Translate

Το Φάντασμα του Tom Joad (Tα σταφύλια της οργής) Μουσικό βίντεο + ταινία.

Ο Bruce Springsteen και ο Tom Morello (κιθαρίστας των Rage Against the Machine) ερμηνεύουν το "Φάντασμα του Tom Joad" που έγραψε ο πρώτος (1995), με αναφορές στο μυθιστόρημα του John Steinbeck "Τα Σταφύλια της Οργής" (1939) και την ομώνυμη ταινία του John Ford (1940)
Ο Tom Joad είναι o κεντρικός ήρωας στο μυθιστόρημα του Τζον Στάινμπεκ Ο μονόλογος του στο τέλος του μυθιστορήματος είναι μια από τις κορυφαίες στιγμές της παγκόσμιας λογοτεχνίας.
«Θα είμαι εκεί όπου φωνάζει ο κόσμος όταν εξοργίζεται. Θα είμαι εκεί που τα πεινασμένα παιδιά γελάνε όταν βρίσκουν φαγητό.
Και όταν οι άνθρωποι θα μπορούν να τρέφονται με αυτά που καλλιεργούν… θα είμαι και πάλι εκεί»



Η ιστορία αναφέρεται στα προβλήματα των Αμερικανών αγροτών όταν καταστράφηκαν οι σοδειές τους έπειτα από παρατεταμένη ξηρασία και ταυτόχρονα από την εισβολή νέων καλλιεργητικών μεθόδων, χημικών και μεγάλων μηχανημάτων, οι μικρότεροι αγρότες του αμερικανικού Νότου αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους κατευθυνόμενοι προς τη Γη της Επαγγελίας, την Καλιφόρνια με τα ελάχιστα υπάρχοντα τους κάνοντας ένα μακρύ και τρομακτικό ταξίδι για αναζήτηση δουλειάς και επιβίωσης. Τα Σταφύλια της Οργής περιγράφουν το μεταναστευτικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο εσωτερικό των ΗΠΑ εξαιτίας της εξαθλίωσης του αγροτικού πληθυσμού της.


Tα σταφύλια της οργής - The Grapes of Wrath (1940)

Σκηνοθεσία: John Ford
Σεναριο: Darryl Zanuck & Nunnaly Johnson από το ομώνυμο μυθιστόρημα του John Steinbeck
Φωτογραφία: Gregg Toland
Μουσική: Alfred Newman
Ηθοποιοί: Henry Fonda, Jane Darwell, John Carradine, Charly Grapewin, Dorris Bowdon, Russel Simpson κ.α.
Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment