Translate

The True Cost (Ταινία για το αληθινό κόστος της μόδας) Βίντεο

Το The True Cost  είναι ένα ντοκιμαντέρ για τις επιπτώσεις της βιομηχανίας ειδών ένδυσης στον κόσμο, ιδιαίτερα φρικτές συνθήκες εργασίας ,μισθοί φτώχειας για τους εργαζόμενους και καταστροφικές επιπτώσεις στο  περιβάλλον. " Ενώ η τιμή της ένδυσης έχει μειωθεί εδώ και δεκαετίες, το ανθρώπινο και περιβαλλοντικό κόστος έχει αυξηθεί δραματικά». Σύμφωνα με ε το ντοκιμαντέρ, εκτιμάται ότι ένας στους έξι ανθρώπους στον κόσμο σήμερα εργάζονται σε κάποιο κλάδο της  παγκόσμιας βιομηχανίας μόδας. Ωστόσο, παρά την ολοένα αυξανόμενη κλίμακα της, τις συνθήκες συνεχίζουν να χειροτερεύουν και να γίνονται πιο επικίνδυνες  καθώς η ζήτηση για φθηνά ρούχα συνεχίζει να αυξάνεται.

Η ταινία, εμπνέεται από μία έντονη  ανησυχία για τον τρόπο που παράγονται
σήμερα τα ρούχα .Από τους λαμπερούς διαδρόμους στις πασαρέλες μέχρι τις πιο σκοτεινές φτωχογειτονιές των εργαζόμενων στην παγκόσμια βιομηχανία ρούχων . Περιλαμβάνει συνεντεύξεις με την vegan σχεδιάστρια μόδας Stella McCartney, την Livia Firth, Creative Director της  Eco-Age και την περιβαλλοντική ακτιβίστρια Vandana Shiva.


Η ταινία δείχνει πραγματικά μια ολοκληρωμένη εικόνα για κάθε στοιχείο της βιομηχανίας μόδας, από την παραγωγή μέχρι την πώληση και τη περιβαλλοντική επίδραση. Οι εικόνες είναι σαρωτικές , σπαρακτικές. Εικόνες από τον ψεκασμό του βαμβακιού με φυτοφάρμακα στην Ινδία, την κατάρρευση με εκατοντάδες θύματα στο εργοστάσιο Rana Plaza το 2013 στο Μπαγκλαντες, τα ποτάμια της Ινδίας που αφρίζουν από τα χημικά, τα βουνά σκουπιδιών στην Αιτή από τα κατάλοιπα των υφασμάτων.






"Πιστεύω ότι αυτά τα ρούχα παράγονται από το αίμα μας,»                                         Shima Akhter, εργάτης σε εργοστάσιο του Μπαγκλαντές.

Η ταινία παραθέτει μερικά πολύ ανησυχητικά στοιχεία :
- 250.000 ινδοί αγρότες έχουν αυτοκτονήσει τα τελευταία 15 χρόνια, ως αποτέλεσμα των χρεών που απέκτησαν εξαιτίας των γενετικά τροποποιημένων σπόρων βαμβακιού, πιστεύοντας ότι θα αυξήσουν την παραγωγή τους με ΓΤΟ, κάτι που δεν έγινε ποτέ.


-  80 δισεκατομμύρια κομμάτια ρούχων  αγοράζονται σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο, αύξηση   400% τα τελευταία 20 χρόνια.




Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment