Translate

Ο άνθρωπος που (αντί) στέκεται ειρηνικά στην βία της εξουσίας.

Έχουν περάσει σχεδόν δύο εβδομάδες από τότε που Τούρκοι πολίτες άρχισαν εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το αυταρχικό καθεστώς του πρωθυπουργού Tayyip Erdogan. Δύο εβδομάδες βίας που είχαν ως αποτέλεσμα πολλές απώλειες: σύμφωνα με τ ον Ιατρικό Σύλλογο της Τουρκίας , τέσσερις νεκροί και χιλιάδες τραυματίες , περίπου 5000 στην
Κωνσταντινούπολη και 1500 στην Άγκυρα. Παρά την βίαιη αντίδραση της κυβέρνησης στις διαμαρτυρίες, οι άνθρωποι συνεχίζουν να αντιστέκονται.

Στις 17 Ιουνίου, ένας θαρραλέος άνθρωπος πήγε στην πλατεία Ταξίμ, απέναντι από το Πολιτιστικό Κέντρο Ατατούρκ και στάθηκε εκεί. Το όνομά του είναι Erdem Gündüz ένας καλλιτέχνης , στόχος του ήταν να σταθεί εκεί για μέρες ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Αλλά δεν κατάφερε να μείνει παρά μόνο για λίγες ώρες μέχρι που η αστυνομία τον πλησίασε, έψαξε την τσάντα του για να βρει μόνο μπισκότα και το νερό, τον ανέκριναν και τελικά τον απελευθέρωσαν.

Πολλοί άλλοι πολίτες ακολούθησαν το παράδειγμα του της όρθιας 



βουβής διαμαρτυρίας στην πλατεία . Ένα νέο κύμα διαμαρτυρίας κόντρα στην βία της αστυνομίας γεννήθηκε, ένα βουβό ειρηνικό κίνημα που εκπέμπει ένα ειρηνικό μήνυμα που λέει "δεν έχει σημασία τι θα κάνετε, θα αντισταθούμε. Ειρηνικά, θα αντισταθούμε, σιωπηλά, θα αντισταθούμε, ακίνητοι, θα αντισταθούμε.
Η φράση Duran adam (στέκεται στα τουρκικά) άνδρα ακούστηκε παντού, και με την βοήθεια των social media ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο. Φωτογραφίες ανθρώπων που στέκονται κυκλοφόρησαν σε όλο τον κόσμο μέσω του Twitter # DuranAdam και του Facebook. Στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα, Άδανα, αλλά και στη Νέα Υόρκη και το Παρίσι, οι άνθρωποι ακολούθησαν το βουβό ακίνητο κίνημα και την ειρηνική του αντίσταση.









Ο άνθρωπος που το ξεκίνησε ο Erdem Gunduz, δήλωσε : "Δεν το περίμενα αυτό και είμαι χαρούμενος για την αντίδραση που υπήρξε από τον κόσμο.Εγώ δεν θα το κάνω ξανά, για μένα, αυτό είναι όλο», είπε. Αλλά είπε ότι θα ήταν ευτυχής αν άλλοι συνέχιζαν. Μια ομάδα στο Facebook που ονομάζεται "Ο άνθρωπος στέκεται" καλεί τους Τούρκους πολίτες να οργανώσουν την σιωπηλή διαμαρτυρία στους δρόμους για πέντε λεπτά κάθε βράδυ στις 8μμ

Απέναντι Όχθη

Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment