Tor είναι ένα ανοικτό και κατανεμημένο δίκτυο που βοηθά στην υπεράσπιση ενάντια στην ανάλυση της κυκλοφορίας, μια μορφή παρακολούθησης του δικτύου που απειλεί την προσωπική ελευθερία και την προστασία της ιδιωτικής ζωής των συνδεδεμένων χρηστών, τις εμπιστευτικές επιχειρηματικές δραστηριότητες και σχέσεις και την κρατική ασφάλεια.

Το Tor σε προστατεύει με το να μεταπηδά τις επικοινωνίες σου τριγύρω μέσα σε ένα δίκτυο από κόμβους (relays) που διατίθενται και τρέχουν από εθελοντές σε όλο τον κόσμο: έτσι με αυτόν τον τρόπο “χάνεται” η αρχική προέλευση του σήματος και αποτρέπει από να παρακολουθήσει κάποιος την σύνδεσή σου στο διαδίκτυο και να καταγράψει την δραστηριότητά σου βλέποντας και μαθαίνοντας το ποιες ιστοσελίδες επισκέπτεσαι και αποτρέπει και τις ιστοσελίδες από το να μαθαίνουν και να καταγράφουν την φυσική σου τοποθεσία.

Χρησιμοποιώντας το Tor μπορείς να:
είσαι ανώνυμος online αποκρύπτοντας την φυσική σου τοποθεσία,
συνδέεσαι με υπηρεσίες που λογοκρίνονται,
αποκρούσεις επιθέσεις που εμποδίζουν τη χρήση του Tor, που χρησιμοποιούν εργαλεία καταστρατήγησης όπως τα bridges(link is external)(γέφυρες)

Για να μάθεις περισσότερα για το Tor, δες την επίσημη ιστοσελίδα του Tor(link is external) και ιδιαίτερα τις παρακάτω σελίδες του:
Επισκόπηση του Tor: Γιατί χρειαζόμαστε το Tor(link is external)
Επισκόπηση του Tor: Πώς λειτουργεί το Tor(link is external)
Ποιος χρησιμοποιεί το Tor;(link is external)
Κατανόηση και χρήση του Tor - Μια εισαγωγή για τον απλό πολίτη(link is external)

Για να μάθεις περισσότερα για το πώς το Tails εξασφαλίζει ότι όλες οι συνδέσεις στο διαδίκτυο χρησιμοποιούν το Tor, δες το έγγραφο σχεδιασμού μας(link is external).

Το (δίκτυο) I2P

Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις το Tails για να αποκτήσεις πρόσβαση στο I2P(link is external) το οποίο είναι ένα δίκτυο ανωνυμίας διαφορετικό από το Tor.

Μάθε πώς να χρησιμοποιείς το I2P με το Tails στην τεκμηρίωση(link is external).

Για να ξέρεις πώς το I2P υλοποιείται στο Tails, δες στο έγγραφο σχεδιασμού μας(link is external).
Χρησιμοποίηση παντού, αλλά χωρίς να αφήνει κάποιο ίχνος

Χρησιμοποιώντας το Tails σε έναν υπολογιστή δεν μεταβάλλει ή δεν εξαρτάται από το λειτουργικό σύστημα που είναι εγκατεστημένο ήδη σε αυτόν. Έτσι, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις με τον ίδιο τρόπο στον δικό σου υπολογιστή, στο υπολογιστή ενός φίλου ή ακόμα και στο υπολογιστή σε μια τοπική βιβλιοθήκη. Μετά το κλείσιμο του Tails, ο υπολογιστής θα ξεκινήσει και πάλι με το κανονικό και συνηθισμένο του λειτουργικό σύστημα.

Το Tails έχει διαμορφωθεί με ιδιαίτερη προσοχή για να μην χρησιμοποιεί σκληρούς δίσκους στον υπολογιστή, ακόμα και αν έχει κάποιον χώρο για να χρησιμοποιεί ως χώρο swap. Ο μόνος αποθηκευτικός χώρος που χρησιμοποιείται από το Tails είναι η μνήμη RAM, η οποία διαγράφεται αυτόματα όταν ο υπολογιστής τερματιστεί. Έτσι δεν θα αφήσει κανένα ίχνος στον υπολογιστή, είτε στο ίδιο το σύστημα Tails (αυτή η τεχνική ονομάζεται sandbox(link is external)) είτε για ότι το χρησιμοποίησες. Γι' αυτό λέμε ότι το Tails έχει “αμνησία”.

Αυτό σου επιτρέπει να εργάζεσαι με τα ευαίσθητα έγγραφα σου σε οποιονδήποτε υπολογιστή και να σε προστατεύει από την ανάκτηση των δεδομένων σου μετά τη διακοπή λειτουργίας από κάποιον άλλον. Φυσικά, μπορείς ακόμα να αποθηκεύσεις τα συγκεκριμένα έγγραφα σε άλλο USB stick ή σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο και να τα κρατήσεις για μελλοντική χρήση.
State-of-the-art εργαλεία κρυπτογράφησης

Το Tails έρχεται επίσης με μια συλλογή από επιλεγμένα εργαλεία (λογισμικό, εφαρμογές ή όπως έχουμε συνηθίσει να τα λέμε, προγράμματα) για την προστασία των δεδομένων σου, χρησιμοποιώντας ισχυρή κρυπτογράφηση:
Κρυπτογράφησε τα USB sticks ή τους εξωτερικούς σκληρούς δίσκους(link is external)
χρησιμοποιώντας το LUKS(link is external), το πρότυπο του Linux για την κρυπτογράφηση δίσκου
Αυτόματη χρήση του HTTPS για την κρυπτογράφηση όλων των επικοινωνιών σου με ιστοσελίδες με την χρήση του HTTPS Everywhere(link is external), μια επέκταση (addon) του Firefox που αναπτύχθηκε από το Electronic Frontier Foundation(link is external)
Κρυπτογράφηση και υπογραφή μηνυμάτων και εγγράφων χρησιμοποιώντας το de facto πρότυπο OpenPGP(link is external), είτε με τον πρόγραμμα πελάτη για τα e-mail είτε με τον επεξεργαστή κειμένου, είτε με το πρόγραμμα εξερεύνησης αρχείων του Tails
Προστάτεψε τις συνομιλίες σου με τα άμεσα μηνύματά σου χρησιμοποιώντας το OTR(link is external), ένα κρυπτογραφικό εργαλείο που παρέχει κρυπτογράφηση, έλεγχο ταυτότητας και δυνατότητα άρνησης
Ασφαλής διαγραφή των αρχείων σου(link is external) και καθαρισμού χώρου στο δίσκο σου χρησιμοποιώντας το Nautilus Wipe(link is external)
Διάβασε περισσότερα για αυτά τα εργαλεία στην τεκμηρίωση(link is external)
Τι άλλο υπάρχει;

Για να συνεχίσεις την ανακάλυψη του Tails, μπορείς να διαβάσεις:
την σελίδα προειδοποίησης(link is external) για να κατανοήσεις καλύτερα τους περιορισμούς ασφαλείας του Tails και του Tor,
περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα χαρακτηριστικά και το λογισμικό(link is external) που περιλαμβάνεται στο Tails
τις οδηγίες εγκατάστασης(link is external) για να κατεβάσεις και να εγκαταστήσεις το Tails
την τεκμηρίωση μας(link is external) που εξηγεί λεπτομερώς το πώς να χρησιμοποιήσεις το Tails
μερικές συμβουλές σχετικά με το γιατί θα πρέπει να εμπιστεύεσαι το Tails(link is external)
το έγγραφο του σχεδιασμού(link is external) που παραθέτει τις προδιαγραφές του Tails, το μοντέλο απειλής και την εφαρμογή
το ημερολόγιο(link is external) που τηρεί μια καταγραφή των ημερομηνιών απελευθέρωσης μιας έκδοσης, για τις συναντήσεις και για άλλες εκδηλώσεις
Τύπος και μέσα

Δες πληροφορίες από τον Τύπο και τα μέσα(link is external).
Ευχαριστίες και παρόμοια πρότζεκτ

Δες τις Ευχαριστίες μας και για άλλα παρόμοια πρότζεκτ(link is external).
Επικοινωνία

Δες την σελίδα επικοινωνίας με μας(link is external).

Σελίδες που συνδέονται με αυτήν την σελίδα:
contribute/how/translate/team/new(link is external)
doc/about/warning doc/encryption and privacy/your data wont be saved unless explicitly asked(link is external)
getting started index(link is external)
news/report 2013 07(link is external)
news/report 2013 08(link is external)
news/report 2015 03(link is external)
press sidebar(link is external)
support/faq(link is external)

Τελευταία επεξεργασία Κυρ 15 Μαΐου 2016, 9:13:36 μμ CEST

Στον ιστότοπο του Tails υπάρχει ένας οδηγός με αναλυτικά βήματα για πως να εγκαταστήσεις το Tails. Με απλές οδηγίες μπορεί να τα καταφέρει και ο αρχάριος χρήστης και να αποκτήσει έτσι ένα πολύ σημαντικό πολυ-εργαλείο προστασίας και ασφάλειας. Κάναμε την μετάφραση μόνο για τα βήματα για όσους έχουν Windows (γιατί μάλλον θα πρέπει να είναι και οι περισσότεροι και έχουν και περισσότερη ανάγκη από ένα τέτοιο εργαλείο) και το παρουσιάζουμε:

(σημείωση: οι σύνδεσμοι που υπάρχουν σε κάθε βήμα/εικόνα υπάρχουν κάτω από την εικόνα. Κλικ στην εικόνα για εμφάνιση σε μεγαλύτερη ανάλυση)
                                                σελίδα
σελίδα(link is external)

αυτόματα(link is external)

1. Install Firefox add-on (<<< η διαδικασία αυτή πρέπει να εκτελεστεί από την σελίδα(link is external))                            Κατέβασμα του Universal USB Installer
                       https://tails.boum.org/install/win/usb/


                               προειδοποιήσεις(link is external)

                                    τις σελίδες υποστήριξής μας


Share on Google Plus

About apenanti oxthi

Μια άλλη ματιά στην λεωφόρο των πληροφοριών.