Translate

Foodscaping , η τάση για αυτάρκεια

Foodscaping είναι με απλά λόγια η καλλιέργεια τροφίμων, στην πίσω αυλή . Για κάποιον περισσότερο σκεπτικιστή είναι ένας σφαιρικός τρόπος καλλιέργειας όπου συνυπάρχουν στον κήπο του σπιτιού λαχανικά, καρποφόρα, εσπεριδοειδή, βότανα παρέχοντας αυτάρκεια στον ιδιοκτήτη.Το Foodscaping ξεκίνησε με αφορμή την οικονομική ύφεση του 2008 σαν μια λύση απέναντι στις μεγάλες αυξήσεις του κόστος τροφίμων , από τότε όμως έχει γίνει ένας τρόπος ζωής για χιλιάδες ανθρώπους.

Στο foodscaping γίνεται επανασχεδιασμός του κήπου με βάση τον ήλιο τον άνεμο και το νερό, χρησιμοποιώντας τεχνικές «φυσικής καλλιέργειας». Για παράδειγμα, τα οπωροφόρα τοποθετούνται σε ένα σημείο όπου δεν υπάρχει επαρκής νερό, ενώ γύρω τους μπαίνουν «φυτά στήριξης» που με φυσικό τρόπο τροφοδοτούν το έδαφος με τα απαραίτητα μέταλλα που χρειάζονται τα οπωροφόρα για να μεγαλώσουν, ενώ εκείνα με την σειρά τους εμπλουτίζουν το έδαφος με τα φύλλα που ρίχνουν το φθινόπωρο. Αυτό, σε συνδυασμό με τα συστήματα νερού, μπορεί να δημιουργήσει έναν αυτοτροφοδοτούμενο κήπο που απαιτεί ελάχιστη εργασία.

Γενεύη, Ελβετία. Κάθε αυλή και ένας λαχανόκηπος ,Οι γείτονες συνεργάζονται μεταξύ τους για το σχεδιασμό, ανταλλάσσουν και πωλούν τα προϊόντα τους. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, είναι 2,8 χιλιόμετρα από την καρδιά της Γενεύης στην Ελβετία, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας ( δεν είναι η πρωτεύουσα ...) Μπορείτε να δείτε και αύτη την φωτογραφία από το google maps
Το foodscaping είναι η τάση για αυτάρκεια που δημιουργεί η οικονομική αβεβαιότητα της σύγχρονης εποχής αλλά και η ανάγκη για τρόφιμα χωρίς φυτοφάρμακα και μη μεταλλαγμένα , έτσι σε όλη την Ευρώπη αλλά και την Αμερική ξηλώνουν το γκαζόν από τους κήπους τους και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να καλλιεργούν την δική τους τροφή. Το σκάψιμο της γης μπορεί να προσφέρει χαρά και ικανοποίηση. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι μικροοργανισμοί που βρίσκονται στο έδαφος μπορούν να ενεργοποιήσουν τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου που περιέχουν σεροτονίνη και να μας δώσουν το αίσθημα της ευτυχίας. Το Foodscaping δεν είναι η στα προβλήματά μας, αλλά είναι ένας τρόπος για να ξεκολλήσουμε από την κατανάλωση να τρώμε πιο υγιεινά να προστατέψουμε το περιβάλλον και να χαρούμε την επαφή μας με την φύση. 

Απέναντι Όχθη
Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου