Translate

Ίξος- Ιξιά-Μελιάς- Viscum alba

Είναι φυτό πολυετές και έχει φύλλα κιτρινοπράσινα μακρουλά και σουβλερά. Το φυτό βρίσκεται σε αρκετά μέρη της χώρας μας ως παράσιτο πάνω σε διάφορα δένδρα και ιδιαίτερα στα έλατα.
Το βότανο περιέχει κολίνη και ακετυλκολίνη που έχουν

υποτασική δράση, ηρεμιστικές ουσίες, ρυθμιστικές της λειτουργίας της καρδιάς και ευεργετικές στις νευρικές διαταραχές, όπως η βισκοτοξίνη (καρδιενεργό πολυπεπτίδιο) και ολεϊνικό οξύ. Περιέχει επίσης τριτερπενοειδείς σαπωνίνες (μία οξεία και μία ουδέτερη),, ισταμίνη, έντεκα πρωτεΐνες στις οποίες αποδίδουν αντινεοπλασματική δράση, ρητίνη, φυτική κόλλα και ίχνη αλκαλοειδούς.

Είναι δριμύ γλυκόπικρο θερμαντικό χόρτο που δρα ως υποτασικό, διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, επιβραδύνει τους καρδιακούς σφυγμούς και δρα σαν σπασμολυτικό, ηρεμιστικό, διουρητικό. Δρα επίσης ως νευροτονωτικό, παυσίπονο, αντιφλεγμονώδες, αντιαιμορραγικό, επουλωτικό και αντιδιαρροϊκό μέσο. Πιθανώς έχει αντικαρκινική δράση. Ο Ιξός είναι εξαιρετικό χαλαρωτικό νευροτονωτικό και ενδείκνυται σε πολλές περιπτώσεις.

Χρησιμοποιούνται τα ξηρά φύλλα με τα κλαδάκια. Τα νεαρά φυλλώδη κλαδάκια συλλέγονται την άνοιξη. ΠΡΟΣΟΧΗ: Μη χρησιμοποιήσετε τους καρπούς, έχει την ιδιότητα να επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό, να μειώνει την πίεση του αίματος και να βοηθά στην καταπολέμηση της αρτηριοσκλήρωσης. Επίσης, ανακουφίζει από τα συμπτώματα της υπέρτασης, όπως οι ζαλάδες και οι πονοκέφαλοι. Ενδείκνυται για όσους έχουν υπέρταση, καθώς και προβλήματα του κυκλοφορικού συστήματος (π.χ. πρηξίματα στα άκρα). Μπορείτε να πίνετε 1-2 ροφήματα την ημέρα. Ο Ιξός είναι ένα εξαιρετικό χαλαρωτικό νευροτονωτικό που ενδείκνυται σε πολλές περιπτώσεις.

Καταπραΰνει και τονώνει το νευρικό σύστημα. Ενεργεί απευθείας στο πνευμονογαστρικό νεύρο και επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό, ενισχύοντας ταυτόχρονα τα τοιχώματα των περιφερειακών τριχοειδών αγγείων. Έτσι επιδρά μειώνοντας την πίεση του αίματος και βοηθά στην αρτηριοσκλήρωση. Μπορεί επίσης να είναι πολύ βοηθητικό στη νευρική ταχυκαρδία. Ανακουφίζει τους πονοκεφάλους που οφείλονται σε υπέρταση. Πρόσφατες αντικαρκινικές έρευνες απέδειξαν ότι έχει κάποια αντινεοπλασματική δράση.

Συνδυάζεται καλά με τους καρπούς του Κράταιγου και με το Τίλιο για τη θεραπεία της υπέρτασης
Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment