Ο "αργός θάνατος" της μεσαίας τάξης

Το ανώτατο 1% παίρνει το 20% του ΑΕΠ,
λέει ο γνωστός νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς.
Το 95% των κερδών της περιόδου 2009-2012 απορροφήθηκε από αυτό το 1%, ενώ η μεσαία τάξη γύρισε δύο δεκαετίες πίσω. Η αμερικανική οικονομία είναι άρρωστη και αιτία είναι η ανισότητα.

Με μία αιχμηρή ομιλία στο συνέδριο AFL-CIO,  προκάλεσε και πάλι έντονες συζητήσεις. Αυτήν τη φορά, στο στόχαστρό του βρέθηκε η ανισότητα, που για τον ίδιο είναι η εστία όλων των κακών της οικονομίας, και παρέθεσε στοιχεία που σοκάρουν.

«Είμαι οικονομολόγος, μελετώ πώς λειτουργούν ή δεν λειτουργούν οι οικονομίες. Και για μένα είναι σαφές ότι η οικονομία μας είναι άρρωστη εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Ένας από τους λόγους είναι η ανισότητα», ανέφερε στην ομιλία του και συμπλήρωσε: «Όλοι γνωρίζουν τα στοιχεία: ενώ η παραγωγικότητα των Αμερικανών εργαζομένων εκτοξεύθηκε, οι μισθοί έμειναν στάσιμοι. Από το 1979 η παραγωγικότητα ανά ώρα ενισχύθηκε κατά 40%, αλλά οι μισθοί ελάχιστα μεταβλήθηκαν. Εν τω μεταξύ, το ανώτατο 1% παίρνει ποσοστό μεγαλύτερο από το 20% του ΑΕΠ».

«Η Μεγάλη Ύφεση έκανε τα πράγματα χειρότερα. Ορισμένοι λένε ότι η ύφεση έληξε το 2009. Για τους περισσότερους Αμερικανούς όμως αυτό δεν είναι σωστό. Το 95% των κερδών από το 2009 μέχρι το 2012 απορροφήθηκε από το ανώτατο 1%. Οι υπόλοιποι, το 99% δηλαδή, ποτέ δεν ανέκαμψαν πραγματικά. Περισσότεροι από 20 εκατ. Αμερικανοί που θα ήθελαν εργασία πλήρους απασχόλησης δεν μπορούν να τη βρουν, τα εισοδήματα είναι χαμηλότερα από ό,τι πριν από μιάμιση δεκαετία, ο πλούτος της μεσαίας τάξης έχει επιστρέψει στα επίπεδα προ δύο δεκαετιών».

«Έχουμε γίνει η προηγμένη χώρα με το υψηλότερο ποσοστό ανισότητας, με το μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Η μεσαία τάξη συρρικνώνεται και υποφέρει», συνέχισε.

«Το κεντρικό μήνυμα του βιβλίου μου 'Το Τίμημα της Ανισότητας' είναι πως όλοι μας, πλούσιοι και φτωχοί, πληρώνουμε το τίμημα αυτού του διευρυμένου χάσματος. Και αυτή η ανισότητα δεν είναι αναπόφευκτη. Δεν είναι κάτι που απλώς μας συνέβη. Δεν είναι αποτέλεσμα των φυσικών νόμων ή των οικονομικών κανόνων. Αντιθέτως, είναι κάτι που εμείς δημιουργήσαμε με τις πολιτικές μας, με όσα κάνουμε».

Κι ακόμα σημείωσε: «Εμείς δημιουργήσαμε αυτήν την ανισότητα -στην πραγματικότητα την επιλέξαμε- με νόμους που αποδυνάμωσαν τα συνδικάτα, που συρρίκνωσαν τον ελάχιστο μισθό στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1950 σε πραγματικούς όρους, με νόμους που επέτρεψαν στους διευθύνοντες συμβούλους να παίρνουν μεγαλύτερο μέρος της επιχειρηματικής πίτας, με νόμους περί χρεοκοπιών που έφεραν τις τοξικές καινοτομίες της Wall Street πριν από τους εργαζόμενους. Καταστήσαμε σχεδόν ανέφικτη την αποπληρωμή των φοιτητικών δανείων. Υποεπενδύσαμε στην παιδεία. Φορολογήσαμε τους τζογαδόρους στο χρηματιστήριο με συντελεστές μικρότερους από ό,τι τους εργαζόμενους και ενθαρρύναμε τις επενδύσεις στο εξωτερικό αντί και στο εσωτερικό.

Ας είμαστε σαφείς: Η οικονομία μας δεν λειτουργεί με τον τρόπο που θα έπρεπε να λειτουργεί μία εύρυθμη οικονομία. Έχουμε τεράστιο αριθμό ανικανοποίητων αναγκών, αλλά άεργους εργαζόμενους και μηχανές. Έχουμε γέφυρες που χρειάζονται ανακατασκευή, δρόμους και σχολεία που πρέπει να χτίσουμε. Έχουμε φοιτητές που χρειάζονται εκπαίδευση του 21ου αιώνα, αλλά απολύουμε τους δασκάλους. Έχουμε άδεια σπίτια και άστεγους ανθρώπους. Έχουμε πλούσιες τράπεζες που δεν δανείζουν στις μικρές μας επιχειρήσεις, αλλά αντιθέτως χρησιμοποιούν τον πλούτο και την ευφυΐα τους για να χειραγωγούν τις αγορές και να εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους με ληστρικό δανεισμό».

Πηγή : euro2day.gr

Εντωμεταξύ:
Η κρίση έκανε τους κροίσους πλουσιότερους

Η κρίση κάνει τους δισεκατομμυριούχους ακόμη πιο πλούσιους. Σύμφωνα με έρευνα της Wealth-X και της UBS, ο αριθμός των ατόμων με 10ψήφιο τραπεζικό λογαριασμό ξεπέρασε φέτος τους 2.000 με την περιουσία τους να ανέρχεται αθροιστικά στο αστρονομικό ποσό των 6,5 τρισ. δολαρίων, όσο δηλαδή το ΑΕΠ της Γαλλίας και της Γερμανίας μαζί!

Εντύπωση, μάλιστα, προκαλεί το γεγονός ότι η μεγαλύτερη αύξηση στον αριθμό των δισεκατομμυριούχων δεν καταγράφεται στις αναδυόμενες αγορές, αλλά στη «λαβωμένη» από την κρίση χρέους Ευρώπη και στις ΗΠΑ, καθώς η επιβράδυνση σε Κίνα και Βραζιλία οδήγησε και σε μείωση του αριθμού των δισεκατομμυριούχων σε αυτές τις χώρες.


Οι προηγούμενες εκτιμήσεις έφεραν τον αριθμό των δισεκατομμυριούχων μεταξύ 1.200 και 1.600 ατόμων.

Η έκθεση World Ultra Wealth Report αναφέρει επίσης ότι περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι στον πλανήτη έχουν περιουσία που υπερβαίνει τα 30 εκατ. δολάρια. Συνολικά ο πληθυσμός των υπερπλουσίων αυξήθηκε κατά 6% το 2013, ενώ συνδυαστικά η περιουσία τους υπολογίζεται στα 28 τρισ. δολάρια.
Μόνο στη Γερμανία ζουν 148 δισεκατομμυριούχοι με περιουσία ύψους 432 δισ. δολαρίων, αυξημένη κατά 1,4% έναντι του 2012.

Σχόλιο: Είναι καιρός η μεσαίες τάξεις να καταλάβουν ότι ο δρόμος προς τους "απο πάνω" είναι κομμένος. Να το πάρουν απόφαση ότι ανήκουν και αυτές στος "απο κάτω" και να σταματήσουν να συναινούν στο καθεστώς του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού, επιλέγοντας την κατεύθυνση της εθελουσίας αποανάπτυξης και όχι της αναγκαστικής φτωχοποίησης τους. Share on Google Plus

About apenanti oxthi

Μια άλλη ματιά στην λεωφόρο των πληροφοριών.