Translate

«Ο άνθρωπος που σταμάτησε την έρημο» Βίντεο

Ο Yacouba Sawadogo έγινε γνωστός ως "ο άνθρωπος που σταμάτησε την έρημο". Οι σοβαρές ξηρασίες στο χωρίο του στη Βόρεια Μπουρκίνα Φάσο στη δεκαετία του 1980 σηματοδότησαν μια καμπή στη ζωή του Sawadogo Όταν οι
γεωργικές αποδόσεις μειώθηκαν και οι άνθρωποι άρχισαν να πεθαίνουν από την πείνα και πολλοί εγκατέλειψαν τις αγροτικές περιοχές για αναζήτηση εισοδήματος στις πόλεις. Εκείνος όμως είχε επιστρέψει εκεί μετά τις σπουδές του για να γίνει πωλητής και τότε αποφάσισε να αποκαταστήσει τη γη που είχε πληγεί από την ξηρασία και να την κάνει πάλι γόνιμη, παρόλη την αποθάρρυνση και τα πειράγματα των συγχωριανών του δεν το έβαλε κάτω. Άρχισε να πειραματίζεται με τις παραδοσιακές κοιλότητες ("zaï" στην τοπική γλώσσα). ρηχές τρύπες που σκάβονται σε ευθείες γραμμές στην άγονη γη για να συλλέγουν το νερό της βροχής, και τ α φράγματα Pierreux. Οι τρύπες zaï χρησιμοποιούνταν σαν τεχνική παραδοσιακά ως συλλέκτες βρόχινου νερού για να αποκαταστήσουν την άγονη γη.

Ο Sawadogo πειραματίστηκε άλλαξε το μέγεθος τους και πρόσθεσε κοπριά και κομπόστ για να εμπλουτίσει το έδαφος και να προσελκύσει γαιοσκώληκες . Οι γαιοσκώληκες ανοίγουν σήραγγες στο έδαφος το κάνουν πιο ελαφρύ και το βοηθούν να κρατάει την απαραίτητη υγρασία, ζωντανεύουν και βοηθούν το χώμα να γίνει πιο γόνιμο και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την ανάπτυξη των φυτών . Τα φράγματα Pierreux φτιάχνονται με πέτρες σε ελαφρά επικλινή εδάφη και σκοπός τους είναι να σχηματίσουν λεκάνες συγκράτησης του βρόχινου νερού ώστε να επιβραδύνεται η ροή του νερού και να δίνεται έτσι περισσότερος χρόνος για να διεισδύσει στο έδαφος. Στη συνέχεια με την φύτευση δένδρων κατάφερε να συγκρατεί το βρόχινο νερό στο έδαφος, νερό που στο παρελθόν χάνονταν .Με την τοποθέτηση δεξαμενών στο έδαφος και στα δένδρα κατάφερε να προσελκύσει πουλιά τα οποία έφεραν σπόρους από άλλα μέρη, και έντομα και μέλισσες που βοήθησαν στην επικονίαση των νέων φυτών.

Με τις τεχνικές αυτές κατάφερε να δημιουργήσει με επιτυχία δάσος σχεδόν 200 στρεμμάτων σε μια τελείως άγονη και έρημη γη. Σήμερα, το δάσος αυτό έχει περισσότερα από 60 είδη δένδρων και μεγάλη βιοποικιλότητα. Παράλληλα με τα δένδρα μπόρεσαν να καλλιεργηθούν και πάλι σοργός , καλαμπόκι και κεχρί τα οποία αποτελούν την κύρια ζωοτροφή για την περιοχή, και η ζωή επέστρεψε στο χωριό χάρη στις καινοτομίες του Sawadogo .

Ο Yacouba Sawadogo για να προωθήσει τις καινοτόμες πρακτικές του άρχισε να οργανώνει γιορτές με υπαίθριες αγορές στο αγρόκτημα του δύο φορές τον χρόνο όπου αντάλλαζε δείγματα σπόρων που μάζευε όλη τη χρονιά  και τις γνώσεις του με επισκέπτες από τις γύρω περιοχές.Το 1990 ήταν ένα έτος πολύ μεγάλης ξηρασίας και μόνο οι αγρότες που είχαν χρησιμοποιήσει τις τεχνικές του είχαν μια ικανοποιητική συγκομιδή. Από το έτος αυτό η τεχνική έχει εξαπλωθεί και στον ΝίγηραΑπό τότε πάρα πολλοί υιοθέτησαν τις πρακτικές του και το 2016 υπολογίστηκε ότι η τεχνική zaï συνέβαλε στην αποκατάσταση της παραγωγικής ικανότητας δεκάδων χιλιάδων εκταρίων στις επαρχίες Yatenga και Gourcy της Μπουρκίνα Φάσο .Η τεχνική zai συλλέγοντας τις βροχοπτώσεις και τις απορροές, έχει βοηθήσει στην τοπική επαναφόρτιση των υπόγειων υδάτων, με αποτέλεσμα να γεμίσουν και πάλι τα πηγάδια. Ως αποτέλεσμα, τα χωριά που είχαν σοβαρά προβλήματα με το πόσιμο νερό για 8 μήνες το χρόνο, έχουν τώρα νερό στα πηγάδια τους καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους.Ως αποτέλεσμα, δεκάδες χιλιάδες εκτάρια σοβαρής υποβαθμισμένης γης στη Μπουρκίνα Φάσο και στο Νίγηρα έχουν αποκτήσει και πάλι παραγωγικότητα.

Σήμερα, ο Sawadogo συνεχίζει να εκπαιδεύει και άλλους αγρότες ενώ δέχεται καθημερινά πολλούς επισκέπτες από τη Μπουρκίνα Φάσο αλλά και το εξωτερικό που θέλουν να δουν από μόνοι τους τι έχει επιτύχει. Οι επισκέπτες είναι αγρότες, ερευνητές, γεωπόνους, υπεύθυνους χάραξης γεωργικής πολιτικής και δημοσιογράφους.Επίσης έχει κληθεί στην Ευρώπη και στην Αμερική για να μιλήσει για το έργο του και την εμπειρία του.

Οι πρακτικές αναγεννητικής γεωργίας του Yacouba Sawadogo σήμερα θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της αναγκαστικής μετανάστευσης λόγω της κλιματικής αλλαγής να μειώσουν την αγροτική φτώχεια και να αποτρέψουν τις τοπικές συγκρούσεις πόρων και υδάτων σε πολλές χώρες της Αφρικής και της Ασίας..



Η ζωή και το έργο του Yacouba Sawadogo το 2010 έγιναν το θέμα του ωριαίου ντοκιμαντέρ “ The Man Who Stopped the Desert”.

Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου