Translate

Επτά σπόροι υπερτροφές

Τα καλά πράγματα έρχονται σε μικρά μεγέθη - και οι σπόροι είναι σίγουρα ένας από αυτούς. Αυτοί οι σπόροι μπορεί να είναι μικροί αλλά είναι γεμάτοι με σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, σίδηρο, βιταμίνες και ωμέγα-3 λιπαρά. Είναι εξαιρετικά εύκολο να τα προσθέσετε στη διατροφή σας .

1. Σπόροι Chia
Οι σπόροι Chia είναι πλούσιοι σε υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες και είναι η πλουσιότερη πηγή φυτικών ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (Στην πραγματικότητα περιέχουν περισσότερα Ωμέγα-3 λιπαρά ανά γραμμάριο ακόμα και από το σολομό) επίσης περιέχουν μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο , αντιοξειδωτικά , φυτικές ίνες και ελάχιστους υδατάνθρακες . Βοηθούν στη μείωση των πόνων από αρθριτικά , αυξάνουν την ενέργεια και μειώνουν τον κίνδυνο σε προβλήματα όπως ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες. Δεν περιέχουν γλουτένη και ο συνδυασμός με γιαούρτι είναι τέλειος. Για τους Μάγια και τους Αζτέκους σήμαιναν δύναμη είναι μια τροφή που μπορεί να βοηθήσει όσους ασκούνται σε αθλήματα αντοχής.
  Σπόροι Chia
                                            

2. Σπόροι λιναριού
Κρατά το πεπτικό σύστημα υγιές και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης Έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και είναι μια καλή πηγή μαγνησίου, φωσφόρου και χαλκού, και μαγγανίου.πλούσιος σε Ωμέγα-3 λιπαρά ανάλογα με τους κία σπόρους .Περιέχει λιγνάνες που μειώνουν τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού σε γυναίκες και τον καρκίνο του προστάτη σε άνδρες.
Σπόροι Λινάριου
                                              
3. Σπόροι κάνναβης
Οι σπόροι κάνναβης είναι μια καταπληκτική πηγή πρωτεϊνών, καθώς και ωμέγα-6 και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Όλως περιέργως, περιέχουν όλα τα 21 αμινοξέα (συμπεριλαμβανομένων εννέα απαραίτητα αμινοξέα το σώμα μας δεν μπορεί να παράγει). Οι σπόροι κάνναβης θεωρούνται ένα από τα πιο θρεπτικά φυτά του κόσμου είναι χωρίς γλουτένη . Είναι πλούσιοι σε Μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο και σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και ένζυμα χωρίς να περιέχουν ΄μυλο και κορεσμένα λίπη.Η διατροφή με σπόρους κάνναβης βελτιώνει την υγεία , μειώνει την χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση , βελτιώνει το κυκλοφοριακό και το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθάει στην καταπολέμηση του διαβήτη.

                                                  Σπόροι κάνναβης 

4. Σπόροι Ροδιού
Οι σπόροι ροδιού είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, προστατεύουν το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες και προλαμβάνουν τη δημιουργία θρόμβων ( έχουν μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση από το πράσινο τσάι και το κόκκινο κρασί). Περιέχουν επίσης βιταμίνες C, K, φολικού οξέος και καλίου. Οι κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι μπορούν να παίξουν έναν αποτελεσματικό ρόλο στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων και καρκίνου. Επίσης μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης. Μια κουταλιά σπόροι ροδιού περιέχει περίπου 50 τοις εκατό της καθημερινής ανάγκης σε βιταμίνη C.
Σπόροι ροδιού



5. Σπόροι κολοκύθας
Ένα τέταρτο μιας κούπας σπόρων κολοκύθας παρέχει περισσότερο από το 40 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σας σε μαγνήσιο, φώσφορο, μαγγάνιο - τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών και του αίματος. Περιέχουν επίσης μεγάλες ποσότητες τρυπτοφάνης, η οποία μπορεί να βοηθήσει και να μειώσει το άγχος. Είναι μια πλούσια πηγή ψευδαργύρου η οποία είναι σημαντική για την υγεία του προστάτη ,και μία από τις καλύτερες πηγές φυτικής προέλευσης σε ω-3 λιπαρά τα οποία μπορούν να παρέχουν οφέλη για την υγεία της καρδιάς και του ήπατος.

Σπόροι κολοκύθας


6. Σουσάμι
Αν δεν σας αρέσει το γάλα μπορείτε για τις ανάγκες του ασβεστίου σας να το αντικαταστήσετε με μισό φλιτζάνι σουσάμι το οποίο περιέχει παρέχει περισσότερο ασβέστιο από μισό φλυτζάνι πλήρους γάλακτος. Επίσης περιέχει χαλκό, σιδήρο, του φωσφόρο και μαγνησίου που μπορεί να προστατεύσει το συκώτι. Το σησαμέλαιο αποτρέπει το σχηματισμό αθηροσκληρωτικών αλλοιώσεων στις αθηρωματικές πλάκες ενώ έχει ευεργετικό σε ρόλο σε αυτοάνοσες ασθέωειες όπως η σκλήρυνση κατά πλάκα και η νόσος του Χαντιγκτον.
                                                  Σπόροι σουσαμιού

7. Ηλιόσποροι
Οι ηλιόσποροι είναι οι πιο δημοφιλές σπόροι όλων των superfoods, με το ένα τέταρτο φλιτζάνι καλύπτει σχεδόν ολόκληρη τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη της βιταμίνης Ε. Προσφέρουν επίσης μαγνήσιο, σελήνιο και βιταμίνη Β6, η οποία πιστεύεται ότι ηρεμεί τα νεύρα και αποτρέπει τους πονοκέφαλους και την αρτηριακή πίεση. Επίσης βοηθούν στην καταπολέμηση των καρδιακών προβλημάτων.
Ηλιόσποροι

                                                                                                                                                                      Πηγές :                     

http://authoritynutrition.com/11-proven-health-benefits-of-chia-seeds/ http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=81

http://www.zenspiration.org/15-reasons-why-you-should-start-eating-hemp-seeds/

https://www.drfuhrman.com/library/article19.aspx

http://www.care2.com/greenliving/13-health-benefits-of-pumpkin-seeds.html

http://www.greenmedinfo.com/blog/open-sesame-10-amazing-health-benefits-super-seed

http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=57

                                                                                                                     



Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου