Ποια είναι η θέση που έχουν ιδίως σήμερα οι Έλληνες απέναντι στις εξελίξεις και ιδιαίτερα μετά τις εκλογές;

Στο ερώτημα αντί απάντησης θυμήθηκα το γνωστό παλιό κείμενο του Χόρχε Μπουκάι "Ο αλυσοδεμένος ελέφαντας", το οποίο ίσως οδηγεί σε αβίαστα συμπεράσματα για το "σήμερά" μας:
«Δεν μπορώ» του είπα. «Δεν μπορώ!»
-«Σίγουρα;» με ρώτησε αυτός.
-«Ναι. Πολύ θα ήθελα να μπορούσα να σταθώ μπροστά της και να της πω τι νιώθω... Ξέρω, όμως, ότι δεν μπορώ!!!»
Ο Χόρχε κάθισε σαν το Βούδα πάνω σ' εκείνες τις φριχτές μπλε πολυθρόνες του γραφείου του. Χαμογέλασε, με κοίταξε στα μάτια και, χαμηλώνοντας τη φωνή όπως έκανε κάθε φορά που ήθελε να τον ακούσουν προσεκτικά, μου είπε: «Να σου πω μια ιστορία...». Και χωρίς να περιμένει να συμφωνήσω, ο Χόρχε άρχισε να αφηγείται:

Όταν ήμουν μικρός μου άρεσε πολύ το τσίρκο, και στο τσίρκο μου άρεσαν πιο πολύ τα ζώα. Μου έκανε τρομερή εντύπωση ο ελέφαντας που, όπως έμαθα αργότερα, είναι το αγαπημένο ζώο όλων των παιδιών. Στην παράσταση, το θεόρατο ζώο έκανε επίδειξη του τεράστιου βάρους του, του όγκου και της δύναμής του.
Όμως, μετά την παράσταση και λίγο προτού επιστρέψει στη σκηνή, ο ελέφαντας στεκόταν δεμένος συνεχώς σ' ένα μικρό ξύλο μπηγμένο στο έδαφος. Μια αλυσίδα κρατούσε φυλακισμένα τα πόδια του. Ωστόσο, το ξύλο ήταν αληθινά μικροσκοπικό κι έμπαινε σε ελάχιστο βάθος μέσα στο έδαφος.
Μολονότι η αλυσίδα ήταν χοντρή και ισχυρή, μου φαινόταν ολοφάνερο ότι ένα ζώο που μπορούσε να ξεριζώνει δέντρα με τη δύναμη του, θα μπορούσε εύκολα να λυθεί και να φύγει. Το θεωρούσα αληθινό μυστήριο.
Μα τι τον κρατάει; Γιατί δεν το σκάει;
Όταν ήμουν πέντε ή έξι ετών, πίστευα ακόμα στη σοφία των μεγάλων.
Ρώτησα τότε κάποιον δάσκαλο, τον πατέρα μου ή ένα θείο μου, για το μυστήριο του ελέφαντα.
Κάποιος μου εξήγησε ότι ο ελέφαντας είναι δαμασμένος.
Έκανα τότε την προφανή ερώτηση: «Κι αφού είναι δαμασμένος, γιατί τον αλυσοδένουν;».
Δε θυμάμαι να πήρα κάποια ικανοποιητική απάντηση.
Με τον καιρό, ξέχασα το μυστήριο του ελέφαντα με το παλούκι, και το θυμόμουν μόνο όταν βρισκόμουν με κάποιους που είχαν αναρωτηθεί κάποτε πάνω στο ίδιο θέμα. Πριν από μερικά χρόνια ανακάλυψα - ευτυχώς για μένα - ότι κάποιος είχε αρκετή σοφία ώστε ν' ανακαλύψει την απάντηση.
Ο ελέφαντας του τσίρκου δεν το σκάει γιατί τον έδεναν σ' ένα παρόμοιο παλούκι από τότε που ήταν πολύ-πολύ μικρός. Έκλεισα τα μάτια και φαντάστηκα το νεογέννητο ανυπεράσπιστο ελέφαντα δεμένο στο παλούκι.
Είμαι βέβαιος ότι τότε το ελεφαντάκι είχε σπρώξει, τραβήξει και ιδρώσει πασχίζοντας να λευτερωθεί. Μα, παρ' όλες τις προσπάθειές του, δεν τα είχε καταφέρει, γιατί το παλούκι ήταν πολύ γερό για τις δυνάμεις του. Φαντάστηκα ότι θα κοιμόταν εξαντλημένο και την επόμενη μέρα θα προσπαθούσε ξανά, και τη μεθεπόμενη το ίδιο...
Ώσπου μια μέρα, μια φρικτή μέρα για την ιστορία του, το ζώο θα παραδεχόταν την αδυναμία του και θα υποτασσόταν στη μοίρα του.
Αυτός ο πανίσχυρος και θεόρατος ελέφαντας που βλέπουμε στο τσίρκο δεν το σκάει γιατί νομίζει ότι δεν μπορεί, ο δυστυχής. Η ανάμνηση της αδυναμίας που ένιωσε λίγο μετά τη γέννησή του είναι χαραγμένη στη μνήμη του. Και το χειρότερο είναι ότι ποτέ δεν αμφισβήτησε σοβαρά αυτή την ανάμνηση. Ποτέ μα ποτέ δεν ξαναπροσπάθησε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του.

«Έτσι είναι, Ντεμιάν. Όλοι είμαστε λίγο - πολύ σαν τον ελέφαντα του τσίρκου. Περιδιαβαίνουμε τον κόσμο δεμένοι σε εκατοντάδες παλούκια που μας στερούν την ελευθερία”.
Ζούμε πιστεύοντας ότι «δεν μπορούμε» να κάνουμε ένα σωρό πράγματα, απλώς επειδή μια φορά, πριν από πολύ καιρό, όταν είμαστε μικροί, προσπαθήσαμε και δεν τα καταφέραμε. Πάθαμε τότε το ίδιο με τον ελέφαντα. Χαράξαμε στη μνήμη μας αυτό το μήνυμα: «Δεν μπορώ, δεν μπορώ και ποτέ δε θα μπορέσω».
Ο Χόρχε έκανε μια μεγάλη παύση. Ύστερα πλησίασε, κάθισε στο πάτωμα μπροστά μου και συνέχισε:
«Αυτό σου συμβαίνει, Ντέμι. Ζεις μέσα στα όρια της ανάμνησης ενός Ντεμιάν που δεν υπάρχει πια, εκείνου που δεν τα κατάφερε. Ο μοναδικός τρόπος να μάθεις εάν μπορείς είναι να προσπαθήσεις πάλι με όλη σου την ψυχή... Με όλη σου την ψυχή»!

Νομίζω ότι είναι από τα πλέον όμορφα κείμενα. Αλλά στη εκδοχή αυτή, έχω να προσθέσω ότι, κι όμως, μπορούμε. Επίσης, κάποια πράγματα που δεν κάναμε μικροί μπορούμε να τα κάνουμε μεγάλοι. Εγώ δεν έχω κάνει και τίποτα, αλλά ό,τι έκανα, μεγάλος το έκανα. Μικρός δεν είχα καθόλου αυτοπεποίθηση. Ήμουν ντροπαλός όχι τύποις αλλά ουσία και φοβισμένος. Αλλά νικάς το φόβο σου, ορμώντας σε αυτό που φοβάσαι. Και μετά αισθάνεσαι χαζός που φοβόσουν τόσο καιρό. Με πεθαίνει η θλίψη στα μάτια του ελέφαντα. Θέλω να πιω τα δάκρυά του και να του φιλήσω τα μάτια. Να είστε καλά και όσο κι αν απελπίζεστε για σκεφτείτε ξανά το όλο κείμενο λίγο πιο προσεχτικά... Είμαστε τελικά ελέφαντες; 
Παρατήρηση. Ο Μεγάλος Κρητικός έγραφε στον Νιτσεϊκό Καπετάν Μιχάλη, "όταν φοβάσαι ένα πράμα, θες λιοντάρι είναι αυτό, θες άνθρωπος, θες φάντασμα, να πέφτεις πάνω του με τα μούτρα, και θα δεις, φεύγει ευθύς από πάνω σου ο φόβοςφεύγει από σένα και πάει στον άλλο• φόβος κυριεύει το θεριό, τον άνθρωπο, το φάντασμα, και που φύγει φύγει [καπετάν Μιχάλης, σελ• 393]

... όλο το μυστικό της αντρίγιας δεν είναι να' χεις θεόρατο και δυνατό κορμίπαρά να χει η ψυχή σου τη δύναμη να παίρνει απόφαση. μια αλογόμυγα που παίρνει απόφαση μπορεί να βάλει κάτω ένα αναποφάσιστο βοδι• ψυχή είναι η αντρίγια, δεν είναι κορμί [καπετάν Μιχάλης, σελ• 350]". 

Θα μπορούσε αυτό το λυπηρό φαινόμενο να περιγραφεί και ως το Σύνδρομο της Στοκχόλμης. Είμαι ένας ήσυχος δούλος που αφού έχω εξασφαλίσει ένα ξεροκόμματο δεν υπάρχει λόγος με το να αντιδράσω στην καθεστηκυία τάξη πραγμάτων [status quo] να το χάσω κι αυτό. Ή πως θα το περιέγραφε ακόμη πιο ωμά ο ποιητής της φωτιάς Φρ. Νίτσε; "Τιμή και υπακοή στην Εξουσία. Έτσι θα εξασφαλίσεις καλόν ύπνο"! 


Αλήθεια, στο καθεστώς της ΚΥΝοβουλευτικής "Δημοκρατίας", στο καθεστώς της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, πιστεύει κανείς στα σοβαρά ότι αν ο δούλος μπορούσε να συμπεριφερθεί σύμφωνα με τα συμφέροντα του, θα του επέτρεπαν αυτήν την ψευδαίσθηση της ελευθερίας τους;  Όχι βέβαια! Γι'  αυτό ο Μεγάλος J.J. Rousseau ΑΗΔΙΑΣΜΕΝΟΣ έγραφε, "...Από αγάπη για το χρήμα και την τεμπελιά, δημιούργησαν στρατιώτες για να υποδουλώσουν την ίδια την πατρίδα τους, κι αντιπροσώπους για να την ξεπουλήσουν...Η λαϊκή κυριαρχία ωστόσο δε μπορεί ίσως να εκπροσωπηθεί, για τον ίδιο λόγο που δε μπορεί και ν’ αλλοτριωθεί. Στηρίζεται ουσιαστικά στη γενική βούληση, κι η βούληση δεν αντιπροσωπεύεται,–είτε είναι η ίδια, ή μια άλλη, δεν υπάρχει εδώ μέση κατάσταση. Οι βουλευτές δεν είναι λοιπόν κι ούτε μπορούν να είναι εκπρόσωποι της λαϊκής κυριαρχίας, είναι απλά οι φορείς των εντολών της. Δε μπορούν ν’ αποφασίζουν οριστικά για τίποτα. Ο κάθε νόμος που ο λαός προσωπικά δεν έχει επικυρώσει θεωρείται άκυρος, δεν είναι καθόλου νόμος. Ο αγγλικός λαός πιστεύει ότι είναι ελεύθερος, αλλά ξεγελιέται πολύ, γιατί ελεύθερος είναι μόνο στη διάρκεια της εκλογής των μελών του κοινοβουλίου. Από τη στιγμή όμως που θα εκλέξει αυτούς τους αντιπροσώπους, γίνεται σκλάβος, δεν είναι τίποτα. Σ’ αυτές τις σύντομες στιγμές της ελευθερίας του, η χρήση της ελευθερίας που κάνει αξίζει στ’ αλήθεια να την χάσει" [Περί βουλευτών ή αντιπροσώπων]. Λοιπόν, ας μην έχει απορίες, το σπουαδιότερο, ας μην τρέφει αυταπάτες ο εκλεκτός αρθρογράφος. Σαφώς και είμαστε η συντριπτική πλειοψηφία μας ΕΛΕΦΑΝΤΕΣ! Γι'  αυτό και δεν μας φοβούνται. Εγώ θα προσέθετα ακόμη πιο ωμά: είμαστε οι ΓΟΥΡΟΥΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ σύντροφοι του Οδυσσέα στο λυματοστάσιο της Κίρκης! Αναζητούμε την ευτυχία στα λύματα [=ο σύγχρονος Πολιτισμός] της Κίρκης. Στον Ομηρικό μύθο τουλάχιστον ο Όμηρος, ρομαντικός, εξέπεμψε την αισιόδοξη πλοκή ότι ο Οδυσσέας [=οι ελάχιστοι άνθρωποι που αγωνίζονται να περάσουν ένα διαφορετικό μήνυμα πέραν του να γλείφεις ένα κόκαλο ή να κυλιέσαι στα βοθρολύματα του σύγχρονου Πολιτισμού του Ατομισμού] ήταν νικητής απέναντι στην Κίρκη [=εκμεταλλευτικό σύστημα της Ατομικής Ιδιοχτησίας]. Σ'  εμάς, δυστυχώς, συντριπτικός νικητής αναδεκνύεται η Κίρκη. Είμαστε, ακόμη, ελέφαντες σε ένα σύγχρονο Κολοσσαίο. Που μας κοροϊδέυουν οι ελέφαντες της εξέδρας που δεν μπορούμε να σκοτώσουμε τον αυτοκράτορα-Δυνάστη για να ελευθερώσουμε αυτούς τους ελέφαντες που μας χλευάζουν-χωρίς να συνειδητοποιούν την αθλιότητα τους-και να ελευθερωθούμε κι εμείς.

Γιώργος Σαχίνης
Share on Google Plus

About apenanti oxthi

Μια άλλη ματιά στην λεωφόρο των πληροφοριών.