Το σπίτι της μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης

 Το Ιταλικό αρχιτεκτονικό γραφείο Traverso-Vighy και το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου της Πάδοβας συνεργάστηκαν  για να δημιουργήσουν μία  καινοτόμο και μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας κατοικία η οποία  ονομάστηκε "Tvzeb."
Βρίσκεται στο  δάσος λίγα χιλιόμετρα έξω από το ιστορικό κέντρο της Vicenza, το σπίτι συνδυάζει το χρήση ανακυκλωμένων υλικών, γεωθερμική και ηλιακή παραγωγή ενέργειας, φωτισμό LED και μόνωση των τοίχων και οροφής κατασκευασμένη από 40.000 ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια. 
Μετά από άλλα έργα που αναπτύχθηκαν από Traverso-Vighy, η δομή του σπιτιού ενσωματώνει τη χρήση των εξαρτημάτων CNC μηχανικά και χειροποίητα. Αυτό επιτρέπει το κτίριο   να αποσυναρμολογείται στο τέλος του κύκλου ζωής του, ώστε τα υλικά του μπορεί να είναι εύκολο να διαχωριστούν και να ανακυκλωθούν.
Το σπίτι διαθέτει ένα χαλύβδινο κέλυφος .Το σύστημα πλαισίου έχει σχεδιαστεί





πολύ προσεκτικά ώστε να κρυφτεί εντελώς και τα υλικά που επιλέχθηκαν δένουν με το τοπίο.
Η μελέτη για το Tvzeb έχει   στόχο να υπάρχει η μέγιστη  ποσότητα του φυσικού ηλιακού φωτός που εισέρχεται στο σπίτι κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, ενώ έχει προβλεφθεί η προστασία  από τον ήλιο κατά τη διάρκεια των θερμών μηνών. Η νότια  πλευρά χαρακτηρίζεται από ένα μεγάλο τετραγωνικό λιακωτό, σε συνδυασμό με την εσωτερική που διαθέτει αυτοματοποιημένες περσίδες. Ο εσωτερικός φωτισμός παρέχεται από τη χρήση των LED οι οποίες είναι σε εσοχή στο δάπεδο, επιτρέποντας στο φως να αναπηδήσει από τα πάνελ αλουμινίου επί των εσωτερικών τοιχωμάτων.


















Το σπίτι διαθέτει επίσης ένα ολοκληρωμένο φωτοβολταϊκό σύστημα αποτελείται από 16 ηλιακά πάνελ που παράγουν αρκετή ενέργεια για να καλύψει τις ετήσιες ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας του κτιρίου. Μια γεωθερμική αντλία θερμότητας και ξυλόσομπα χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση του κτιρίου κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ενώ το ανακλαστικό γυαλί βοηθά να κρατήσει τη θερμότητα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Ένα διπλό στρώμα 90 mm (3,5 ίντσες) από πολυεστέρα μονώνει τους περιμετρικούς τοίχους και τη στέγη του σπιτιού. Η ίνα πολυεστέρα έγινε από την ανακύκλωση από  περίπου 40.000 πλαστικές φιάλες και παρέχει τη βέλτιστη θερμική και ακουστική μόνωση. Η ενέργεια που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του υλικού είναι επίσης ελάχιστη σε σύγκριση με το ορυκτό μαλλί.
Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Πάδοβα θα παρακολουθεί τη «ζωή» του σπιτιού, τη συλλογή δεδομένων σχετικά με την ενεργειακή απόδοση και να προσδιορίσει επιπλέον στρατηγικές για να βελτιστοποιήσουν τη βιωσιμότητά της και την κατάσταση του κτιρίου.




Giovanni Traverso, Paola Vighy: Tvzeb
Project: Giovanni Traverso, Paola Vighy
Collaborators: John Traverso, Paola Vighy, Giulio From Bowline, Elena Panza
Facilities: Loris Frison
Facilities: Lorenzo Barban, Marco Sabbatini
Built area: 190 m
Cost: 350.000 €
Project Phase: September 2010 to July 2011
Construction: November 2011-July 2012

Απέναντι Όχθη


Share on Google Plus

About apenanti oxthi

Μια άλλη ματιά στην λεωφόρο των πληροφοριών.