Translate

Η απελευθέρωση των σπόρων

Δεν υπάρχει ελευθερία τροφίμων χωρίς ελευθερία των σπόρων. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων, τη συνεχή άνοδο των τιμών τους από μονοπώλεια, το κάλεσμα της Βαντάνα Σίβα έχει νόημα για όλους μας
ΔΡΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ

ΣΠΟΡΩΝ: Σας καλώ μαζί με εκατοντάδες και χιλιάδες στην Παγκόσμια Συμμαχία για την απελευθέρωση των σπόρων. Μπορείτε να συμμετέχετε μαζί μας στο Δεκαπενθήμερο Δράσεων για την Απελευθέρωση των Σπόρων που θα ξεκινήσει στις 2 Οκτωβρίου, επέτειο γέννησης του Γκάντι, μέχρι τις 16 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων. Γιατί πρέπει να δράσουμε για την Απελευθέρωση των Σπόρων; Επειδή όλα τα είδη νομικών και τεχνολογικών δομών έχουν τεθεί σε εφαρμογή για την υποδούλωση της τροφής μας.

Νόμοι καθιστούν τους σπόρους μας παράνομους: σε κάθε χώρα γίνονται απόπειρες να απαγορευθούν οι ποικιλίες που κατέχουν οι γεωργοί, να απαγορευθούν οι φυλαγμένοι σπόροι, να απαγορευθούν οι ελεύθερες ανταλλαγές μεταξύ των ανθρώπων.

Το 2004 το προσπάθησαν στην Ινδία μέσω ενός νέου νόμου περί σπόρων που θα καθιστούσε παράνομο για τους γεωργούς να κατέχουν δικούς τους σπόρους: νόμοι που απαιτούν «καταγραφή σπόρων», «υποχρεωτική αδειοδότηση» και αντιμετωπίζουν την ποικιλομορφία της γεωργικής αναπαραγωγής και την εξέλιξη της φύσης σαν παρανομία επιβάλλοντάς μας τους τοξικούς σπόρους, την ομοιομορφία που οι εταιρείες χρησιμοποιούν με σκοπό τον έλεγχο της αγοράς των σπόρων.

ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ; Μπορούμε να αρχίσουμε να αποθηκεύουμε σπόρους στο μπαλκόνι μας, στον κήπο μας, σε κάθε σχολείο, σε κάθε αυλή, σε κάθε ναό: παντού. Ας αρχίσουμε δηλώνοντας σε κάθε σπίτι, σε κάθε ίδρυμα, σε κάθε κοινότητα, σε κάθε δήμο, στις περιοχές μας: «Ζώνες Ελεύθερων Σπόρων»

Μπορούμε να μην υπακούμε δημιουργικά, με την αποθήκευση και την ανταλλαγή σπόρων που δεν έχουν κατοχυρωθεί με ευρεσιτεχνία από μια γιγάντια εταιρεία, και πέντε τέτοιες εταιρείες ελέγχουν ήδη το 75% των εμπορεύσιμων σπόρων στον κόσμο.


Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΡΑ

ΠΟΥ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ. Δεν υπάρχει επισιτιστική κυριαρχία χωρίς την κυριαρχία των σπόρων, δεν υπάρχει ελευθερία τροφίμων χωρίς την ελευθερία των σπόρων. Είναι μια ημέρα για δράση και θα συνεχίσουμε μέχρι ο τελευταίος σπόρος, ο τελευταίος αγρότης, το τελευταίο παιδί να έχει Ελεύθερους Σπόρους, άρα και Ελεύθερη Τροφή. Ας δράσουμε συντεταγμένα.

Η Βαντάνα Σίβα είναι Ινδή ακτιβίστρια και συγγραφέας, γνωστή από τη συμμετοχή της σε Παγκόσμια Κοινωνικά Φόρουμ και από τις απόψεις της ενάντια στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση και υπέρ της παγκοσμιοποίησης της ελευθερίας των επιλογών.
Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment