Translate

Εν αρχή ην η Τσάπα

Χωρίς αυτήν, τίποτα δε γίνεται (δυστυχώς).
Υπάρχει βέβαια η εναλλακτική του οργώματος ή φρεζαρίσματος, αλλά οι πρακτικές αυτές αποσκοπούν καθαρά στη διευκόλυνση και εξοικονόμηση χρόνου (και κατ' επέκταση χρήματος) του ανθρώπου. Η φιλοσοφία που θα δείτε εδώ είναι διαφορετική. Η βασική αρχή είναι η προσφορά στη Γη, κι όχι ο βιασμός και η εκμετάλλευσή της. Η καλλιέργεια γίνεται μια σχέση ανταλλαγής. Εμπλουτίζω το χώμα μου με οργανική ουσία, δεν το οργώνω, αποφεύγω να σκαλίζω και να βοτανίζω, δεν ψεκάζω τα φυτά μου με χημικά φυτοφάρμακα αλλά βρίσκω βιολογικούς τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκύπτουν. Υπηρετώ τη Γη, τη φροντίζω, κι αυτή σε αντάλλαγμα μου δίνει όλο και ποιοτικότερη τροφή.

Πέρα από χίπικους συναισθηματισμούς, τα παραπάνω έχουν και επιστημονική βάση.
Το χώμα
Το πλουσιότερο σε οργανική ουσία, θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία χώμα,
βρίσκεται στα πρώτα 25cm της επιφάνειας της Γης. Από το τμήμα αυτό κυρίως, τρέφονται τα φυτά. Με το βαθύ όργωμα προκαλείται αναστροφή του εδάφους, με αποτέλεσμα να έρχεται στην επιφάνεια άγονο χώμα. Σε συνδυασμό με την μονοκαλλιέργεια και τη χρήση χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, πρακτικές που γδύνουν το έδαφος από τα θρεπτικά συστατικά του και σκοτώνουν εκατομμύρια ωφέλιμους μικροοργανισμούς, ολόκληρα στρέμματα, άλλοτε καλλιεργήσιμης Γης, οδηγούνται τελικά στην ερήμωση και τη διάβρωση.

Βλέπουμε λοιπόν πως, ενώ μεσοπρόθεσμα μπορεί να δείχνει αποδοτικότερη και πιο πρακτική η συμβατική καλλιέργεια, μακροπρόθεσμα οδηγεί σε καταστροφή του εδάφους. Και χωρίς υγιές έδαφος, δε γίνεται να υπάρξει ζωή στη Γη. Είναι λοιπόν σημαντικό να αναθεωρηθούν οι τρόποι καλλιέργειας που χρησιμοποιούνται, γιατί η επιβίωση του ανθρώπου εξαρτάται από αυτό.
Δυο εναλλακτικές και μακροπρόθεσμα βιώσιμες μέθοδοι καλλιέργειας (όχι μόνο της Γης, αλλά και του νου, του πνεύματος) είναι η περμακουλτούρα (permaculture, αεικαλλιέργεια, μόνιμη καλλιέργεια) και η φυσική καλλιέργεια.


Η περμακουλτούρα είναι ένα σύστημα οικολογικού σχεδιασμού ανθρώπινων οικισμών, βασισμένο στην παρατήρηση των προτύπων της φύσης.

Οι βασικές αρχές της είναι: Φροντίδα της Γης, φροντίδα του ανθρώπου, περιορισμός της κατανάλωσης και αναπαραγωγής και δίκαιη αναδιανομή των πλεονασμάτων. Σε ένα φυσικό σύστημα, οι εκροές οποιασδήποτε διαδικασίας αποτελούν εισροές για κάποια άλλη. Ο άνθρωπος μπορεί να κάνει το ίδιο.

Στόχος της περμακουλτούρας είναι να εφαρμόζονται αυτές οι αρχές σε όλους τους τομείς που διέπουν την καθημερινότητα ενός οικισμού (διατροφή, ύδρευση, διαχείριση αποβλήτων, δόμηση, ενέργεια, κοινωνικές σχέσεις κ.α.) ώστε να ζει ο άνθρωπος σε αρμονία με το οικοσύστημα.

http://axirokipos.blogspot.com/2013/04/blog-post_18.html
Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment