Translate

Αστικοί λαχανόκηποι στους κήπους της Θεσσαλονίκης

Το City as a resource αποτελεί μια πρόταση δημιουργίας ενός δικτύου αστικών λαχανόκηπων στην πόλη της Θεσσαλονίκης
Η αστική αγροκαλλιέργεια αφορά στην καλλιέργεια, επεξεργασία και διανομή της τροφής μέσα στην πόλη, από τους ίδιους τους κατοίκους της. Αστικοί λαχανόκηποι μπορούν να αναπτυχθούν στην Θεσσαλονίκη εισάγοντας τον

πρωτογενή τομέα στην πόλη και προσφέροντας τροφή, αλλά και θέτοντας τις βάσεις για τη μετάβαση σε μια «πράσινη» οικονομία.
Η αστική αγροκαλλιέργεια προτείνει ένα νέο κοινωνικό περιβάλλον και ένα νέο, βιώσιμο τρόπο ζωής στην πόλη. Οι ανεκμετάλλευτοι, κενοί δημόσιοι χώροι δημιουργούν το κίνητρο για μια εναλλακτική χρήση πέρα από ανοιχτούς, πράσινους χώρους μέσα στην πόλη. Εγκαταλειμμένες περιοχές, υπολειμματικοί χώροι μέσα στον αστικό ιστό, υπάρχοντα πάρκα με ανάγκη ανανέωσης και επανασχεδιασμού, ακάλυπτοι και δώματα πολυκατοικιών είναι χώροι που θα μπορούσαν να αποκτήσουν συλλογική χρήση.

Η πόλη χρειάζεται τους κατοίκους της. Η επιτυχία ενός αστικού λαχανόκηπου βασίζεται στη συλλογική δράση. Η γειτονιά αποκτά ξανά τον κοινωνικό της χαρακτήρα, δημιουργεί και διατηρεί τον δικό της λαχανόκηπο. Οι Κάτοικοι καλλιεργούν την πόλη τους!

Η πρωτοβουλία "City as a resource" αποκτά και ελληνικό όνομα.
Γίνεται "Kipos3", ένας κήπος εις τον κύβο, προσκαλώντας τον κόσμο να συμμετάσχει στη δημιουργία του πρώτου κοινοτικού, παραγωγικού κήπου στο πυκνοδομημένο κέντρο της Θεσσαλονίκης.


Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment